A gyerekülésnek hátul a helye

A válasz rövid: igen. Feltéve, ha jól van beszerelve – holott egy amerikai felmérés szerint az autósülések 84%-a (!!!) nincs jól behelyezve.

Az Euro NCAP szabvány szerint végzett gyereküléstesz
Az Euro NCAP szabvány szerint végzett gyereküléstesz

Bónuszként a cikk végén megtalálja a legújabb ADAC-tesztek eredményeit.

Sokan kelnek útra a következő hetekben autóval, hogy megérdemelt nyári szabadságukat valami gyönyörű, de legalábbis pihentető helyen töltsék. Ahhoz, hogy biztonságban oda is érjenek, érdemes az út előtt átnézni, a hátsó sor is biztonságban van-e.

A gyermeket gyermekülésben kell szállítani:

Azokban a gépkocsikban, amelyek gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat.

A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsikban 3 év alatti gyerekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is).

Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést – minden esetben a menetiránnyal ellentétes irányban –, ha az üléshez nincs felszerelt légzsák, vagy a légzsákot kikapcsolták.

3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be - például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv.

135 és 150 centi közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető.

A biztonsághoz megannyi más tényező is hozzájárul. A Parents Magazin egy cikke alapján összeszedtük, mire érdemes figyelni.

1. Hol vetted az ülést, boltban vagy a Vaterán? Netán a tesód négy gyereke után lehasználtan kaptad?

A legbiztonságosabbak természetesen a boltban vásárolt gyerekülések. Nem azért, mert ott a legdrágább (valószinűleg ott), hanem mert a fokozódó biztonsági előírásoknak ezek egészen biztosan megfelelnek. Használt ülés esetén felmerül például a kérdés, vajon korábban érte-e baleset az autót úgy, hogy ebben az ülésben ült a gyerek, hiszen akkor akár teljesen el is veszti biztonságosságát, és ahelyett, hogy gondos védelmet nyújtana a gyereknek, pusztán beszíjazott ülésmagasítónak jó. Ha bármely része elhasználódott vagy hiányzik, onnantól kezdve nem lehet megmondani, egy balesetben vajon tényleg megvédi-e majd a gyereket.

Keresse a narancssárga cimkét

A gyereküléseken nagy narancsszín címke jelzi az ülés szabványát. Ezen a karikában lévő nagy E-betű és a mellette lévő szám jelöli a tesztet végző országot (1-es Németország, 2-es Franciaország) az alatta lévő nyolcjegyű szám első két számjegyéből derül ki, hogy szabványos ülése van-e. Az autós gyerekülésekre vonatkozó európai uniós szabály szerint 2009. január 1. óta nem forgalmazhatók és nem is használhatók az 1995 előtt gyártott, ECE R44/01-es és 02-es szabványnak megfelelően tesztelt termékek, ez esetben cserélni kell az ülést. Mivel ezek nagyon régi gyártmányok, ezekkel azért kevéssé valószínű, hogy összefut.

2. Babahordozóban szállított gyerek nézhet-e előrefelé?

Nem. A biztonságuk érdekében az ilyen kicsiket hátrafelé kell bekötni, és bármennyire is kényelmes, javasolt a hátsó ülésen szállítani (és ha mégis az első üléshez ragaszkodik, csakis kikapcsolt légzsák mellett vigye!). Ha szeretné látni, mit is csinál éppen, szereljen fel egy pici visszapillantó tükröt (kifejezetten erre a céra szánt, nem törékenyanyagból készültet szerezzen!) a hátsó ülés fejtámlájára, így bármikor ránézhet a kicsire.

A babahordozót 45 fokos szögben megdöntve kell bekötni úgy, hogy a hordozó füle extra biztonságképp ne a gyerek mögött, hanem előtte legyen. A 45 fokos szög biztosítja, hogy a gyerek feje kellő támasztékot kapjon, mégse billenjen előre, mert akkor viszont állával zárja el a légutakat. A hordozók oldalán matricával jelölik a helyes beállítási módot, de ha kérdése van, keresse fel az üzletet, ahol vették, és kérjen segítséget.

Biztonsága érdekében a gyereket 10 kilós/1 éves koráig kötelező hátrafelé nézve, babahordozóban szállítani.

