Kórházfigyelő - Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet, Békéscsaba

Olvasónk, Kata már nagyon régóta várta ezt a babát. Mivel vidéken kevéssé választ az ember kórházat, egyértelmű volt, hogy a kicsi a Réthyben fog megszületni, de választás ide vagy oda, a hely szelleme és az ottdolgozók hozzáállása miatt mi még választott kórháznak is el tudjuk képzelni. Csak tőlünk messze van. Annyi bizonyosan kitűnik: Békéscsaba nem rossz választás.

Mikor szültél itt?

2010. október

Általános tapasztalat

Mivel betegként még soha nem voltam kórházban, látogatóként sem sokat, nem tudtam, mire is számítsak azon kívül, hogy nagyon meleg van. A meleg bejött, majd megsültem. Összességben a személyzet is, az orvosok is nagyon kedvesek, figyelmesek voltak.

Terhesgondozás

Mindenkinek meg volt adva, hogy melyik körzetbe, melyik védőnőhöz tartozik és melyik nap mehet. Így soha nem kellett fél napokat ott szobroznom. Az nagyon tetszett, hogy azon kívül, hogy helyben csinálták az összes vérvételt, nem kellett kémcsövekkel szaladgálnunk ide-oda, mint például Gyulán, a megyei kórházban. Hajninak, aki a vért vette nagyon jó memóriája van, mindig tudta például, hogy ájuldozós típus vagyok, így magától kérdezgette, hogy minden rendben van-e, le akarok-e feküdni. A CTG-t is itt csinálták, mindenkinek megvolt a maga időpontja, öt percnél többet soha nem kellett várnom, hogy sorra kerüljek. Tetszett, hogy a terhesgondozó az utcáról nyílt, vagyis nem kellett a beteg emberek között lavírozni, illetve az is, hogy földszinten volt, nem kellett nagy pocakkal emeletre mászni.

Pontozás: 10/10

Szülőszoba

Mivel fogadott szülésznőm volt, így szerencsére előre megnézhettem a szülőszobát. Másra számítottam, műtősebbnek képzeltem, nagyjából úgy nézett ki, mint egy kórterem. Nem volt kengyel, ez mondjuk szülés közben kicsit zavart, hiszen az embernek van elég baja olyankor, nem biztos, hogy a lábamat is jólesik nekem tartani, meg a fejemet is emelni. De biztos megvan annak az oka is, hogy miért ilyen ágyak vannak. Az állapota nagyon jó, mivel a szülészet kb. egy éve költözött be az új helyre. A vajúdószobát is megnéztem a látogatás közben. Ide nem jutottam be, mert éppen, hogy beestem magára a szülésre, otthon vajúdtam. De azt tudom, hogy van benne kád, labda, bordásfal és egy nagy franciaágy is. Itt persze nem apukával kell hancúrozni, de arra kiváló, hogy masszírozza az anyuka derekát. A személyzet kedves volt a szülőszobán, szülés közben kaptam a fejemre borogatást, utána gyorsan betakartak, mert reszkettem a kimerültségtől. A nagy szülőszobában két ágy, a kisebben egy ágy van. Én egyedül szültem, ami abból a szempontból kiváló volt, hogy lehet, zavart volna, ha a függöny másik oldalán egy másik anyuka, apuka is tartózkodik. (Vagy szülés közben már semmi nem zavar, annyira mással van elfoglalva az ember?) A csecsemőt a nagy szülőszobában látják el szülés után, az ágyról pont ráláttam, ahogyan fürdetik, mérik a súlyát, öltöztetik. Ez megnyugtató volt, mert rettegtem, hogy elveszítik a gyereket. Utólag tudom, hülye gondolat volt. :) A tízből csak azért adok kilenc pontot, mert az kissé furcsa volt, amikor szülés közben beállított a takarítónő, hogy ide vajon kell-e szappan. Tudom, ő csak a munkáját végezte, meg látott már ezer szülést, de akkor is... Az kicsit szintén megijesztett a szülés előtt, amikor megtudtam, ebben a kórházban nincs lehetőség fájdalomcsillapításra természetes szülés közben.

Pontozás: 9/10

Gyermekágy

A helyzetem abból a szempontból speciális, hogy úgynevezett VIP-szobában voltam. Ez naponta 10 ezer forintba került, de nekem megérte. Ezért egyedül lehettem, a baba napközben velem lehetett, alkalmam volt tisztába tenni, akkor szoptattam, amikor akartam, a látogatók akkor jöttek, amikor akartak és annyian, ahányan akartak. A szoba úgy nézett ki, mint egy hotelszoba, volt szép, tiszta volt fürdőszoba, a tusoló, adtak fürdőköpenyt is. A szobában volt hűtő kis mélyhűtővel, kis LCD tévé, karosszék a látogatónak. Ebédet több fajtából választhattam, a mennyiség iszonyúan sok volt, nem tudom, ki bír annyit megenni, de állítólag van, akinek ez nem gond. Az osztályon van rooming in szoba is. A normál kórterembe nem igen mehetnek be látogatók, őket a folyosón szokták fogadni.

Pontozás: 10/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Hogy a VIP szobának köszönhető vagy egyébként is jött volna a szoptatós nővér, nem tudom. De az tény, hogy nagyon sokat segített, mire a babám megtanult szopizni, én meg szoptatni. A barátnőm februárban szült ugyanebben a kórházban, nem VIP-kórteremben, neki nem adtak ennyi segítséget. Ha nem boldogultam a szoptatással, kérhettem pótlást. Cumisüveget viszont mindenki vigyen magával, mert a kórházi dudliból folyt a tej a gyerek szájába. Az orvos, akinél szültem, nemcsak szakmailag, emberileg is nagyon rendes volt, legközelebb is nála szeretnék szülni. A szülésznő szintén. Az külön jólesett, hogy a szülés után néhány órával bejött és átbeszéltük a szülés részleteit, sok mindent helyre tett bennem, elmondott egy csomó dolgot, amire nem emlékeztem. A meleget nehezen viseltem, így állandóan nyitva tartottam az ablakot, ami miatt néhányan kissé furcsán néztek rám. A nővérek zöme nagyon rendes volt, egy kissé érdekessel találkoztam, de lehet, hogy csak rossz napja volt.

Ajánlod más anyáknak?

Igen.

Kata

-----------------------------------------------------

Dr. Réthy Pál Kórház, Békéscsaba

5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.

Telefon: 06-66-441-411 ; 06-66-555-555.

Szülőszoba:

Szülészet - nőgyógyászat

Terhesgondozó: 5655

Nőgyógyászati szakrendelő: 5674

Onkocytológiai szakrendelő: 5673 és 5810

Terhesgondozó labor: 5653

Szülészet-nőgyógyászati osztály Sebészeti tömb II-III. em.

(szülészet: 2. em, nőgyógyászat: 3. em.)

Osztályvezető főorvos: 5660

Nővérállomás: 5663, 5662

Főnővér: 6536, 5664

Felvételi, vizsgáló, előkészítő: 5670

Vizsgáló:  5669

Újszülött szoba: 5683

Orvosi szobák: 5667, 5666, 5672,

Ügyeletes orvos: 6632

Készenlétes orvos : 6 633

Műtősnő : 6 634

Megközelíthetőség és térkép itt

www.rethy.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek