Sokk: minden tizedik gyereket ér szexuális bántalmazás

A gyermekkori szexuális visszaélések növelik az öngyilkossági kockázatot egy friss kutatás szerint. Eddig is sejtettük, hogy ez így van, de most a kutatók 9 eddigi tanulmány 6 országban felvett adatait összegezték, így összesen kilencezer résztvevővel számolták újra az összefüggést. Bár az érintettek arányát hazánkban is rendszerint alábecsüljük, de a valódi szám sokkoló: a kutatók szerint minden tizedik magyar gyereket ér szexuális bántalmazás.

shutterstock 100485745

És a kutatási eredmények teljesen egyértelműek: azok, akiket 16-18 éves koruk előtt szexuálisan molesztáltak, később kétszer nagyobb eséllyel kíséreltek meg öngyilkosságot nem molesztált társaiknál. A kutatók további tervei között szerepel, hogy az öngyilkossági viselkedést közelebbről is megvizsgálják, ugyanis sokféle módon lehet öngyilkosságot megkísérelni, illetve elkövetni.

„Az önkárosító magatartás a halálesetek jelentős részét teszik ki világszerte. Ha pontosan megértjük, mindez hogyan függ össze a gyermekkorban elszenvedett szexuális visszaélésekkel, talán tehetünk valamit a megelőzés érdekében” – fogalmaztak a kutatók.

A tanulmányba ezért több ország eredményeit is bevonták: Ausztráliában, Kanadában, Svájcban, Új-Zélandon, Hollandiában és az USÁ-ban felvett adatokkal dolgoztak. Azt, hogy gyermekkori szexuális visszaélés áldozatai voltak-e az átlagosan 18 éves résztvevők, részben saját bevallásuk, részben pedig orvosi dokumentációjuk alapján döntötték el. A végső eredmények szerint azok, akiket 18 éves koruk előtt molesztáltak, kétszer nagyobb eséllyel kíséreltek meg véget vetni az életüknek, mint azok, akiket nem ért ilyen típusú bántalmazás.

A későbbi öngyilkosságot más tényezők is befolyásolhatják, mint például családi környezet, egyéb traumatikus események gyermekkorban (családtag halála, más típusú bántalmazás), fennálló pszichiátriai betegségek, de ezeket a tényezőket a kutatók kiszűrték.

Gyakran ki sem derül, miért kísérelt meg öngyilkosságot valaki

Az eredményeik szerint egyáltalán nem kevés esetről van szó: a nők körében tapasztalt öngyilkossági kísérletek 20-22 százaléka mögött, azaz nagyjából minden ötödik eset mögött gyermekkori molesztálás áll. Férfiak esetében ez az arány valamivel kisebb, 9-10 százalék, azaz a férfi öngyilkosok közül csak nagyjából minden tizedik eset hátterében található gyermekkori szexuális zaklatás.

shutterstock 142090444

A tanulmány szerzői szerint az öngyilkosság megelőzésével foglalkozó stratégiák kidolgozásakor sokkal jobban oda kellene figyelni a gyermekkori molesztálásra, mint kockázati tényezőre. Ugyanígy, az öngyilkosságot megkísérelt páciensek későbbi terápiájánál is gondolni kell arra, hogy molesztálás állhat a háttérben. Manapság gyakran előfordul, hogy ha az öngyilkosságon átesett beteg csak röviden találkozik pszichiáterrel, pszichológussal, a gyermekkori bántalmazás szóba sem kerül. A szakemberek nem gondolnak rá, hogy ez mennyire gyakori, a páciensek pedig nem hiszik, hogy gyerekkori élményeiknek köze lenne a felnőttkori öngyilkossági vágyukhoz.

És a molesztált gyerekek agya is eltérő

Ez még nem minden: ha szexuálisan zaklatnak egy gyereket, az nem csak az öngyilkossági kockázatot növeli, hanem az agyának szerkezetében is eltéréseket okoz. Egy korábbi kutatás során ugyanis kimutatták, hogy a gyermekkorukban molesztált nőknek felnőve vékonyabb az érző agykérgüknek az a területe, amelyik a nemi szervekből jövő érzéseket dolgozza fel.

A kutatást vezető Dr. Nemeroff szerint ez összefüggésben állhat azzal, hogy gyakran kevesebb örömet okoz nekik a szex. A fejlődésben lévő agy még nagyon érzékeny a károsító hatásokra, agyunk csak nagyjából 23 éves korunkra éri el végső fejlettségét, ezért a gyermekkori zaklatás, molesztálás, illetve bántalmazás hatásai felnőttkorra is fennmaradnak. Azt, hogy ezek a hatások felnőttkorban milyen mértékben visszafordíthatóak, még nem tudjuk, ennek a kérdésnek a megválaszolásához további kutatásokra lesz szükség.

A közvélemény általában alábecsüli a molesztált gyermekek számát, pedig a világon több millió gyermeket zaklatnak szexuálisan: a WHO adatai szerint évente 150 millió kislány és 73 millió kisfiú válik molesztálás áldozatává.

Magyarországon minden tizedik gyerek lesz szexuális bűncselekmény áldozata, ők főleg a 13 év körüli lányok és a 7 év körüli fiúk közül kerülnek ki. Az esetek 60-90 százalékában nem az utcán véletlenszerűen leszólító cukrosbácsi az elkövető, hanem a gyerek rokoni vagy baráti körébe tartozik. A gyerekek gyakran hallgatnak a dologról, még szüleiknek sem merik elmondani, pedig ha időben szakemberhez fordulnak, a káros következmények csökkenthetők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra