Ez történik, amikor a hírverést jobban szereted, mint a gyerekedet

Többször írtunk már a hülye gyereknevekről, de ezek sehol sincsenek a Yahoo! egy idei cikkéhez képest. Szilveszterközeli gondolatok a globális hülyeség jegyében.

A cikk országokra gyűjtve szedi össze, melyek voltak a legagyamentebb nevek, amelyek a szülőkben felmerültek. Kiderül, nem csak Magyarországon van nevekre szakosodott hivatal, a világon szinte mindenhol, és a cikket olvasva könnyen megérthetjük, miért.

Új-Zéland

Az európai bevándorlók fejét megzavarhatta az, hogy fejjel lefelé vannak, és valószínőleg emiatt sikerül évről-évre többtucat teljesen idióta gyereknév-kérelmet beadniuk, mint amilyen a Talula Does The Hula From Hawaii (Talula hawaii hulatáncot jár), vagy éppen a 4Real (Igaziból), amelyet többször is megpróbáltak a aszülők áttolni a hivatalon. Az ilyen nevek miatt született az a szabály a szigetországban, hogy minden olyan gyereknevet tiltanak, "amely megsértene egy értelmes embert." Egyértelmű. A Hulázó Talula nevet egyébként a gyerek egészen kilencéves koráig viselte, amikoris egy bíró átnevezte a válóper során. A kislány, aki barátainak csak "K" néven mutatkozott be, örökké hálás lesz a bírónak, aki felülbírálta inkompetens szülei névadását.

De Új-Zélandon nem csak az ő szülei zakkantak meg a birkáktól. A hatóság olyan neveket utasított el, mint a Yeah Detroit, a Sex Fruit (szexgyümölcs), a Fat Boy (kövér fiú), valamint a Fish&Chips, ahogyan a vicces kedvű szülők ikreiket szerették volna hívni. Megengedték viszont a Midnight Chardonnay (Éjféli Chardonnay) nevet, a szintén ikreknek szánt Benson&Hedges-t (cigarettamárka), a Violente-t (erőszak) és a hangzatos Number 16 Bus Shelter (16-os buszmegálló) nevet. Mégsem költözünk Új-Zélandra ha ezt teszi az emberrel.

Olaszország

A hírekben a legutóbb a Crusoe-inspirált Venerdí, azaz Péntek név szerepelt, részben ennek kapcsán az év elején maga XVI. Benedek pápa is felszólalt, és felhívta hívei figyelmét, hogy "adjanak a keresztény naptárban szereplő neveket gyermekeiknek." Az elutasított szülők terveik szerint a követklező gyereket Mercoledínek, azaz Szerdának nevezik majd.

Az olasz hatóságok akkor lépnek közbe a névválasztásnál, "ha a gyermek neve behatárolja a szociális interakciókat és bizonytalanság-érzethez vezethet."

Svédország

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Ez lett volna a név, amelyet egy svéd pár próbált meg elfogadtatni a hivatallal 1996-ban (kiejtése szerintük: Albin, bár ezt nem értjük). A szociális jólétben megcsömörlött pár a névadásokat felügyelő hivatal szigorú ítélkezési rendje ellen kívánt - volna - a névvel tiltakozni. Svédországban ugyanis a vezeték- és keresztnevek használata előtt az adóhivatal (?) engedélye szükséges.

Más betiltott nevek: Metallica, IKEA (naná), Veranda és Q. A Google-lel semmi baja nem volt a hatóságnak.

Norvégia.

Egy norvég nő két napra került börtönbe azért, mert "engedélytelen" nevet adott gyermekének. A Gesher (héberül Híd) név a nőnek állítólag álmában jelent meg, de a bíróság nem osztotta a vallásügyi lelkesedést. A Yahoo cikkének írói szerint viszont lehet, hogy a 13-gyerekes Kristi Larson csupán kifogyott az ötletekből.

Kína.

Egyedi nevet találni egymilliárd honfitárs között nem könnyű feladat. Ezért gondolta egy kínai pár, hogy gyermeküket a "@" névvel illetik, amely ráadásul (állítólag) még hasonlít is  a "szeresd őt" kínai írásjelére. A kevéssé szentimentális kínai hatóságok természetesen nem engedélyezték a név használatát. A történet csak azért ismert, mert a kínai hatóságokezzel próbáltak példát mutatni a névadást illetőleg – hogy egyébként hány másik elpattant agyú szülő írogat kérvényeket a Nemzetbiztonsági Minisztériumába, arról nemigen lehet tudni.

Dánia.

Mi visz egy szülőt arra, hogy gyerekét ánusznak (Anus) nevezze el?! Ezt hallván újra felvetődhet az emberben a gondolat, hogy a szülőséghez valóban papír kéne, valami tanfolyammal. A születendő Anus szerencséjére a dán hatóságok igen szigorúan a névelbírálási kérelmekkel kapcsolatosan, és csak ritkán engednek eltérést a hivatalosan bejegyzett 7,000 névtől. Bár valamiért a Pluto és a Monkey (majom) elkerülte a Hivatal árgus tekintetést.

Portugália.

A portugálok névadás előtt átböngészhetik azt a mintegy 80 oldalas listát, amely az elfogadott és nem-elfogadható neveket tartalmazza. Ez a gigantikus és meglehetőst következetlen dokumentum izgalmas tárhelye az anomáliáknak, például engedi a Tomás keresztnevet, de nem a Tomot... A visszautasított mintegy kétezer név pedig olyanokat tartalmaz, mint az Ovnis - azaz az UFO portugálul.

Az ilyen nevek olvastán mindig felmerül bennem a kérdés, hogy az adott szülő
1. pszichésen súlyos gondokkal küzdő
2. túlextrovertált
3. önmagát kreatívnak hívő
4. vagy csak egyszerűen egyszerű

Az is kérdés, hogy vajon a gyerekére gondol-e egyáltalán, amikor a nevet adja (lásd 16. sz. buszmegálló), netántényleg azt hiszi, úgy lesz a gyerek különleges, ha a neve is az.

Nem tudom. Valaki..?

Oszd meg másokkal is!
Mustra