Már a méhben eldőlhet, hogy drogos lesz-e valaki

Az Újjászületés-tréning egyik terapeutájával, Dobos Andrea Beátával beszélgettünk tapasztalatairól, aki meditációs tanár, születés- és transzlégzés terápiákat tart. Beszélgetésünk első részében főként a nemi identitásról esett szó, amelyet - a terapeuta tapasztalatai szerint - a szülők elvárásai nagyban befolyásolnak, mert a gondolatot a magzat érzékeli.

Most a depresszió, a droghasználat, a későbbi kapcsolati sérülések okairól beszélgettünk, amelyek a szakember szerint születés előtt keletkeznek.

Milyen tréning is ez?

„Nem csak én tartok Magyarországon ilyen tréninget, de azt nem tudom, hogy mások is alkalmazzák-e minden terápiánál, ahogy én. Családállítás keretében is tartanak, csoportban is, egyéni terápiaként is: vízben és szárazföldön. Külföldön is sokan. Ez már viszonylag elterjedt a transzperszonális pszichológia területén"- mondta Dobos Andrea Beáta.
A születésterápia eredetileg a rebirthing transzlégzés technikából ered, Leonard Orr amerikai pszichológus a 70-es években alapította ezt a gyógyító módszert. "Az általam tartott két napos tréning abban különbözik a többiekétől, hogy várandósok és párjaik is részt vehetnek rajta, mert olyan biztonságos gyakorlatokból áll. Így a babák még a születés előtt begyakorolhatják a saját születésük élményét és alakíthatják nehézségeiket a méhben. Erről még külföldön sem hallottak. Először természetesen magamon próbáltam ki, amikor 6 hónapos várandós voltam."

Ha a gyerek nem akar megszületni

Ha a szülők már a fogantatástól nem olyan nemű gyereket várnak, mint aki megszületik - vagy egyáltalán nem várták, közömbösek, vagy túl önzőek, és csak a saját problémájukkal vannak elfoglalva - ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyermek sem akar megszületni, és császármetszésre lesz szükség.

A terapeuta szerint az ilyen okból császármetszéssel született ember a későbbi döntési helyzetekben is képtelenné válhat a választásra, vagy jellemző lehet, hogy ellenáll más ember véleményének. Megkértük a szakembert, ezt a gondolatot fejtse ki bővebben.

„Ezt Michel Odent szülésorvos a  Császármetszés című könyvében hosszasan ecseteli. Rengeteg kutatási adatot leír a császármetszés hosszú távú hatásaira. Az altatás, a fájdalomcsillapítás a magzatra is áthat és minden nehéz helyzetben ezt a segítséget keresheti, mint megoldást. Természetesen ezek nem 100 %-ig történnek meg szerencsére, de hangsúlyozni kell, hogy csak azokra az esetekre igaz - és ezt most is hangsúlyozom - amikor a szülő nem tud az elvárásán változtatni valamilyen érzelmi okból. Itt mintázatokról beszélek, nem konkrét esetekről.”

Akik tépik a hajukat, rágják a körmüket

Az itt kifejtett problémák az első szakaszban (fogantatástól a születési görcsökig tartó szakasz) keletkeznek. Ilyen problémák a szexuális zavarok, orgazmus-képtelenség, együttműködési zavarok, de a sikertelenség érzése a leggyakoribb.

A második szakasszal (a születési görcsöknél, avagy a méhösszehúzódásoknál, melyek megnyitják a méhszájat) folytattuk.

"Akiknek a második szakaszban alakult ki a problémájuk, gyakran rágják a körmeiket, tépik a hajukat, vakarják a bőrüket, vagy a fejüket beverve sértik fel önmagukat. Felnőttként e döntési bizonytalanságok gyakran megmutatkoznak. Depresszió, pesszimizmus alakul ki. Nem látnak a problémákból kiutat és megoldási lehetőségeket."

"A tapasztalatok újraidézése során átélhetjük az anyák bezártságérzését, ellenállásukat a szüléssel szemben, és érezhetjük, hogy nyomasztó sírás uralkodik rajtuk. A magzat ekkor kicsinek, erőtlennek érzi magát, akire senkinek nincs szüksége."

Drogok, veszélyes sportok, zűrös kapcsolatok

Abban az esetben, ha a harmadik (végighaladás a szülőcsatornán) vagy negyedik szakaszban (megszületés szakasza a köldökzsinór elvágásáig) élt át nagy nehézségeket az anya és a magzata, majd utána elviszik a csecsemőt, akkor abban a gyerekben nagyon erős magányosságérzés alakul ki, szomorúvá válik, mert az együttérzést és a megnyugtatást nem kapta meg. Későbbiekben a gondolkodásra is nagymértékben hat ez a tapasztalat. Nem hiszi, hogy hatékonyan tud helyzeteket megoldani.

Pesszimisztikus és szkeptikus gondolkodás alakul ki, mindenben a negatív oldalt veszi észre. A valóságból való meneküléshez vezethet ez a szemlélet - droghasználat, veszélyes sportok, szado-mazo partnerkapcsolatok jellemezhetik az egyént. A harmadik és negyedik szakaszban jelentkező problémák befolyásolják az orgazmus átélésének képességét.

Ha fájdalom jött létre a szüléskor, akkor a szexualitásban is szükség lesz a fájdalom átélésére és a perverz szexuális élményre. A harmadik és negyedik szakasz fájdalmas élményének a következménye a későbbi életben való bénultságérzés, amikor a személy nem akar semmit csinálni, mert fél, hogy valami rossz történik. Napokig tartó alvások jellemzik. Az ilyen csecsemők sokszor bénultnak tűnnek már a szülőszobában is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra