3000 forint helyett 45 is lehet a kruppos kúp darabja

A Facebookon találtunk egy bejegyzést, amelyik arról szólt, hogy a - többek között - a nagyon súlyos kruppos rohamok csillapítására használt csillagászati árú Rectodelt kúp helyett az orvos fel tud írni magisztrális (a patikában kikevert) kúpot is töredék áron. Utánajártunk, tényleg igaz.

stockfresh 319345 untitled sizeM

A Rectodelt kúp állami támogatása megszűnt, a 4 darabos, 100 mg-os kiszerelés ára az általunk megkérdezett két patikában 11900 forint. A gyógyszer vényköteles, így ezt is az orvosnak kell felírnia, csakhogy a vásárlónak immár a teljes árat ki kell fizetnie érte.

A kúp hatóanyaga a prednizon (prednisone). Az általunk megkérdezett gyógyszertárakban elmondták, ha az orvos receptre felírja, ők egy igen hasonló, predinozolon hatóanyagú kúpot tudnak elkészíteni. Érdekes módon erre viszont van 50 százalékos támogatás, vagyis a 10 darabos kiszerelésért a megkérdezett patikában körülbelül 450 forintot kell fizetni.

Megkérdeztem a gyerekorvosunkat, helyettesíthető-e egymással a két verzió. Ő azt mondta, a két hatóanyag gyakorlatilag ugyanazt tudja, vannak pro és kontra irodalmi adatok mindkettőre, de a hatóanyagok és hatásmechanizmusuk alapján ugyanabba a gyógyszercsoportba, a szteroidfélék közé tartoznak. Szerinte, ha valakinek ilyen szerre van szüksége, mindenképpen érdemes megpróbálnia a patikában elkészített magisztrális készítményt, hiszen abból egy darab 45 forintra jön ki, míg az eredeti Rectodelt kúp darabja csaknem 3000 forint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra