Mi legyen az első falat az anyatej után? Hozzátáplálás 1. rész

Így kezdj bele a hozzátáplálásba.

Amikor Ádám öt hónapos lett, elkezdtem stresszelni azon, hogy hamarosan mást is kell neki adnom, mint tejcit. Ajajj, gondoltam, és pánikszerűen olvasni kezdtem, könyvet, blogot, szórólapot, hogy vajon mit is kell tenni, meg hogyan, és különben is. Valamiért sehol nincsen ez egzakt módon leírva, és én hiába mentem a védőnőhöz, amit ő öt percben ledarált, valahogy sehogy sem bírt logikusnak tűnni. Aztán egy másik védőnőnél, egy súlyos jegyzeteléssel töltött látogatás kezdte eloszlatni valamelyest a homályt, és szépen lassan elkezdtem érteni, miről is szól ez az egész. Megpróbálom a lehető leglogikusabban leírni, de ha nem sikerült, szóljatok!

A most divatos* ajánlások szerint, ha lehet, a babát minél hosszabb ideig érdemes szoptatni. (Hogy pontosan meddig, azt kinek-kinek kedve dönti el: én egyévesen hagytam abba, mert azt nem szerettem volna, ha a már beszélni tudó gyerekem a játszótéren rángatná a pólómat "cici! cici!" felkiáltásokkal. Ha valaki előbb hagyja abba, az sem gond, ha később, szíve joga). Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egyéves korig tartó szoptatást javasol, de ez elsősorban a fejlődő világokra vonatkozik az ottani limitált higiénés és táplálkozási lehetőségek miatt.) Ugyanakkor hat hónapos kortól javasolt megismertetni a babákat új ízekkel, és a szilárdabb táplálékkal, hogy később könnyebben elfogadják azokat. Hozzátáplálásról tehát körülbelül hat hónapos kortól beszélünk. (Megint hozzátenném: ha valaki ilyen-olyan okokból ettől némileg eltér, az nem gond, a lényeg a sorrenden, nem a napi időzítésen van!) És, hogy miért olyan fontosak ezek az alapok - mert bármely korainak is tűnik, ez az időszak felel a későbbi problémákért: allergiák kialakulásáért, rossz étkezési szokások rögzüléséért, elhízásért, stb.

ALAPSZABÁLYOK:

A sorrend: 1. gyümölcs 2. zöldség (ha hamarabb kezdjük, mint 6 hónap, az orvossal/védőnővel egyeztetve szóba jöhetnek a különböző gabonafélék gluténmentes (pl. rizs) vagy gluténtartalmú (búza, rozs, zab, árpa) verziói.

Idő

Minden étel kipróbálása pár napon keresztül történjen, hogy egyértelmű legyen az esetleges érzékenység/allergia (tehát: 3 nap - egyfajta zöldség/gyümölcs, utána jöhet a következő)
Ha valami nem ízlik a babának, ne erőltessük! Próbáljunk valami mást, és később vissza lehet térni a nemszeretem ételre.
Idő2: minden ételt először a délelőtti szoptatás után, kóstolásképp érdemes adni - sosem este vagy késő délután, ugyanis ha este/éjszaka jön ki bármilyen allergiás reakció, azt esetleg nem látjuk.

1. lépés

A hozzátáplálást otthon az almával szokás kezdeni: könnyen emészthető, könnyen hozzáférhető - és jellemzően finom, magas tápanyagtartalmáról nem is beszélve. Az első a leghosszabb szoktatás: 5-6 napon keresztül tart, mikoris egy-egy frissen felbontott alma (lehetőleg bio, vagy legalábbis megbízható forrásból** származó) LEVÉBŐL első nap 3-4 kanállal kóstoltatunk a babával a délelőtti, vagy a kora délutáni szopi után. Minden nap egy picivel többet adhatunk a babának, ha ízlik neki.
A biopiacon árulnak úgynevezett "babaalmát", nem feltétlenül érdemes elhinni - a lényeg, hogy inkább a finomabb, édesebb almát válasszuk elsőként - de ezért nem kell külön vagyonokat fizetni.

2. lépés

Jöhet ugyanígy az alma pépesítve: kb. 1 ujjnyit (kb. 30ml) egy pohárba lereszelünk, lehetőleg üvegreszelővel, anyunál/nagyinál még talán megvan, amiben te ettél :))) Ha már figyelünk az oxidációra (ezért az üvegreszelő), akkor legyen a kiskanál is műanyagból. Ez mehet további 1-2 napig, szintén ugyanabban az időben, a délelőtti vagy délutáni szoptatás után.
2b. A 2-3. napon lehet váltani az időzítést szoptatás ELŐTTre, az adagot folyamatosan emelve, tehát már kb. fél almát eszik majd a baba.

3. lépés - ÚJ GYÜMÖLCS BEVEZETÉSE

- Először bármilyen új gyümölcsöt almába keverve adj, és akkor a babának sem lesz annyira szokatlan az íz.

- Az új íz bevezetése minimum két napig tartson!

- Az új gyümölcsök idénytől függnek: nyáron például meggy, akár héjastól, majd cseresznye (a cseresznyét forró vízben mosni, majd hámozni kell, jó program, bele lehet vonni a nagyikat!), azután lehet például variálni a hármat.

MILYEN GYÜMÖLCS?

Őszibarack, nektarin, szilva, ringló, ribizlilé (figyelni a hámozásra és persze a magokra!), sárgadinnye, körte, majd a déligyümölcsök, a narancs és a banán jöhetnek.
Kerüljük a hisztamint tartalmazó gyümölcsöket, így a málnát és az epret!

Példa:

10 napig alma (lé, majd pép, a mennyiség növelésével előbb szopi után, majd két szopi előtt vagy között)
11-12. nap: alma-meggy
13-14. nap: csak meggy vagy alma-meggy
15-16. nap: alma + (hámozott) cseresznye
Minden nap fél-egy ujjnyival növelve a mennyiségeket a 20. nap környékén már másfél-kétdeci pépet eszik a baba. Ha ízlik neki, akkor nem csak a délelőtti, de a délutáni szopi előtt is be lehet vezetni a gyümölcsevést.

Ezek ugye trendszerűen változnak a legújabb felfedezések, és igen, lobbik hatására, úgyhogy ezért van az, hogy a tíz, vagy akár az öt évvel ezelőtt szülő anyák másra esküsznek, mint amit mi hallunk - én mindenesetre a mai kor "divatját" követem :)
** a megbízható forrás lehet a családi kiskertészet, lehet a piacon egy olyan néni/bácsi, akihez gyakran jársz, és megbízhatónak ítéled meg - ha már nem először vásárolsz valakinél, és mondod, hogy pici baba első falataihoz kell, általában oda szoktak figyelni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra