Engedékeny szülők gyerekei könnyebben lesznek alkoholisták

Megbosszulhatja magát évek múlva az ünnepi ebédnél a gyereknek adott pár korty alkohol.

Sok szülő gondolja úgy, hogy a serdülőkorú gyereknek ünnepi alkalmakkor, szigorúan szülői felügyelet mellett adott pár korty valami nem hogy nem árt, de ők maguk is sokkal jobb fejek lesznek tőle. A Minnesotai Egyetemen elvégzett és a Journal of Studies on Alcohol and Drugs folyóiratban a közelmúltban publikált kutatás szerint ez óriási tévedés.

Az amerikai és ausztrál tizennégy éves diákok bevonásával készült vizsgálat úgy találta, hogy a szülői felügyelettel alkalmanként elfogyasztott alkohol később sokkal védtelenebbé teszi a diákokat az alkoholfüggőséggel szemben. Az Egyesült Államok szigorú szabályozásával szemben Ausztráliában, a törvények és a szülők is jóval megengedőbben viszonyulnak ahhoz, ha a gyerek megiszik egy pohár bort az ünnepi ebédkor, ami önmagában nem lenne baj, viszont a vizsgálati eredmény szerint az ausztrál tinik 36%-a küzdött két év múlva binge drinkinggel vagy volt egyéb, alkohollal kapcsolatos problémája, legyen szó akár verekedésről, vagy emlékezetkiesésről.

Ezzel szemben az amerikaiaknál mindössze 21% számolt be hasonlóról. Barbara McMorris, a tanulmány szerzője szerint a jelenség annak köszönhető, hogy ott, ahol szigorúbban kezelik a kérdést, a gyerekek automatikusan megtanulnak egyfajta felelősségteljesebb viselkedést, ellenkező esetben viszont az a hamis biztonságérzet alakul ki bennük, hogy tulajdonképpen elbírnak mindenféle problémával, hiszen ők már teljes jogú felnőttek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek