7 érv a hordozás mellett

Eredetileg nem terveztem, hogy hordozós anyuka leszek, azokat a kendőket én aztán biztos nem tudom megkötni, a babakocsi aljába meg belefér a bevásárlás, és még a gyereket sem nekem kell cipelni. A barátnőmtől kölcsönbe kapott rugalmas kendőt ugyan még terhesen megtanultam megkötni (ragaszkodott hozzá, hogy megtanítsa, amiért örökké hálás leszek), majd el is süllyesztettem a szekrény mélyére. Mígnem világra jött kislányunk, aki egyből hasfájós lett, és erre a különféle csodacseppeken kívül a hordozást ajánlotta szavahihető szoptatási tanácsadónk. Ettől-e vagy sem, ki tudja, a hasfájósság lassan valóban elmúlt.

shutterstock 57369520
Shutterstock

Ezalatt a baba is és én is annyira hozzászoktunk a hordozáshoz, hogy legközelebb nyolc hónapos korában vettem elő a babakocsit. Dehát ez egy rémálom! Sehol nem fér el, a gyógyszertár ajtaján tíz percig tart belavírozni, egyfolytában lépcsőkbe ütközöm, ahol fel-le cipelgethetem a babával együtt majdnem húsz kilós járművet, tömegközlekedni horror, göröngyösebb vagy kavicsos úton alig tolható. Pedig szuper babakocsink van. Vissza is tettem a garázsba. Eleinte azt gondoltam, a hordozás a babának biztos jó, ám az anyának szívás – most már nem így gondolom. Elmondom, nekem miért éri meg.

1. Több csend.

A babák sírnak, a hordozott babák azonban a kutatások szerint 43 százalékkal kevesebbet sírnak, mint nem hordozott társaik. Ennek több oka is lehet: az anya légzésének, szívverésének ritmusa megnyugtatja a babát a nap folyamán, ezért estére kevesebb új, ijesztő ingert kell feldolgoznia. A hordozott babák stresszhormon-szintje alacsonyabb. A másik ok a függőleges testhelyzetnek tudható be: a babakocsiban fekvő babákból kevésbé távoznak a szelek a nap folyamán, míg a hordozással járó függőleges testhelyzet és enyhe rázkódás segíti a babákat ebben. Ezért a hordozott babáknak talán kevesebbszer fáj a hasuk.

2. Kevesebb gyógytorna.

Az ortopédiailag megfelelő hordozók a baba lábát terpeszben tartják, térdük kissé felhúzva. Ez a testhelyzet elősegíti a csípőízületek helyes fejlődését (azok a kenguruk, amelyekben a babaláb függőlegesen lefelé lóg, ebből a szempontból inkább hátrányosak). Emellett a hordozás a babák nyak- és hátizmait, egyensúlyérzékét is edzi, vagyis az üléshez, álláshoz, járáshoz használható izomrendszerüket alapozza meg.

3. Kevesebb kiadás.

Egy rugalmas kendő és egy mei tai nem olcsó, de még mindig nagyjából hatodannyiba kerül, mint a babakocsi. Babaruhából is kevesebb kell: a babát a saját testünk melege is melegíti, és télen a kabátunk alatt hordozhatjuk – én konkrétan egyet sem használtam a kölcsönkapott téli kezeslábasok közül.

4. Ürügy a shoppingra.

Ha szeretünk vásárolgatni, nyertünk a lottón, és magunkra kötött csecsemővel is követnénk a divatot, a hordozóipar nem okoz csalódást: elképesztő választék létezik szebbnél szebb hordozókendőkből, már magyar dizájnerek is terveznek kendőket, a csatos hordozókhoz pedig vásárolhatunk színben harmonizáló övtáskát, pelenkázótáskát, a babának kasmír és merinói gyapjú lábmelegítőt, anyának hordozóskabátot, hordozós pulóvert, hordozós poncsót. Meg egy kis tükröt, hogy nézegethessük a hátra kötött babát, nyálelszívó párnákat, hogy ne a hordozó pántját rágcsálja folyton, és játékhordozót a nagyobb testvérnek, plüssmackója hordozásához.

5. Fittebb anyuka.

Bár az elöl hordozás egy bizonyos súlyhatár fölött már terheli a gerincet, ha elég bátrak vagyunk hátrakötni a gyereket, máris indulhatunk kirándulni hátunkon egy kilenc kilós kis súlyzóval. Szűk, erdei ösvényeken, meredek hegyoldalakon, lépcsősorokon is fel tudunk menni, a gyereknek meg jót tesz a friss levegő - nekem sose volt ilyen izmos a vádlim és a fenekem. De ha nem akarunk sétálni, létezik hordozós latin fitness és teremkerékpár is.

És nem csak az anyák lehetnek fittek!
És nem csak az anyák lehetnek fittek!Shutterstock

6. Több szabad kéz.

Baba a háti hordozóban, cuccok az övtáskában, a maradék két kezemmel pedig nem kell babakocsit tolnom, cipekednem, azaz nyugodtan tudok válogatni a boltban, cekkerekkel együtt sem okoz nehézséget előkeresni a kulcsot, kinyitni a kaput, de ha nagyon nyűgös a baba, itthon is magamra köthetem főzés közben. Ez utóbbi első hallásra őrültségnek tűnik, ugyanakkor a nem-hordozó barátnőim ilyen esetekben bal kezükben tartják a gyermeket, míg a másikkal kavarják a rántást. Háton a gyerek is könnyebb, mint egy kézzel egyensúlyozva, és két kézzel azért csak jobb főzni.

7. Több emberi kapcsolat.

Babakocsival is leszólítanak néha az utcán, de a kendőbe kötött cukiság vagy a hátul kalimpáló kis lábak mellett szinte egyik járókelő sem képes szó nélkül elmenni. Ha szeretünk idegenekkel dumálni az utcán, örülünk, ha naponta ötvenen dicsérik meg babánk helyes arcocskáját, kék szemeit, esetleg szívesen keveredünk elvi vitába a hordozást liberálhippi haszontalanságnak tartó öregasszonyokkal, akkor ezen a téren sem kell csalódnunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra