Ne legyél hülye: a gyerek csak az orvossal egyeztetve diétázhat

A Semmelweis Egyetem Diabétesz Világnapjára kiadott közleménye szerint rövid időn belül két olyan cukorbeteg gyerek is kómába esett, akit szülei "szélsőséges" diétával próbáltak meg meggyógyítani. Ahogyan azt már korábban is megírtuk: a diéta a gyerek számára jellemzően súlyos tápanyagmegvonás, ezért csak és kizárólag az orvossal egyeztetve szabad alkalmazni.

Ha az ember beüti a keresőbe mondjuk azt, hogy gyerek diéta paleo, egy csomó olyan eredményt kap, amelyik arra utal: a paleo diéta ilyen-olyan betegségeket gyógyít. Mielőtt az ember boldogan beleveti magát a diéták világába, érdemes azért az orvossal konzultálni.

Persze itt nem az a lényeg, hogy a paleo diéta rossz. Jó az, egy csomó mindenre, de ne tévedjünk el: a diétákat jellemzően nem gyerekeknek találták ki. Még akkor sem, ha a gyerek túlsúlyos. Nekik ugyanis - nem lehet elégszer hangsúlyozni - egy csomó olyan tápanyagra van szükségük, amelyek kizárják a divatdiétákat.

A Semmelweis Egyetem közleménye is felhívja a figyelmet az általuk csodadiétáknak nevezett jelenségek veszélyeire. "Rövid időn belül két 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt kisgyermek került veszélybe közvetve az interneten divatos szélsőséges diéta miatt" - írják.

"A szülők a diéták alkalmazásával félinformációk alapján gyógyulást várnak az 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt gyerekek esetében" - állítja Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabéteszosztályának vezetője. "Veszélyes, ha az interneten terjedő eszmék alapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartják anélkül, hogy orvossal konzultálnának, meggyőződnének arról, hogy például valóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy a diéta milyen hosszú távú hatással járhat. Minden megszorító diéta egyoldalú, előbb-utóbb hiányállapothoz vezet, holott a cukorbeteg gyerekeknek – néhány szabályt betartva – nem kell máshogy étkezniük, mint egészséges társaiknak."

Ahogyan az osztályvezető elmondta, a szokásosnál több zöldség egészséges, de a nagy mennyiségű hús fehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú vörös húsok pedig megemelik a húgysavszintet, ami például köszvényhez vezethet. A szénhidrátok vélt vagy valós csökkentése mellett ráadásul sokszor ellenőrizetlenül, konzultáció nélkül csökkentik a bevitt inzulin mennyiségét is, ez a gyerekek esetében különösen veszélyes, könnyen akár diabéteszes ketoacidózishoz (kómához) is vezethet.

"Egy szülőnek érthetően nehéz szembenéznie azzal, hogy gyermeke karbantartható, de nem gyógyítható betegségben szenved, egész életében injekcióznia kell magát, betartatva a táplálkozási szabályokat. Közismertek a betegség késői szövődményei is. Természetes, hogy ilyenkor a szülő megoldást keres és bármely fogódzóba belekapaszkodik, hátha mégis meggyógyul a gyermek. A betegeknek és a szülőknek ezt a kiszolgáltatottságát sokan anyagi haszonszerzésre is használják."

Túlsúlyos a gyerek? Ne egyen olyat, amit a nagyi fel sem ismer

Lekváros bukta reggelire? A szakértők szerint a gyerek ezzel akár reggelizhetne egy bögre cukrot is. A magas keményítőtartalmú szénhidrátok (mint a fehér kenyér, a fehér rizs vagy a krumpli) a szervezetben glükózzá alakulnak, és bár gyors energiát biztosítanak a gyerek számára, nem megfelelő tápanyagok. Ha viszont mondjuk tojást vagy más proteint adsz neki, nem csak teltebbnek fogja magát érezni, de még fogyni is fog tőle. A Harvardon dolgozó David S. Ludwig gyermek-endokrinológus szakember kutatásai szerint ugyanis a legfontosabb kérdés főleg gyerekek esetében, hogy a bevitt táplálék mennyi idő alatt alakul glükózzá a szervezetükben. Az alapok azért ugyanazok: a gyerek egyen egészségesen. Sok zöldség és gyümölcs, kevesebb fehér kenyér, egészséges nassolnivalók a trükk.

Meg az, hogy ne egyen olyat a gyerek, amit a dédi fel sem ismer (és itt nem az avokádóra gondolunk): mélyhűtött panírozott csirkefalatok dínó formában? Sajtroppancs? Egy csomószor azt sem jó tudni, miből készültek. És igen, lehet, hogy a gyerek szereti, de attól még te vagy a főnök. A tányérban mindenképp.

Oszd meg másokkal is!
Mustra