Ezt vidd, ha szülni mész: lista a fontos és a felesleges dolgokról

Ezerszer át- és átgondolja az ember, mit kell vinni a szüléshez a kórházba, de azért valljuk be: a valóság sokszor épp csak, hogy köszönőviszonyban van az oly nagy műgonddal készített listával. Ezért itt most egy csepp valóság következik.

Bekészített csomag az Etsyn
Bekészített csomag az Etsyn

Még mindig röhögőgörcs fog el, hogy anno milyen naivan (hülyén?) készültem a nagypocakos, majd kispocakos kórházi napokra. Mert gyerekkoromban az öregek elbeszélése alapján a kórházak SZOT szállóknak tűntek, ahova nem is gyógyulni, inkább csak pihenni mentek a páciensek. Igaz, azóta eltelt húsz-huszonöt év és a SZOT szálló hangulat megmaradt ugyan, de a legendás kiszolgálás meg a felszerelés már a múlté. Vagy csak az idő szépítette meg az emlékeket és nem is volt olyan jó bent feküdni akkor sem?

A lista

Mindenesetre eléggé meglepődtem, amikor a barátnőm összeállította a listát, mit is vigyek. Az oké, hogy érdemes egy külön csomagot készíteni a szülőszobára és egyet magára a ,,szállodai" napokra, hiszen vajúdás közben nem biztos, hogy van kedvem, időm, energiám megkeresni a két törölközőt a tusoláshoz és az alsó fertály tisztításához, a WC-papírt, ami ugyebár beöntés után kell, de biztos, hogy nem lesz a mosdóban. Csak tudnám, hogy ki a fene viszi el a szülőszoba melletti toalettből? Van, akinek két fájás között az jut eszébe, hogy az otthoniakat megdobom egy gurigával? A citromkarika és a szőlőcukor is jó ötlet volt a barátnőmtől. Vajúdás közben ugyanis a legtöbb kórházban már nem lehet sem enni, sem sokat inni. Az más kérdés, hogy én persze otthon felejtettem és a kocsiban a szülészet felé egész úton emiatt sóhajtoztam. Na jó, más miatt is, de így jobban hangzik.

Az apukáknak pedig készítsünk be energiaitalt és csokit. Ez most viccesen hangozhat, de ismerek olyat, aki kis híján lekéste a világrajövetelt, mert órákig bolyongott a folyosón a büfét, majd a WC-t keresve. Innen jut eszembe: érdemes előre megtudakolni, hogy az apukák melyik klozettet használhatják, ha szólítja őket a szükség a nagy izgalom miatt. Mert hogy a kórterembe nem mehetnek majd be, szinte biztos.

Legyen nálad pénz is. Nálunk ugyanis előre kérték az apuka műtősruhájának az árát. Vajon, ha a párom nem tud előkapni hirtelen 1200 forintot, be se jöhetett volna a szülésre? Ugyanebbe a pakkba kerüljön bele az összes szükséges irat, a terhesség alatt összegyűjtött kazalnyi lelet. A szülésznőknek nagy segítség, ha a legfrissebbek vannak legfelül. Nem árt bekészíteni egy hálóköntöst és egy hálóruhát sem szülés utánra. Magához a nagy tett végrehajtásához a legtöbb helyen kincstári öltözéket adnak. Ezen kívül kell még két papucs: egy a tusoláshoz, egy a sétáláshoz vajúdás közben. És a legfontosabb: fényképezőgép vagy kamera. Hogy én a leírtakból mit használtam? Semmit! Mire ugyanis beértem a kórházba, nem volt idő beöntésre, tusolásra, borotválásra, rám dobtak egy hálóinget, egy papucsot és irány a szülőszoba. Fotók azért készültek.

