Telerakjuk az országot sérült gyerekeknek is jó játszókkal?

Észrevette már, hogy a játszótereken szinte csak egészséges mozgású gyerekek vannak? Nos, azok a szülők, akik mozgáskorlátozott, vagy súlyos, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnek, már észrevették. Azért van ez így, mert a hazai játszótereken gyakorlatilag nincsenek olyan eszközök, amelyeket egészséges és sérült gyermekek egyaránt használni tudnának.

Józan ésszel belegondolva nyilvánvaló, hogy ez nem maradhat így. Ezért több, ebben az élethelyzetben lévő szülő összeállt, megalakították a MagikMe-t, és kitaláltak több olyan játszótéri eszközt, amelyekkel a súlyosan mozgáskorlátozott gyerekek is részt tudnak venni a közös játékban.

Fotó: MagikMe
Fotó: MagikMe

Az egyik ilyen játék a Labirintus nevet viseli. Aki járt már játszótéren, annak nyilván megvan az az erős rugóra felfüggesztett játék, amelynek az ülőkéire egyszerre négy gyerek tud felülni és közösen hintázni. Ez egy nagyon jó eszköz, de azoknak a gyereknek, akik nem tudnak önállóan és biztonságosan ülni, nem pálya. A Labirintusban két ülést úgy alakítottak ki ezen a rugós hintán, hogy a gyerekek hason fekve is tudják használni, sőt még feladat is van: úgy kell együttműködniük, vagyis négyüknek közösen mozgatni az eszközt, hogy a középen lévő kishajót a pálya közepére navigálják.

A mérnökök által már megtervezett Labirintus kifejlesztéséhez és engedélyeztetéséhez azonban sok pénzre van szükség, számításaik szerint 8000 angol fontra, amit közösségi gyűjtésből szeretnének előteremteni. Aki támogatni szeretné a projektet, az megteheti itt.  A kifejlesztett és engedélyeztetett játszóeszköznek pedig a londoni Toyfair-en és a nürnbergi játékvásáron szeretnének befektetőt és gyártót találni.

A projekt vezetőjétől, Harsányi Esztertől megtudtuk: a céljuk az, hogy minden kerületbe, és valamennyi nagyobb város játszótereire jusson ezekből az eszközökből. Azt szeretnék, hogy a sérült és nem sérült gyerekeik és családjaik is megtalálják az együttjátszás, az együttműködés lehetőségeit, először a játszótéren, később bárhol másutt, az életben.

Az első Labirintust a Madarász utcai Gyermekkórház melletti játszótérre szeretnék felszerelni, mert errefelé sok súlyosan mozgáskorlátozott gyereket nevelő család megfordul. Ez után jön a munka neheze: a játszóterek fenntartóit, önkormányzatokat, intézményeket meggyőzni, hogy szükség van ezekre az eszközökre.

A gyűjtés egyébként jól halad, három nap alatt összejött a szükséges összeg fele. Megkérdeztük azt is, hogy mit csinálnak akkor, ha több pénz gyűlik össze. Harsányi Eszter elmondta, másik két eszközt is kitaláltak, amelyen hason fekve tudnak játszani a gyerekek a többiekkel együtt, az egyik egy libikókára hasonlító banánhinta, a másik pedig egy homokozó, ezek kifejlesztéséhez is jól jön majd a pénz. A hason fekvés egyébként egy olyan stabil testhelyzet, amely rendkívül fejlesztően hat a halmozottan sérült gyerekek mozgására, finommotorikájára.

Fotó: MagikMe
Fotó: MagikMe

Harsányi Eszter és a MagikMe Team tagjai úgy gondolják, az, hogy a sérült gyerekek is részt vehetnek a játszótéri bandázásban, nem csak nekik, hanem az egészségeseknek is jó: ettől elfogadóbbak, toleránsabbak lesznek, és nem tekintenek csodabogárként azokra, akiknek az övéiktől eltérő képességeik vannak.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra