Poronty kórházfigyelő – hol jó szülni 2011-ben?

Minden kórház más. És bár az ellátás alapvetően ugyanaz, mindannyian tudjuk, mennyit jelent egy jobb hangulatú szülőszoba, az alternatív vajúdási módok és például a gátvédelem. Hol szüljünk? Felmérés, 2011 – kedves Olvasó, a segítséged várjuk!

Fotó: Michał Grajkowski
Fotó: Michał Grajkowski

Kórházat választani nagyon nehéz. Hiába megy be előre az ember, hogy feltérképezze, az még egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt fogja jelenteni a nagy napon. És az sem biztos, hogy a legszebb kórház a legjobb tipp.

Országos kórházfigyelőnkben minden héten bemutatjuk egy kórház szülőrészlegét a terhesség alatti vizsgálatoktól a csecsemőosztályig. Megnézzük a szülőszobákat, az általános hangulatot, figyeljük a klímát és a tisztaságot, hogy mennyire nyitott a részleg, figyeljük a nővéreket és azt, hogyan kezelik a babát és mennyire segítenek az anyukának. A tesztekből egy naprakész adatbázist szeretnénk létrehozni.

2008-2010-ben, netán idén szültél? Küldd be élményeidet, és segíts azoknak, akik most keresik a legjobb helyet, egyben nyerj értékes nyereményeket, hiszen minden hónapban a kórházkritikát beküldők között egy-egy értékes ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Pár szóban-mondatban írd le tapasztalataidat, és utána pontozd 1-től 10-ig (1 pont – legrosszabb, 10 – legjobb). Értékelésed a poronty@divany.hu címre küldheted!

A kórház neve:

Mikor szültél itt?

Általános tapasztalat:

Terhesgondozás:

Pontozás:

Szülőszoba:

Írd meg, milyen a hangulata, felszereltsége, milyen állapotban van, van-e megszabott idő, amit itt el lehet tölteni, vagy van-e külön vajúdószoba! A csecsemő mosdatása, mérése itt történik vagy ahhoz elviszik?

Pontozás:

Gyermekágy

Van rooming-in? Menyire segítőkészek a csecsemősrészleg dolgozói? A látogatók bemehetnek a szobába? Van alapítványi szoba? Mit ad? Esetleg mik az árai?

Pontozás:

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Ajánlod más anyáknak?

----------------------------------------------------------------------------

Alább az első ilyen kórházkritikánkat találod, Zsóka élményei alapján

János kórház, Budapest, 2010.

Honlap : www.janoskorhaz.hu

Alapvetően nem volt különösebben rossz élmény, de tiszta szívből senkinek nem ajánlom. Az egy, hogy a kórházi személyzet mindenhol leterhelt, de itt ez extrán így van. Sokszor még a legszükségesebbek sincsenek meg. Volt, hogy egy szobatárs azért nem lett átkötözve, mert nem volt megfelelő mennyiségű kötszer. A legrosszabb a kosz volt: hogy mindenhol gyakorlatilag állt a por, még a bébikompon is.

Terhesgondozás:

Én csak a CTG-re jártam itt, de más itt szült anyukák szerint teljesen korrekt és nem túl zsúfolt a terhesgondozás. Amit én elmondhatok, hogy időpontra kell CTG-re járni, és az tartható is. Az itt dolgozó nővér szimpatikus, normális, sokat kell várni viszont akkor, ha az orvosod éppen rendel és oda kell vinni neki a CTG eredményét.

Pontozás: 8/10

Szülőszoba:

Én alapvetően azért választottam a János kórházat, mert amellett, hogy nincs messze tőlünk, nagyon szépek a szülőszobái. A három nagyméretű szülőszoba hangulata kellemes, szép és minden földi jóval berendezettek (saját mosdó, zuhanyzó, wc, sarokkád, labda, magnó, stb.). Kár, hogy mi ezt nem élvezhettük, mert amint megjött a doktor, toltak át a műtőbe... :( Császárnál az apa nem jöhet be, ez mondjuk rossz hír volt.

A szülőszobában történik a kicsi mérése és mosdatása is, ez külön jó, hogy nem viszik el a szülés után. Nincs meghatározott idő, hogy mennyit tölthet el itt a vajúdó anya, de ha sokan szülnek egy időben, előfordul, hogy kiviszik azt, aki még nem tart ott. A műtő ehhez képest siralmas állapotban van, jó, hogy azt nem mutatták meg előre. A személyzet ott viszont nagyon kedves volt.

Pontozás: 8/10

Gyermekágy

Az osztály hangulata alapvetően attól függ, az ügyeletes nővér kicsoda. Van ugyanis extrakedves, extra-segítőkész, és van, aki olyan, mint egy kápó. Rooming-in nemhogy van, de alapvetően nem szeretik, ha az anya bent hagyja a kicsit (mert mondjuk pihenne). A csecsemősnővérek normálisak, de ott is meghatározó, hogy kivel beszélünk. Első gyerekem a Kútvölgyiben született, és ott végigmutogatták az esti fürdetésnél, hogy mit hogyan kell csinálni, na itt semmi nem volt, sőt fürdetéskor a részleg ajtaját magukra csukták és tilos volt bemenni. Nekem mindig rossz kényszerképzeteim támadtak arról, vajon mi történik odabenn Katussal...

Ha valaki nem tud szoptatni, vagy császáros volt és nem tud felkelni és kivinni magához a babáját, akkor sajnos a kicsi elég hamar kapja a cukros vizet, (a csecsemősök pedig még le is tolnak, ha alapból nem viszel be cumisüveget!). Pelust, popsitörlőt és krémet kell bevinni, de babaruhát nem feltétlenül, mert bár itt-ott szakadtak a ruhák, mindig nagyon tiszták.

A látogatók bejöhetnek nem csak a folyosóra, de a szobába is, ráadásul akárhányan, úgyhogy csak a kismama józan eszén és belátásán múlik, hogy ne legyen banzáj a szobában (és esetleg ne zavarja a többieket). Ráadásul annyi sincs megkövetelve, hogy védőcipőt húzzanak és egy kézmosást megejtsenek. A higiénia amúgy is nagy kihívás tapasztalatom szerint a Jánosban, a csecsemőkompot én törölgettem le, annyira koszos volt, de állt a kosz a szobában a szekrényeken is. Amikor pedig két fejés között mentem a csecsemőrészlegre, hogy fertőtlenítsék a fejőgépemet a második alkalommal rám szólt a csecsemős nővér, hogy miért tisztíttatom én azt folyton, jót tesz a gyereknek egy kis bacilus (!)

Alapítványi szobából több is van, különböző felszereltséggel, 3-6000 ft az áruk, a „sima” szobák 2-3-4-5-6 személyesek, és mindegyik más. Van kétágyas, amelyik teljesen tiszta és gyönyörű, de nyáron például nagyon meleg, és van négyágyas, ahol nagyobb a zsúfoltság mint a hatágyasban, érdemes talán megnézni, többnyire van annyi ideje az osztályos nővérnek, hogy körbevezesse az érdeklődőt egy alkalommal.

Pontozás: 3/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

A higiénés helyzet és a leterhelt személyzet gondolom máshol is így van, ennek ellenére engem nagyon meglepett. Ami a tragikomédia határát súrolja az az, hogy a szülőszoba a másodikon van, de lift nincs, illetve van, de azt csak a személyzet használhatja – gondolom így garantálják, hogy a lépcsőt megmászva még az is megszül mire felér, aki csak 38 hetes kontrollra érkezett...

Ajánlod más anyáknak?

Nem.

Zsóka

Oszd meg másokkal is!
Mustra