Mennyire legyen szoros a biztonsági öv?

Mindenképpen tartsa meg a gyereket! Ha túl laza, a kicsi kieshet az ülésből, ha nagyon szoros, az nagyon kényelmetlen lehet, és elszoríthatja a végtagokat.Egy tipp a bekötéshez: ha az öv szorosra van húzva, és a gyerek vállánál be tud nyúlni, hogy megfogja az anyagot, húzzon egy picit jobban: akkor ugyanis nem elég szoros. Maradjon is az, hiszen nem akarja, hogy a kicsi az autópályán kimásszon – inkább szokja meg, hogy ha autó, akor ez a szabály. Inkább ellenkezzen, mint bármi baja essék.

Melyik a legbiztonságosabb hely a kocsiban?

Bizony, a hátsó ülés közepe. Ha van rá mód, helyezze oda a gyerekülést, így a gyerek ki is lát, a szülő el is éri, és a gyerek mindvégig biztonságban lesz. Ha több gyerek ül hátul (netán középre nem helyezhető gyerekülés), eszerint érdemes gondolkodni: ha ketten ülnek az autóban, a vezető mögé kerüljön a legidőigényesebb gyerek, hogy az anyósülés utasa el tudja látni út közben. Ha csak egyvalaki ül az autóban a gyereken kívül, érdemes a gyereket az anyósülés mögé helyezni, hogy vezetés közben azért rá-rápillanthasson. (Persze csak óvatosan.) Annyi biztos, minden gyereknek a hátsó üléssor a legbiztonságosabb – az első ülésen a légzsák könnyen végzetes lehet számukra.

Gyermek utaztatása első ülésen - a KRESZ szerint

Első ülésre gyermekülést csak menetiránynak háttal szabad bekötni, ebből következően itt gyermek akkor utazhat, ha olyan méretű, súlyú, hogy még nem lóg ki a lába a biztonsági gyermekülésből.

A babát csak a menetiránynak háttal, csak biztonsági gyermekülésben lehet szállítani és csak akkor, ha légzsák nincs, vagy ha van, kikapcsolható.

Első ülésen a csecsemőn kívül utazhat a 150 cm-nél magasabb, mindegy, hány éves gyermek, a lényeg, hogy a mérete már közelíti a felnőttekét, így biztonságosan utazhat a menetiránnyal szemben. Nála a légzsákot már nem kell feltétlenül kikapcsolni.

A TotalCar kommentje:
Tudnunk kell, hogy az első ülésen utazás a gyermek számára még így, a szabályok betartásával is sokkal veszélyesebb, mint hátul.  Egyik olvasónk azt kérdezte, mi a helyzet azoknál a járműveknél, ahol három ülés van elöl, milyen szabályozás vonatkozik az első sorban középen ülő gyerekre. A szabályozás ugyanaz, mint egy hagyományos ötüléses modellnél. Előfordul, hogy kisteherautóval nem a vállalkozás tagjai, hanem a családtagok utaznak. Ha az ilyen járműben csak egy üléssor van, az értelemszerűen első sornak számít, és itt is megfelelően alkalmazni kell az előbbi szabályokat.

Honnan tudni, jól van-e elhelyezve a gyerekülés?

Nem az számít, ha rángatja, vajon mozog-e az ülés. Érdemes elolvasni a leírását, abban részletesen benne van a rögzítés módja, és persze a megvásárlásnál fontos kérni az eladó segítségét. Az Egyesült Államokban a tűzoltók és a rendőrök is kapnak kiképzést, és képesek segíteni egy ilyen kérdésben, itthon a legbiztosabb pont a szakeladó és a rutinos szomszéd apuka. De ő nem annyira biztos.

Gyerekülés-kategóriák

Nem érdemes a mindent-egyben-típusokat választani, mert hamar rájön az ember, hogy leginkább semmire sem jók.

Teherbírásuktól függően a gyerekülések öt kategóriába sorolhatóak:

 
0 0-10 kg között
 kb. 9 hónapos korig
0+ 0-13 kg között kb. 15 hónapos korig
I 9-18 kg között 9 hónapostól 4-5 éves korig
II 15-25 kg között 3-7 éves kor között
III 22-36 kg között 6-12 éves kor között

Mivel rögzíti az autóban a gyerekülést?

Ez persze az üléstől függ. A legbiztonságosabb az Isofix-rendszer, ami az autó rendszeréhez van rögzítve, és garantáltan nem lehet rosszul bekötni vele az ülést. (Az Isofix-ülések felára 30–40 000 Ft, és persze csak annak érdemes erre költenie, akinek az autójában megvan a rendszer).

Ez a videó az Isofix működését és rögzítését mutatja be:

Ahol nincs Isofix, ott a biztonsági övvel tudja bekötni az ülést, és kisebbeknél az ülés 3–5 pontos biztonsági öve, nagyobbaknál (3+) az autó biztonsági öve az, amit használhat. Ha az ülés rögzítésével kapcsolatban kérdése van, érdemes szakértőhöz, eladóhoz fordulni.

Ez a videó sajnos angol nyelvű, de egyértelmű, és bár egy márkáról szól, jellemzően mindegyiknek ugyanez a működési elve:

Gyermekülés-teszt 2012

Az ADAC német autóklub és a Stiftung Warentest német tesztújság minden évben közösen teszteli a gyermeküléseket. A teszt, hitelességével és megbízhatóságával komoly elismerést vívott ki magának egész Európában, hiszen sokkal szigorúbb, mint a forgalomba hozatal előtti kötelező bevizsgálás. Ráadásul egyedülálló módon kombinálja a 64 km/h sebességnél történő frontális, és az 50 km/h sebességű oldalirányú ütközési próbát, ezen felül pedig az ülés autón belüli stabilitását is vizsgálja.

2012-ben összesen 33 gyermekülést vizsgáltak több különböző szempont alapján: biztonság, kényelem, veszélyesanyag-tartalom, kezelhetőség és tisztíthatóság.

A 2012-es teszt összefoglaló eredménye:

0+ (0-13 kg)
  Cybex Aton 2 isofix rögzítőtalp nélkül Jó (+)
  Cybex Aton 2 isofix rögzítőtalppal Jó (+)
  HTS iZi Go Isofix rögzítőtalppal Kielégítő (О)
  Peg Perego Primo Viaggio Trifix K Isofix rögzítőtalp nélkül Jó (+)
  Peg Perego Primo Viaggio Trifix K Isofix rögzítőtalppal Jó (+)
0-I. (0-18 kg)
  Peg Perego Viaggio Convertibile Nem megfelelő (-)
I. (9-18 kg)
  Cybex Juno-Fix Isofix Jó (+)
  Römer Trifix Isofix Jó (+)
  CAM Viaggiosicuro Isofix S157 Jó (+)
  Chicco Xpace Isofix Jó (+)
I-II-III. (9-36 kg)
  Nania Beline SP Kielégítő (O)
  Osann Beline SP Kielégítő (О)
  Kiddy Guardianfix Pro Isofix Nem megfelelő (-)
  Casualplay Multi Protector Fix Isofix Kielégítő (O)
  Graco Nautilus Kielégítő (O)
  Chicco Neptun Kielégítő (O)
  Cybex Pallas 2 Jó (+)
  Storchenmühle Taos Kielégítő (O)
  Phil & Teds Tott XT Még megfelelő (ϴ)
  Concord Transformer Pro Isofix Jó (+)
II-III. (15-36 kg)
  Easycarseat Inflatable Nem megfelelő (-)
  HTS iZi UP X3 Kielégítő (O)
  HTS iZi UP X3 Fix Isofix Jó (+)
  Graco Junior Maxi Nem megfelelő (-)
  Graco Logico L Nem megfelelő (-)
  Jané Monte Carlo R1 Isofix Jó (+)
  Recaro Monza Nova Seatfix Isofix Kielégítő (O)
  Storchenmühle My-Seat CL Jó (+)
  Maxi Cosi RodiFix Isofix Jó (+)
  Storchenmühle Solar Seatfix Isofix Jó (+)
  Cybex Solution X2 Jó (+)
  Safety 1st Travel Safe Kielégítő (O)
  Peg Perego Viaggio Surefix 2/3 Isofix Jó (+)

Az információért köszönet a Brendonnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek