no

Aggódjanak csak a tejfogakért, van rá ok bőven!

A fogzásról millió cikket, segítséget kérő kérdést, és véleményt találunk. Aztán, ha már előbújtak, mindenki megnyugszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejfogak épségének megőrzése a fogorvosok szerint az egyik legfontosabb dolog, amit a gyerek maradandó fogaiért tehetünk.

150410337
Ulrich Baumgarten

A fogzást sok baba nehezen viseli, nyűgös, sírós, olykor még be is lázasodik, és a panaszok enyhítésére számtalan „csodaszer” és praktika létezik. A tejfogak előbújása általában rendre azonos módon történik mindenkinél, persze kivételek vannak, mint azok az újszülöttek, akik foggal jönnek világra vagy éppen a másik véglet, az egyévesen is fogatlan babák. Elsőként a két alsó metszőfog, majd a felsők jelennek meg, aztán szép sorjában azok, amelyekre a táplálkozás során leginkább szükség van. A 20 kis fehér fognak legkésőbb 30 hónapos korig ki kell bújniuk. Ha ez nem történne meg, fogászati röntgennel ellenőrzik a fogcsírákat.

Az ép tejfog fontosabb, mint gondolnánk

A cumisüveg szindróma (nursing bottle syndrome) az az eset, amikor a gyerek rendszeresen cukortartalmú italt fogyaszt csőrős vagy cumis üvegből, és a cukros lé áztatta fogak egyszerűen elrohadnak. Éppen emiatt nem ajánlott a cukor- és szénsavtartalmú italfogyasztás (cukrozott tea, bolti jeges tea, üdítő, gyümölcslé), a cumisüveggel való altatás (tápszerrel, tejjel sem a tejcukor miatt), a cumisüveg nyugtatóként való állandó szájba vétele, és ajánlott egy éves kortól áttérni a hagyományos pohárból ivásra.

így néz ki, amikor a cukros lében ázás károsítja a tejfogakat. De ennél még sokkal csúnyább is lehet
így néz ki, amikor a cukros lében ázás károsítja a tejfogakat. De ennél még sokkal csúnyább is lehet

Bár sokan rálegyintenek a romló tejfogakra, azzal, hogy nem olyan nagy baj, mert az még úgysem végleges, a fogorvosok szerint éppen ellenkező a helyzet. Nagyon is fontos a tejfogak épségének megőrzése, mert ezeknek helyfenntartó szerepe van a végleges fogsor kialakulása érdekében. Ha a tejfogak hiányoznak, a többi elmozdulhat a helyéről, és a maradandó fog sokszor nem tud a megfelelő helyen előbújni. Ráadásul a szuvas tejfogak akár a még elő sem tört végleges fogakat is károsíthatják.

Mivel a tejfogak eltérő szerkezetük és gyökérzetük miatt könnyebben romlanak, a fogorvosok szerint fontos lenne a gyerekeket legalább félévente ellenőrizni, de sokan akár a negyed éves ellenőrzéseket sem tartanák túlzásnak.

A tejfogak fontosak, mert:

  • fenntartják a helyet a végleges fogaknak
  • szükségesek az étel normális megrágásához
  • a normális beszédfejlődéshez
  • a szuvas tejfog megrongálhatja a még elő sem bújt maradandó fogakat is
  • ha fekete csonkokkal van tele a szája, az megtépázhatja a gyerek önbizalmát

Ha már megtörtént a baj, a szuvasodás súlyosságától függ, hogyan hozható helyre a dolog. Enyhe esetekben a tömés még megoldás, a legsúlyosabb helyzetekben viszont akár fogpótlásra (koronákra) is szükség lehet. Minél tovább marad a romló fogazat kezelés nélkül, annál súlyosabbak lesznek a következmények, és annál tovább tart majd helyrehozni a gyerek száját.

A prevenciónak négy elemét szokták kiemelni: szájápolás, fluoridos fogkrém, megfelelő étkezési/ ivási szokások és barázdazárás.

És aztán jön a fogváltás

Nagyjából az ovis nagycsoportban, iskolakezdés idején kezdődik meg a fogváltás, amikor szép sorjában lecserélődik a 20 tejfog, és a gyerek (és a fejméret) növekedésével 32 fognak lesz helye. A végleges fogsor nagyjából 12-14 éves korra áll össze. A fogváltás megkezdését úgy is szokták tekinteni, mint az iskolakezdéshez szükséges neurológiai érettség egyik jelét.

A legelső végleges fogakként a hátsó őrlők (hatosok) szoktak kibújni, de mivel ezek a sor végén vannak, és nem tejfog helyén nőnek ki, annyira nem is veszik észre őket. A legelső látványos jel, amikor az alsó és a felső metszőfogak potyognak ki. Mindenkinek beugrik a látvány, amikor a kisgyereknek, akárcsak egy öreg néninek, foghíjas a nevetése. Van, akinek már ott figyel az új, állandó foga, ahogy kihullott a tejfog, másnak várnia kell pár hetet, mire megjelenik.

A fogváltás üteme elég változatos, ahogy az első fogaknál, itt is több havi, akár éves eltérések is lehetnek. Az azonban valószínű, hogy akinek korán bújtak elő babaként a fogai, a maradandó fogai is korábban foglalják el a helyüket. Nem ritka a 4,5 éves korban kezdődő fogváltás beindulása sem.

Problémát jelenthet a régi fog helyére tapadó ételmaradék, ami gyulladást okozhat, ezért fokozottan tisztán kell tartani ezeket a területeket. Az is elő szokott fordulni, hogy a régi fog mellett és nem alatta jelenik meg az új fog, ami leginkább helyhiányt jelenthet, s a tejfog eltávolításával nagy eséllyel helyreáll a rend.

Előfordulhatnak problémák, mint például az, amikor a fogíny alól nehezen bújik elő az új fog, s erősen feszíti az ínyt, akár lázat is elidézve. De az ilyen panaszok elég ritkák, a legtöbb gyerek egyáltalán nem szenvedi meg a végleges fogak megjelenését.

Húzzuk vagy hagyjuk?

Amikor elkezdenek lazulni, mozogni a tejfogak, gyakran zavarják a gyereket. Mivel sem fájdalommal, sem erős vérzéssel nem jár, a már csak egy szálon lógó fogakat egyszerűen ki lehet húzni. Vannak gyerekek, akik büszkén szabadulnak meg önként lötyögő fogaiktól, de ismert a kilincses, sőt manapság már a távirányítós autós megoldás is.

Érdemes a fogváltást is ellenőriztetni a fogorvossal, hogy lássuk, a természetre bízzuk-e a fogak cserélődését, vagy szükséges az orvosi beavatkozás, esetleg fogszabályozás.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra