Bölcsi kerekasztal: olcsóbb otthon tartani az anyákat, mint munkát adni nekik?

Egyetlen nem-könyves cikkünk a héten a tavalyi bölcsis reality tegnap lezajlott politikus-elszámoltatása.

Egy évvel ezelőtt három politikus a Poronty felhívására jelentkezve egy héten át dolgozott bölcsődei gondozóként. Már akkor is azt ígértük, egy évvel később visszatérünk a kérdésre, és elszámoltatjuk őket, mit tettek a bölcsődék érdekében.

Mai kerekasztal-beszélgetésünkön kiderült: nem hogy jobb, sokkal rosszabb lett a bölcsődék helyzete, mint egy éve volt.

Fotó: kvitlauk/FlickrCC
Fotó: kvitlauk/FlickrCC

Nehogy azt gondolja bárki is, hogy a bölcsődei dolgozók életkörülményei neki nem számítanak. Két bölcsődés korú gyereket nevelve egyértelműen látom a gyereken napi szinten, hogy milyen a gondozónők (újkeletű nevén a kisgyermeknevelőnél) aktuális stressz-szintje. Nem azért, mert nem igyekeznek és tesznek meg a gyerekekért minden tőlük telhetőt - de ha valaki napi szinten megélhetési gondokkal küzd, az egészen biztosan rányomja a bélyegét a munkavégzésére.

A bölcsődék ügye mindannyiuk ügye

Pedig a bölcsődék (jellemzően) gyermekeink első szocializációs közegét jelentik. Az első lépést a védett családi körből a Világba, az első alkalmat, amikor idegenre bízzuk, amikor csoportok alakulnak ki, barátságok szövődnek. Nagyon nem mindegy, ezeket az első alkalmakat ő stresszként vagy boldogan éli meg. Ezen helyzetekért pedig nem más felel, mint a bölcsődei kisgyermeknevelő.

Aki...

Aki ma nem keres többet, mint amennyi a szakmunkás bérminimum. Akár húsz év munkaviszony után is 70-78 ezer forint környékén keresnek ezek az elhivatott dolgozók (többnyire nők), akik amellett, hogy gyakran reggel 6 órára járnak, rossz anyagi helyzetben lévő munkahelyükre sokszor otthoni alapanyagokból készítik el az aznapra való sógyurmát, viszik a papírt, dolgoznak naponta 8-10 órában, pelenkáznak, orrot törölnek, etetnek, NEVELNEK, és ezért átlagosan 78 000 forintot kapnak kézbe havonta. Mire elég ez? Sokaknál gyógyszerre már nem. Nincs az a munkavállaló, aki ilyen feltételek mellett nem stresszelne.

Tetemre hívás

Tavaly márciusban, az egyhetes bölcsis reality után az akcióban részt vett három politikus (Bábi Gabriella a Fidesz, Ertsey Katalin az LMP országgyűlési képviselője, valamint Vörösmarty Attila kecskeméti Fideszes képviselő) egyaránt ígéretet tettek arra, hogy tenni fognak a bölcsődék helyzetének javítása érdekében. És bár mindhárman azóta is kapcsolatban vannak volt munkahelyeikkel (Gabi a gödi Szivárvány bölcsődével, Kata a józsefvárosi Egyesített bölcsődével, Attila pedig a kecskeméti városi bölcsődével), körkérdésünkből kiderült, Kata volt az, aki jogalkotóként a legtöbbet próbálta megtenni a jó ügy érdekében. Kerekasztal-beszélgetésünkön őt számoltatta be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) vezetője az elmúlt 12 hónapról.

"Senki nem jár rosszabbul"

A kormány elképzelései szerint az egykulcsos, családi adózással senki nem járhat rosszabbul – de Szűcs Viktória bevezetőjéből kiderült, a böcsődei dolgozókat (és, tegyük hozzá, sok más közalkalmazottat) igenis hátrányosan érintett az adózás megváltozása. "Vannak olyan kétgyerekes családok, ahol miután az apa igénybe vette a családi adókedvezményt, a bölcsődében dolgozó anya fizetése havonta hét-tízezer forinttal lett kevesebb" - említette Szűcs Viktória. Egy gyerekkel 2-4 ezer forinttal kevesebből lehet gazdálkodni, de még azok a bölcsődei dolgozók is 2-600 forinttal kevesebbet kapnak, ahol nincs, vagy már nagykorú a gyerek vagy egyedülálló a dolgozó.

Fotó: woodleywonderworks/FlickrCC
Fotó: woodleywonderworks/FlickrCC

"Próbáltam én tavaly beosztani azt a kb. 17 000 forintot, amelyből egy héten át élnem kellett volna a Poronty akciója szerint, de nem ment" - kezdte Ertsey Katalin. "A bölcsődei dolgozók bére továbbra is megalázóan alacsony, és azok, akik ezt a kőkemény munkát végzik, kénytelenek filléres gondokkal küzdeni. Így becsüljük meg azokat, akik a gyermekeinkre vigyáznak..." Kérdésre válaszolva Kata hozzátette: "az elmúlt egy évben számtalanszor próbáltam érvényesíteni ezeket a gondolatokat a Parlamentben. Módosítókon, interpellációkon, kérdéseken keresztül próbáltam elérni, hogy a kormány érdemben foglalkozzon a bölcsődei normatívával, a családi napközikkel és a bölcsődei dolgozók bérével. Minden egyes alkalommal falakba ütköztem."

Az ország nem működhet így tovább

A béreken kívül a másik nagy kérdéskör a bölcsődei normatívák helyzete, az ugyanis jelenleg az óvodaitól eltérően sokkal szigorúbb megítélés alá esik - sőt, ahhoz képest egyenesen diszkriminatív. "Az óvodákkal ellentétben a bölcsődei normatívát továbbra is csak az aznap megjelent kisgyermek után lehet lehívni, holott az épületet ugyanúgy kell fűteni, világítani, akkor is, ha a fél csoport nincs benn betegség miatt! Ezen kívül azokra a napokra, amikor ki lehet adni a nyári szabadságokat és el lehet végezni a tisztasági festést, nagytakarítást, szintén nem jár normatíva: a bölcsik csupán az év 251 napjára kapnak csak pénzt, vagyis komoly összegeket buknak minden egyes napon, amikor nincs bent minden gyerek!" Átlagokkal számolva, egy 120 fős bölcsiben kb. 92 gyerek után lehet lehívni a normatívát, ami a szakértők szerint is abszurdum.

Extra költségek a szülőknek is

A beszélgetésen szó esett az április 1-től bevezethető bölcsődei gondozási díjról is. Ennek bevezetését a BDDSZ és az LMP képviselője egyaránt felesleges tehertételnek vélik, ráadásul a bölcsődék súlyos finanszírozási problémáit a szülőkre rótt tehertétel egyáltalán nem oldja meg. (Részletes elemzésünk a bölcsődei díjakról következő cikkünkben olvashatják.)

Bölcsődei díjak áprilistól

A decemberben elfogadott törvény értelmében ugyanis a bölcsődékben április elsejétől már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj. A személyi térítési díj (gondozási díj) összegét az intézményvezető az intézményi térítési díj alapján állapítja meg. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, tehát az az összeg, amelyet a fenntartó az ellátáshoz biztosít, vagy saját kiegészítésként, vagy térítési díjakból. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak.

Tavaly márciusban úgy futottunk neki, hogy ha azonnal nem is lehet változást elérni, a helyzet azért valamikor javulni fog. Úgy tűnik, ez egyelőre nem sikerült. De még reménykedünk.

Mustra