Szülés után

Következhet a nagy bőrönd. Az apukákat még otthon nyugtassuk meg, igen, a kis bőröndöt, a nagyot és az ezer szatyrot is vinni akarjuk majd. Szóval a nagy csomagba kerüljön több törölköző, több csomag extra puha vécépapír és legalább egy elölgombolós hálóing. Ez egyrészt praktikus a szoptatáshoz, másrészt nem kell sokat vetkőzni, ha vizit közben esetleg meg akarnának vizsgálni. Én azért használtam sima pizsamát is, jobban szerettem. Sok-sok pamutbugyi, olyan, amilyet nem sajnálsz kihajítani sem. Kapható a gyógyszertárakban eldobható változat, az is kényelmes. Intim betét: a legtöbb helyen inkontinencia betétet ajánlanak, nekem a szülésznőm azt mondta, gátmetszés esetén kényelmesebb, ha gézbe csavarok vattát, az nem nyom annyira. Nekem bevált. Eldobható pelenkázólap. Tévedés ne essék, még nem a baba feneke, hanem a sajátod alá. Lehet, hogy a legtöbb kórházban azonnal cserélik az ágyneműt, ha összevérzed, én az első éjszakát simán a koszosban töltöttem. Ha nagyon cirkuszoltam volna, talán kapok újat, de nem volt erőm nagy balhét rendezni, csak szépen kérni. Az meg nem volt elég. Gyanítom, nem is lett volna másik garnitúra, ugyanis másnap a szomszédos kórház ágyneműjét húzták fel nekem.

A szülésznőnél vagy az orvosnál érdemes rákérdezni, van-e mellszívó az osztályon. Ha nincs, vagy ragaszkodsz a sajátodhoz, készülj ezzel is. Ami engem nagyon meglepett: vinni kell evőeszközt, szalvétát és konyharuhát. Ezt ugyanis nem kapsz a sima állami kórházban. Jég: tudom, most viccesen hangzik, de érdemes megtudakolni, hogy tudnak-e majd adni a sebre. Nálunk nem volt, úgy vettek a szüleim a benzinkúton és hozták be. Be is tették a hűtőbe, mire az szépen, lassan olvadozott és összesereglettek a szerelők, hogy vajon miért folyik a hűtő, ha látszólag jó. Aztán csak kiderült a turpisság, amit mellesleg én sem gyanítottam. Máshol fagyasztott infúziót, de van, ahol gumikesztyűbe töltött vizet használnak.

Amikor elkezdesz a fogadott dokidhoz járni, érdemes jó előre kifaggatni a szokásairól, az intézményi módszerekről (és persze érdemes átböngészni a Poronty kórházfigyelőjét, például a lap tetején jobbra). Én ugyan azt tudtam, hogy a mi kórházunkban nem szülhetek gátvédelemmel, csak gátmetszéssel, de akkor majdnem hanyatt estem, amikor kiderült, hüvelyi szülésnél nincs lehetőség fájdalomcsillapításra sem. Mindezt a nagy nap előtt két héttel tudtam meg, amikor naivan azt tudakoltam a szülésznőtől, hogy ha úgy alakul, mikor lehet epidurális érzéstelenítést kérni vagy éppen gázt szívni. Na, én csak simán szívtam. Gáz nem volt, de nem is hiányzott aztán. Azt is tudd meg, hogy a dokid mikor van szabadságon, ha szabin van éppen, elutazik-e. Ha szabadnapja van, akkor bemegy-e, ha szülsz. Van, aki simán bemegy, holott jellemzően tilos, más véletlenül sem teszi be a lábát az osztályra. Érdemes megnézni a szülőszobát és a vajúdót, engem legalábbis megnyugtatott, hogy láthattam. A szülés pillanataiban sok úgysem marad meg belőle.

Kérdezz rá arra is, meddig hagynak vajúdni. Tudakold meg, hogy ha faros a baba, megengedik-e, hogy megszüld hüvelyi úton. Van olyan barátnőm, akinek az első kislánya így jött világra, van, akinek a harmadikat sem engedték meg, igaz, lábbal volt előre a kissrác, az anyuka meg mindössze 160 centi magas. Ha 180 lett volna, akkor megkockáztatták volna ezt az utat a dokik, így maradt a császár.

A legfontosabb azonban az, hogy lélekben készülj a szülésre

A tárgyakat utólag is behozhatják. Ahogy a baba ruháját is. De neked ott kell lenned, nem csak testileg, agyilag is.

A legkisebb családtagot babahordozóban a legjobb hazaszállítani. Kell neki body, rugdalózó, sapka. Ha hideg van, jól jön az overáll és a kis pléd is. Ezt is érdemes összekészítened, ahogyan a saját, hazamenős öltözékedet is. Az apukák ugyanis vagy meglelik a felszerelést, vagy nem, de az tuti, hogy nem találják ki, hogy te mit tettél volna be a kisdednek. S az első közös napját ne töltse már zsörtölődéssel az újdonsült család.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek