Ilyen a környezetbarát babaszoba

Környezetbarát módon soha nem késő elkezdeni élni. Főleg nem akkor, ha új jövevény érkezik a családba.

A baba születését sokszor nagy felhajtással járó lakásátalakítás, többek között bútor- és textilvásárlás vagy szobafestés és felújítás előzi meg. Megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz vegyszermentes és környezetbarát birodalmat az újszülött számára.

Milyen legyen a fal?

Tapéta helyett keress olyan festéket, ami VOC-mentes (nem tartalmaz illékony szerves vegyületeket), jó minőségű és páraáteresztő. Lehetőleg az egész lakást eszerint fesd ki hetekkel a baba születése előtt, és szellőztess minél többet, hogy véglegesen megszabadulj a kellemetlen, zavaró szagoktól. Használj világos, pasztellszíneket, amik egymással harmonizálva nyugtatják a babát.

shutterstock 89408221

Fölösleges a szőnyeg?

A fa padlóburkolat tisztán tartása ugyan kevesebb nyűggel jár, egy csúszásmentes szőnyeg viszont nagyobb biztonságot jelent a későbbiekben, amikor a baba már önállóan jár-kel a lakásban. Válasszunk vízbázisú lakkal kezelt hajópadlót vagy laminált parkettát. Ezek strapabíróak és könnyen tisztíthatóak – javasolja Vári Máté, a környezetbarát gyerekszobai kiegészítőket forgalmazó Gabeliz Kft. értékesítés-fejlesztési tanácsadója. Ha mégis a puhaság és csúszásmentesség mellett döntesz, akkor ideális választás lehet olyan padlószőnyeg, ami természetes szálakat tartalmaz, és színezésénél fogva mellőzi a vegyi anyagok használatát, de gondosan ügyelni kell a gyakori porszívózásra és gőzös tisztításra is.

Egészséges álom  

Egy újszülött ideje nagy részét a kiságyban vagy bölcsőben tölti, ezért annak minőségére és ökobarát összeállítására külön figyelmet kell fordítani. A bababútorok és kiegészítők kiválasztásánál figyeljük arra, milyen szerekkel kezelték az anyagot, különösen a préselt fa, a műanyaggal borított, illetve műanyagból készült termék esetén, mert ezek ártalmas vegyületeket tartalmazhatnak. A műanyagok közül mindig olyat válasszunk, amelyben nincs BPA, vagy más káros, betiltott anyag. A tömörfa is nyerő, tartós és természetes, itt is arra kell figyelni, hogy bababarát lakkal, festékkel legyen kezelve – ezekről bátran érdeklődjünk az eladóktól, illetve gyártóktól! – tanácsolja a szakértő.

Ha megtaláltad a megfelelő bölcsőt, gondoskodj az ökobarát ágynemű beszerzéséről is, hiszen a lepedő, a párnahuzat és a takaró azok a textíliák, amik közvetlenül érintkeznek kisbabánk testével. A matrac feladata, hogy a test minden pontján egyenletesen támasszon alá, eloszlatva a felületen a különböző testrészek különbségeiből adódó nyomáspontokat. A légáteresztő tulajdonság mellett fontos szempont a tisztíthatóság. Kerülni kell minden terméket, amit atkaölő szerrel kezeltek. Atkák ellen egyébként szellőztetéssel, a megfelelő páratartalom (60 százalék) fenntartásával és takarítással harcolhatunk a leghatásosabban.

A tiszta pamut alapanyag természetes, jó nedvszívó képességű, hagyja a baba bőrét szabadon lélegezni. Az Öko-Tex minősítésű textilek biztonságosak, ezzel a minősítéssel a hazai gyártók közül a Szeko Stúdió rendelkezik, de számos más, külföldi gyártó is forgalmaz itthon ilyen textileket – mondja Vári Máté.

2
gabeliz.hu

Válaszd a nagy ablakos szobát a babának!

Ha nem vagy biztos abban, melyik szoba legyen a babáé, válassz az ablakok száma és nagysága alapján, a friss levegő és a természetes napfény ugyanis elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez. Gyakran szellőztess, árnyékolj, és a klímaventilátor óvatos használata is megengedett, de ügyelj arra, hogy hideg levegőt semmiképp ne irányíts a babára és közvetlen környezetére! Légfrissítő helyett illóolajat használj, és ha teheted és szükséges, szerezz be légtisztító készüléket, amivel megóvhatod a kicsit a poratkáktól vagy a penészspóráktól.

Ne legyen melege a babának!

A babaszoba túlfűtése sok probléma forrása lehet:
  • - lassabb gyógyulást eredményez a légúti betegségeknél,
  • - izzadt testen gombásodást vagy melegkiütést okozhat,
  • - lassabban alakul ki a hőmérséklet-változáshoz való alkalmazkodóképesség,
  • - nehezebben alszik el a gyerek,
  • - ráadásul az atkák is jobban érzik magukat 25 fokos melegben.
Tipp: Az ideális hőmérséklet az állandó 20 fok, egyedül fürdetés után tekerd fel jobban a fűtést!
 

Takarítás

A babaszoba tisztításánál törekedj arra, hogy minél kevesebb vegyszert használj, porszívózz sűrűn, sőt, időnként akár gőztisztítógépet is használhatsz. A portörlést mikroszálas tisztítókendővel végezd, ami nem igényel vegyszereket. A nagyobb szennyeződéseket pedig természetes anyagokat és ásványokat tartalmazó tisztítószerekkel, úgynevezett bababarát tisztítószerekkel távolítsd el! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra