Ezt egye, ha nehezen jön a baba!

Vannak ételek, amelyek növelik a fogamzókészséget, és vannak, amelyek rontják. Ha környezetünk megneszeli, hogy gyermeket szeretnénk, esetleg nehezen jön össze, egészen biztosan mindenkinek lesz néhány bölcs tanácsa az étrendünket illetően. A nő egyen sok ananászt, a férfi egyen mézet, méhpempőt és ginzenget, a nő kerülje a cukrot, a férfi egyen nyers fürjtojást éhgyomorra, a nő viszont semmilyenkörülmények között ne egyen nyers fürjtojást, és folytathatnánk. A sok étrendi tanács között nehéz kiigazodni, és abban is elbizonytalanodhat az ember, hogy egyáltalán van-e bármi köze az étrendünknek a fogamzókészséghez? A tudományos eredmények szerint van.

Az étrendi tanácsok közül nagyon sok a népi bölcsesség kategóriájába tartozik, ugyanakkor napjainkban már viszonylag sok ételről bebizonyította a tudomány is, hogy növelhetik (vagy esetleg épp ellenkezőleg, csökkenthetik) a női vagy a férfi fogamzókészséget. Összeszedtük, mit egyen nőként, és mit etessen a leendő apával, ha nehezen akar megfoganni a gyerek.

1. Barna kenyér, zöldségek

Egy holland kutatás szerint nagyjából az is elég, ha a józan eszünkre hallgatunk: eredményeik szerint ugyanis nagyobb eséllyel estek teherbe azok a nők, akik egészségesen étkeztek. Mit jelent a hollandoknál az "egészséges étkezés"? Azt, hogy az ember megeszik napi legalább négy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, vagy ennek megfelelő rosttartalmú gabonafélét, napi több mint 20 dkg zöldséget, két darab gyümölcsöt, heti három adag húst vagy ennek megfelelő mennyiségű fehérjét, és heti egy adag halat. (Vagyis nem muszáj húst enni, ha valaki vegetariánus, növényi fehérjékkel is pótolhatja.) A kutatás során kifejezetten meddőségi kezelés alatt álló nőket vizsgáltak, vagyis olyanokat, akik épp lombikprogramban vettek részt. Minél jobban hasonlított a nők étrendje a fent leírthoz, annál nagyobb volt esetükben a sikeres fogamzás esélye.

shutterstock 180102455

2. Zsíros tej jöhet, sovány tej tilos!

Meglepő eredményre jutott néhány évvel ezelőtt egy nagyszabású amerikai vizsgálat, ugyanakkor hinnünk kell nekik, hiszen nyolc évig követtek figyelemmel majdnem húszezer nőt. Ennyi adatból már egészen helytálló következtetéseket lehet levonni. Eredményeik szerint a sovány tejtermékek, vagyis a csökkentett zsírtartalmú tej, joghurt és sajtok kifejezetten ártottak a dolognak: minél több csökkentett zsírtartalmú tejterméket evett a nő, annál nehezebben esett teherbe.

shutterstock 128012267

A zsíros tejre épp ellenkező eredményeket kaptak: vagyis kiderült, hogy érdemes minél több zsíros tejet, vajat és fagylaltot fogyasztani, mert ezek növelik a fogamzás esélyét (természetesen mindezt egy ésszerű határon belül, hiszen a túlsúly már sajnos csökkenti a teherbe esési rátát, tehát csak annyi zsíros tejterméket együnk, amitől még nem hízunk meg túlságosan.)

A tejtermékek főként az anovulációs meddőségre hatottak, vagyis arra az esetre, amikor azért nem jön létre a terhesség, mert nincs (elég gyakran) peteérése a nőnek.

3. Szénsavas üdítőket messziről kerülni!

A szénsavas üdítőkről ugye senki nem gondolja, hogy egészségesek, azt azonban nem biztos, hogy tudjuk, mennyire hátrányos hatásuk van a peteérésre. A tudományos eredmények szerint peteérési zavart és következményes meddőséget okoznak a koffeintartalmú szénsavas üdítők, a koffeinmentes szénsavas üdítők, a cukrozott szénsavas üdítők és a cukormentes szénsavas üdítők is. Vagyis mindegyik. Azt nem tudjuk, hogy az üdítőknek melyik összetevője felelős a káros hatásért, az biztos, hogy nem a koffein és nem a cukor, mivel az ezek nélküli üdítőkkel is ugyanúgy baj volt.

shutterstock 101149357
Shutterstock

4. Kávézni szerencsére nem tilos

A kávé egészségromboló hatását illetően sorra dőlnek meg a bizonyítékok és derül ki, hogy nem is annyira káros, mint amennyire néhány évtizeddel ezelőtt gondoltuk. A terhesség és szoptatás alatti hatásairól nemrég írtunk, de a babavárás előtti időszakban sem kell lemondani róla: ésszerű keretek közötti kávéfogyasztás semmiféle hatással nem volt a termékenységre, nem csökkentette a peteérés gyakoriságát.

shutterstock 163958375

5. Együnk diót, babot, céklát és halakat!

A Harvard Egyetem női fogamzóképességet javító diétás ajánlásai nagyjából és fenti és még néhány tanulmány eredményei alapján készültek. A " Harvard termékenységdiéta" elemei a következők: kerüljük a transz-zsírokat, együnk sok telítetlen zsírsavat (vagyis fogyasszunk minél több diót, olajos magvakat, növényi olajat és halat).

shutterstock 83146024

Emellett még arra is felhívják a figyelmet, hogy a fehérjebevitelünknek legalább egy részét inkább növényi fehérjéből érdemes fedezni, vagyis ha eddig sok húst ettünk, akkor néhány húsos étkezést cseréljünk le magas fehérjetartalmú zöldségre (ilyenek például a hüvelyesek). A zöldségek közül kiemelten figyeljünk arra, hogy a magas vastartalmúak ne hiányozzanak az étrendünkből - ilyenek a spenót, a paradicsom és a cékla.

+1. Etessünk zöldségeket a férfival!

Ami a leendő apákat illeti, esetükben jóval kevesebb kutatás készült, így kevesebb megalapozott étrendi tanácsot tudunk adni. Annyi biztos, hogy az ondó minőségét javítják egyes zöldségfélék: ezek a likopinban (például paradicsom), rostokban, folsavban (például spenót, kelbimbó és egyéb zöld levelek) gazdag ételek. Fontos, hogy C-vitaminban és E-vitaminban is bővelkedjen a diéta. Egy másik tanulmány szerint már önmagában a sok gyümölcs- és zöldség fogyasztása pozitív hatással lehet a nemzőképességre.

shutterstock 167161352

Az étrendi tanácsokon felül fontos odafigyelni arra, hogy ha babát szeretnénk, akkor testsúlyunkat lehetőség szerint igyekezzük az átlagos zónában tartani: 20 és 24 közötti BMI-vel a legkönnyebb teherbe esni. Mind a túlsúly, mind az extrém soványság csökkenti a női fogamzókészséget. És persze, nem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás szerepét, hiszen a rendszeres sport még akkor is javítja a teherbe esés esélyét, ha a testsúlyunk közben változatlan marad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek