Fülhallgató: lassú, de garantált út a süketséghez


Érdekes tanulmány készített a FÜL-ORR-GÉGEGYÓGYÁSZAT (Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika, Pécs) lapjában a zenelejátszókról és azok fiatalokra mért káros hatásairól.

stockfresh 935386 redhead-girl-listening-music-at-green-grass si

Hosszú távon szinte garantáltan süketséget okoz ha füllhallgatólval hallgatunk zenét, derül ki . Közel 200 gimnazistát és egyetemistát kértek meg egy zenehallgatási szokásaikról szóló kérdőív névtelen kitöltésére, majd összehasonlítást végeztek a hordozható zenelejátszót használók és a szabad hangtérben zenét hallgató fiatalok között.

A zenegallgatás fülhallgató nélkül is élvezetes

A zenelejátszó készüléket pl., mp3 használó fiataloknál az eredmény elég elkeserítő volt. A legtöbben olyan hangerősség mellett hallgatják lejátszójukat, ami halláskárosodást okoz, és csak kevesen és ritkán alkalmaznak védő funkciót. A megkérdezettek több mint 90%-ának baráti köre is használ hordozható zenelejátszót, többségük nem mondana le szívesen erről a zenehallgatási módról. Óvintézkedés lehetne, ha a fiatalok időnként szünetet tartanának zenehallgatás közben, és használnának fejhallgatót, ám a megkérdezettek körében ez a zenehallgatási forma nem terjedt el. Míg a fejhallgatóval 85 dB hangnyomás esetén 1 óra, a fülhallgatóval 15 perc a biztonságos időtartam, hogy ne alakuljon ki hosszú távon halláscsökkenés. Ez egyébként teljesen logikus, hiszen a fülhallgató membránja lényegesen közelebb fekszik a dobhártyához, mint a fejhallgatóé.

stockfresh 1328970 headphones sizeM

A napi zenehallgatási idő a megkérdezettek 38,9%-ánál meghaladta a napi 3 órát, és  93,4%-a fül-, vagy fejhallgatón keresztül élvezi a zenét, szabad hangtérben mindössze 6,6%-uk hallgatja.
Mivel a lejátszó készülékek gyártói a prevenciós törekvések mellett a bekövetkezett idegi halláskárosodás kezelésére is felkészültek, sajnos a kialakult helyzetet nem lehet máshogy értelmezni, mint többszintű profittermelés a könnyen befolyásolható, fiatal fogyasztói társadalom rovására.

Forrás: Magyar Fül-,Orr-,Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Országos Egyesülete

Oszd meg másokkal is!
Mustra