Ne aggódj, ha fejre esett a gyerek!

Akár a pelenkázóról vagy az ágyról, akár a játszótéren egy mászókáról esik le, esetleg a babakocsiból egy óvatlan pillanatban bukik ki a gyerek, nincs az a szülő, aki ne esne hirtelen pánikba. A helyzetet továbbgondolva már azon izgulunk, vajon nem szenvedett-e a gyerek az ütődéstől maradandó agykárosodást.

Az ilyen baleseteknél a sérülés mértéke érdekes módon soha nem a magasságtól függ, sokkal inkább attól, hogy milyen anyagra esik a gyermek. Ha megtörtént a baleset érdemes ügyeletes gyereksebészetre vinni, ahol megröntgenezik, esetleg akár egy napra megfigyelés alatt benn is tarthatják.

Kanadai kutatók azonban megnyugtatják a kisgyermekes szülőket. A témában végzett legutolsó felmérésük szerint a kisebb, például esésből eredő fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél. Míg a felnőtteknél a fej ütődése, vagy egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, addig ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél.

A Calgary Egyetem munkatársai közel 18 ezer gyereksérülés adatait gyűjtötték össze nyolc év alatt. A gyerekek mindannyian sürgősségi ellátásra mentek kórházba, és mindegyik diagnózisában kisebb fejsérülés szerepelt. Kisebb, ami az azt jelenti, hogy ezeknél a gyerekeknél nem jelentkezett emlékezetvesztés, és egy percnél hosszabb időre nem vesztették el eszméletüket.

A gyerekek közül senkinél nem jelentkezett az első vizsgálatot követő hat órán túl tudatzavart okozó agyi vérzés. Öt esetben fordult elő olyan, később jelentkező vérzés, amely azonban  mentális zavart nem okozott. Ez három tízezrelékes arányt jelent.

A szakemberek megnyugtatják a szülőket, hogy amennyiben egy esés után - melyben a gyerek beütötte a fejét - nem hány, éber tudatú és közreműködő, akkor nincs ok aggodalomra a későbbi agykárosodás miatt. A kisebb gyereket azonban érdemes minél előbb orvosnak is megmutatni, hogy már az első tüneteket is megfelelően értékeljék.

A gyakori gyermekkori sérülés a figyelemzavar tünete

Angol kutatók szerint a kisgyermekkorban előforduló gyakori sérülések a későbbi, figyelemzavarral járó hiperaktív viselkedési zavar tünetei lehetnek. A felmérés során 62 ezer, két év alatti, fej- és égési sérüléssel kezelt gyermeknél azt tapasztalták, hogy az ő esetükben kétszeres a hiperaktivitás kialakulásának kockázata 10 éves korukra. A kutatók hangsúlyozták, hogy noha már korábban is kimutatták az összefüggést a fejsérülés és a hiperaktivitás között, nem tudni melyik okozza melyiket, hiszen a hiperaktív gyerekek egyébként is sokkal gyakrabban kerülnek "kockázatos" élethelyzetbe, ezáltal gyakrabban sérülnek meg.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek