Nem mindegy, mit szívunk - aromaterápia betegségek ellen

A párologtatás és a lakás illatosítása különösen a téli szezonban aktuális kérdések, ilyenkor a fűtött terekben nem ritkán a száraz, pállott levegő ellen kell küzdenünk. A megfázásos betegségek is ilyenkor kerülgetnek jobban, így a kellemest a hasznossal összekötve szívesen alkalmazzuk az aromaterápiás módszereket. Milyen szempontokat tartsunk észben?

Egészséges levegő a lakásban

Az egészséges nappali szobahőmérséklet 20-24 fokos. Éjszakára elegendő a 18-20 fok is. Ez egyénenként, de akár a lakás különböző részeiben is eltérő lehet (például a gyerekszobában 1-2 fokkal magasabb, mint máshol, a hálóban alacsonyabb), érdemes logikus és gazdaságos szempontok szerint eljárni. Termosztáttal szabályozhatóvá válik a hőmérséklet. Nem árt naponta legalább kétszer alaposan kiszellőztetni (például felkelés után és valamivel lefekvés előtt), és ha száraz a levegő a lakásban, párologtatni is.

A lakás ideális páratartalma 40-60 fokos. A szobanövények ugyan segítik a párásítást, ám figyelni kell a földjükben szaporodó penészgombákra, amelyek belélegezve veszélyes allergiaforrások lehetnek. Így a legegyszerűbb vizet használni, ha a lakásunk levegője nem elég páradús. (Ennek mérésére beszerezhetünk úgynevezett higométert.) Az egyszerű kerámiaedény és a teregetés (a kiteregetett nedves ruha is jól párásítja a levegőt) mellett használhatunk párásító készüléket is.

Megkülönböztetünk meleg és hideg párát kibocsátó eszközöket. A meleg pára (gőz) hurut vagy megfázás esetén jótékony hatású lehet, általában az ilyen készülékekbe cseppenthető illóolaj is, de hosszabb távon való alkalmazása a poratkák elszaporodásának kedvez. A ventillátoros, hideg párát kibocsátó készülékek a legjobbak, amelyek a szoba levegőjénél 2-3 fokkal hűvösebb párát fújnak ki.

Illóolajok: illatosítás

A téli időszak az illóolajok és az aromaterápia ideje. Illatokkal lehet betölteni a lakást, sőt ezekkel befolyásolhatjuk akár egészségi állapotunkat, közérzetünket is.

Az illatos olajak használatakor a legfontosabb szempont, hogy tekintettel legyünk azokra, akikkel együtt élünk. Ne töltsük meg fahéjillattal a lakást, ha van, aki ettől rosszul van. Egy-egy  intenzív illat kellemetlen meglepetés is lehet a lakásba belépőnek. Amikor a felmérést végezzük, ne szagoltassunk közvetlenül az üvegbe – főleg egymás után sokféle illatot – és főleg ne gyerekekkel.

Egy felnőttnek is megfájdulhat a feje, felkavarodhat a gyomra, ha sok intenzív illatot kell belélegeznie, de egy gyerek ráadásul nem tudja olyan jól közölni, ha rosszul van, pláne azt, hogy mitől. Ezért óvatosan kísérletezzünk a gyerekekkel. Előfordulhat, hogy csak később kezd panaszkodni, vagy más intő jeleket mutatni. Ilyenkor azonnal szüntessük meg az illóolajos illatosítást vagy párologtatást, és szellőztessük ki a lakást, a legkisebb gyanú esetén is. Ha kiderül, hogy nem az illóolaj okozta a rosszullétet, később használhatjuk újra.

Ha mécsest használunk illatosításhoz, a gyerekszobában (és természetesen máshol is) nagyon körültekintően helyezzük el. Egyrészt a gyerek ne tudja elérni, - játék közben sem -, másrészt ne legyen a láng közelében gyúlékony anyag (például függöny vagy polc).

Lehetőleg az egész lakásban egyféle illat (vagy egyféle – harmonikus – illatkeverék legyen). Mindig olvassuk el az üvegcsék melletti tájékoztatót, és legyünk tekintettel az ott javasoltakra, ami a mennyiségeket, arányokat és a keverhetőséget illeti. (Ne vegyünk olyan olajat, ami mellé nem adnak tájékoztatót, és ne használjunk olyant sem, amiről már nem tudjuk pontosan, hogy milyen illataromát tartalmaz. Cseréljük az olajat és a vizet a javasolt időközönként.

Betegségek és illóolajok

Különböző betegségekre, testi-lelki panaszokra illóolajos párologtatás (vagy akár borogatás és inhalálás is) alkalmazható. Mindig tájékozódjunk szakembertől vagy más hiteles forrásból arról, hogy a kezelés melyik formájával éljünk, hogy mik a pontos arányok, és hogy mennyi ideig tartson a kezelés. Lázcsillapítás, hasfájás, hurutos köhögés, stresszoldás, nyugtalan alvás, tompaság esetében kipróbálhatjuk a különféle illóolajok jótékony hatását, komolyabb betegségeknél azonban szigorúan a szakorvosi kezelés kiegészítéseként, és nem azt helyettesítve. Hogy milyen panaszra mik a megfelelő illóolajok, itt például megnézheted.

Oszd meg másokkal is!
Mustra