Nem pedofil, csak született apa

Amikor először volt szó a három gyerekem biológiai apjáról és arról, hogy hosszú évek óta nem tartják a kapcsolatot, Pé teljesen kiakadt, hogyan történhet az meg, hogy valaki ilyen szinten leszarja a saját gyerekeit. Aztán szóba került az is, hogy őt nem zavarná több kölök se, ha szeretné az anyjukat. Mert vele együtt járnak.

Én meg csak legyintettem, hogy na, ismét egy idióta pali, aki ezzel a dumával próbál becserkészni, aztán meg képtelen kezelni a helyzetet. Pével pár hónap múlva összeköltöztünk, és nem sokkal később összeházasodtunk. Sok férfi egyébként nem a nő gyerekét nem tudja elfogadni, hanem a tudatot, hogy azok a gyerekek egy másik férfitól vannak. 

Eleinte baromi nehéz dolog a gyerek közelébe engedni bármilyen férfit. Bizalmatlanságom annyira elhatalmasodott felettem, hogy amikor későbbi férjem találkozott a gyerekeimmel, sokáig figyeltem minden mozdulatát, hogyan viselkedik velük, hogyan ér hozzájuk, hogy véletlenül se szabadítsak rájuk egy pedofil vagy egy sorozatgyilkos állatot.

Nehezen tudtam elképzelni azt, hogy egy érett, felnőtt férfiember azért puszilgatja a gyerekeimet, mert megszerette őket. Pedig így történt. (Elgondolkodtató, hogy valóban képesek vagyunk egyből farkast kiáltani, ha egy pasi az átlagnál gyengédebben viszonyul a gyerekekhez.)

Új élet, új apa

shutterstock 14747296

Cirka három hónappal a megismerkedésük után apának kezdték hívni, először csak poénból, aztán teljes odaadással. Pé meg hagyta, nem futott ki a világból emiatt, sőt, némiképp még büszkeséggel is töltötte el, hogy a gyerekek ennyire megbíznak benne. Rengeteget foglalkozott velük, ami nem merült ki napi 10 perc fociban, hanem mindenhová húzta-vonta őket, együtt mentek autós találkozókra, bunkereket fedeztek fel, társasjátékoztak, szereltek, jókat beszélgettek.

A kölkök egy idő múlva apának jelölték a közösségi oldalon is, aztán, amikor terhes lettem a közös kislányunkkal, a szívük szakadt meg, hogy a baba valóban Pé nevét kapja majd. Amikor felmerült, hogy mind a hatan új életet kezdünk Németországban, hosszú tanakodás után úgy döntöttünk, elég abból, hogy minden egyes lépésünk exférjemtől függ. Bár kötelezettségeit tíz éve nem tartotta be, jogai még mindig voltak, az ő beleegyezése nélkül például nem vihetem a gyerekeket külföldre huzamosabb ideig.

Szerencsére exférjem is tisztában volt azzal, hogy legjobb dolog a világon, amit ezek után a gyerekek érdekében tehet, az az, hogyha lemond róluk. Nem tudom, min ment keresztül, és nem akarom az álszentet játszani: nem is érdekel.

Az biztos, hogy nekünk nem volt könnyű, főleg a férjemnek nem, akinek 37 éves koráig eszébe sem jutott a gyerek-kérdéskör, aztán pillanatokon belül négy is jutott neki. Ha valaki átérezte már, hogy mindent elsöprő szerelemmel szeretik, akkor azt szorozza meg hárommal: én háromszorosan érzem ugyanazt (oda-vissza), amióta Pé minden feltétel nélkül elfogadta a három nagyobbik gyerekem. 

Hogyan lesz belőle hivatalosan is apa?

A nyílt örökbefogadás központosítva van egy ideje, vagyis hiába élünk a XXI. kerületben, az V. kerületi gyámhivatalnál kellett megjelennünk. Az egész procedúra legkínosabb része ez, hiszen mind a vérszerinti apának (vagyis az exférjemnek), mind az örökbefogadni szándékozóknak (vagyis férjemnek és nekem), de még a 14. életévét betöltött örökbefogadni kívánt gyereknek (nagyobbik fiamnak) is meg kellett jelennie - egyszerre. 

Az örökbefogadás általános feltételei

Az örökbefogadáshoz az örökbefogadni szándékozó személynek, a gyermek törvényes képviselőjének egyező kérelme és a gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának a hozzájárulása szükséges.

A tizennegyedik életévét betöltött, korlátozottan cselekvőképes kiskorú a beleegyezésével fogadható örökbe. A tizennegyedik életévét be nem töltött, de ítélőképessége birtokában lévő kiskorú véleményét örökbefogadására vonatkozóan megfelelő súllyal figyelembe kell venni.

Az örökbefogadás során törekedni kell a gyermek nevelésében kívánatos folyamatosságra, különös tekintettel a gyermek családi kapcsolataira, nemzetiségére, vallására, anyanyelvére és kulturális gyökereire.

Az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezi. A kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élő örökbefogadók általi örökbefogadást engedélyezi.

Szerencsére teljesen kulturált módon képesek voltunk megoldani a kialakult helyzetet, nagyfiam ennyi év kihagyás után is hajlandó volt kezet rázni exférjemmel, bár a kommunikáció kettőjük közt ennyiben ki is merült. Exem és párom váltott pár mondatot egymással, aztán a feszült pillanatokat félbeszakította az ügyintéző. Az eljárás elindítása gyors volt: exférjem kijelentette, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeimet jelenlegi házastársam örökbefogadja és lemondott a felügyeleti jogról a gyerekek vonatkozásában. 

Jegyzőkönyvbe vették azt is, hogy fiam elmondta, szeretné, hogy férjem örökbefogadja. Férjem az ügyintéző előtt kérelmezte, hogy a gyámhivatal engedélyezze a gyerekek örökbefogadását, míg én mindehhez hozzájárultam. 

Az örökbefogadó személye

Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni.

Közös gyermekként történő örökbefogadás esetén a meghatározott életkornak és korkülönbségnek az egyik örökbefogadó tekintetében kell fennállnia. Ha testvéreket fogadnak örökbe, az idősebb gyermek életkorát kell alapul venni.

Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, és az, akinek gyermeke átmeneti vagy tartós nevelésben van.

Kértük a gyerekek vérszerinti anyakönyvezését is, ami azt jelenti, hogy nem marad az exférjem neve az anyakönyvi kivonatban, hanem az apa nevének helyén egyértelműen a férjem neve fog szerepelni. (A másik megoldás az lett volna, hogy az exem neve marad és megjegyzésben tüntetik fel, hogy adoptálás történt.) A gyerekek az örökbefogadás jóváhagyása esetén felveszik a férjem nevét. Lehetőség lett volna arra is, hogy a keresztnevüket megváltoztassák, de erre nem volt semmi okunk. 

Nincs más hátra, mint egy pszichológiai vizsgálat, ami alá a férjemet vetik, illetve egy környezettanulmány nálunk. Azóta azon röhögök, hogy simán megbukhat az egész dolog az elsővel, hiszen eleve nem normális az a pasi, aki egyszerre három gyereket is adoptál. Mondjuk a másik része se lesz egyszerű, hiszen igyekeznem kell minden alkalommal azonnal elmosogatni magunk után, ha nem akarom, hogy a gyámhivatal kirendelt munkatársa akkor toppanjon be hozzánk, amikor a harminc tojásos reggeli után romokban áll az egész konyha. 

Az örökbefogadásra való alkalmasság megállapítása

Az örökbefogadásra való alkalmasságot - jogszabályban meghatározott előzetes eljárás és felkészítés lefolytatását követően - a gyámhatóság állapítja meg.

A rokonok, a szülő házastársa, a gyermeket a szülő hozzájárulásával legalább egy éve folyamatosan a saját háztartásában nevelő örökbe fogadni szándékozó személy és nemzetközi örökbefogadás esetén az örökbe fogadni szándékozó személy alkalmasságát a gyámhatóság az örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás során állapítja meg. Ezt a szabályt kell alkalmazni azon személy alkalmasságának megállapítására is, aki a gyámhatóság határozata alapján nála elhelyezett gyermeket ellenszolgáltatás ellenében saját háztartásában neveli (a továbbiakban: gyermekvédelmi nevelőszülő).

Mégis úgy érzem, a javán túl vagyunk, innentől kezdve cirka másfél hónap múlva megszülethet a véghatározat, ami azért egy viszonylag gyors eljárás. Le a kalappal amúgy a fiam előtt, aki a procedúra után odament exférjemhez, kezet fogott vele és megköszönte neki a lehetőséget. Férjem áldozathozatára meg egyszerűen nem találok szavakat még úgy sem, hogy magam is örökbefogadott gyerek vagyok. 

Biztos vagyok abban, hogy sokakban megfogalmazódott a kifejezés: balfasz. Ismerek balfaszokat: legtöbbjük a feleségük háta mögött egy kis kávézóban próbálja elnyerni leendő szeretőjének szimpátiáját azt bizonygatva, hogy mennyire odáig van a saját gyerekéért, miközben napi öt percnél többet nem foglalkozik vele.

Pé egy apa. Nem tudom, mennyire van tisztában a dolog súlyával, mindenesetre igyekszik lazának mutatkozni. Épp kifelé igyekeztünk a gyámhatóságtól, amikor nyújtottam neki közös kislányunkat, hogy "Vedd már át, légyszi." Mire ő röhögve: "Az előbb vettem át hármat, most ezt is rám akarod sózni?" De azért átvette. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra