Könyvfaló - A szülő, ha szörnyeteg (Susan Forward: Mérgező szülők)

Nem arzénról és a test mérgezéséről van itt szó, ami rögtön megöl. Ennél sokkal nehezebben tetten érhető dologról, ami alattomosan, de ugyanolyan biztosan tud pusztítani, mint az arzén. A lélek mérgezéséről. Mégpedig arról, hogy mi, gyakorló, kezdő, leendő szülők mit kaptunk a saját szüleinktől, milyen életre szóló üzeneteket, mélyen belénk vésődő viselkedésmintákat, életutakat meghatározó értékeket.

Már megint a spenót

A könyv elolvasásához az apropót egy nemrégiben itt, a Porontyon megjelent kisgyerekkori táplálkozással foglalkozó cikkben felbukkanó kisvideó – VIGYÁZAT, CSAK FELNŐTTEKNEK! – adta. Másodperceken belül ledermedtem a monitor előtt, mert amit láttam, számomra egyáltalán nem volt vicces, bár nagyon fontos üzenetet hordozott.

Természetesen ezek a videók nem a spenót megevéséről szólnak, és arról, hogy mennyi benne a tápérték. Sokkal húsba-lélekbe maróbb dologról van szó. Ez a szülői attitűd nem a képzelet szüleménye, ilyen létezik! A filmek pszichológiai mélységűek: hatalomról, agresszióról, manipulációról szólnak. Egy szülő-gyerek közti ún. szeretetkapcsolaton belül nem pusztán a fizikai bántalmazás, hanem a verbális agresszió is képes sebeket ejteni, akár ölni is: önbizalmat, önállóságot, kezdeményezőkészséget, kompetenciaélményt, szabadságot. Tudjuk, hogy nem csak a zúzódások mutathatják, ha valakit bántalmaznak. Az alattomos, láthatatlan, pszichés sérülések többnyire 8 napon túl gyógyulnak csak, vagy soha.

A beszólós szülő is mérgező

mérgező szülő – Susan Forward családterapeuta pszichológus provokatív, tabudöntögető kifejezése – legdurvább esetei például a fizikailag bántalmazó, szenvedélybeteg szülők. Lehet csak elhanyagoló, érzelmi intelligenciával, empátiával nem rendelkező, hideg, korlátozó attitűdű szülő. De ugyanígy mérgező szülő az egyszerű „beszólogatós” is: „kisfiam, ez neked úgysem fog menni”, „kukásokra is szükség lesz még”, „neked ez úgyis magas.” Lehet érzelmi zsarolós, mélyen manipulatív, egész életjátszmát felépítő mártír: „én mindent értetek teszek”, „én a családomnak áldoztam az életem, és hol a hála…”. Lehet akár családos gyermeke életébe is belebeszélő, kompetenciaélményt kereső, saját hiányait kompenzáló anyaszaurusz: „csak a jó szándék beszél belőlem, tudjátok, hogy én csak jót akarok…” – s közben állítólagos szeretetével megfojtja és örök gyermeksorban tartja szeme fényét, aki talán már 40 is elmúlt.

Mindenkinek szól

Susan Forward könyve a széles nagyközönségnek, a mélyen vagy kevésbé érintetteknek szól. Sok-sok saját, terápiás tapasztalataiból merített esetet mutat be a mérgező szülők enyhébb és súlyosabb verzióiról és azok áldozatairól, akik gyakran nem is tudják, hogy szüleik viselkedésének beléjük íródott nyomai okozzák életvezetési problémáikat. Pedig házasságok mehetnek tönkre, életsorsot meghatározó érzelmi blokkok jöhetnek létre, vagy akár kezelhetetlenné váló saját gyerekek, társtalan magány is lehet a mérgező szülőtől kapott csomag fel nem dolgozásának eredménye.

A szerző konkrét példákon és az ott bemutatott szülői magatartásra adott lehetséges válaszokon keresztül igyekszik segíteni az olvasót, hogy saját életében felismerhesse azokat az üzeneteket, viselkedésmintákat, melyek az ő életvitelére, gondolkodásmódjára negatívan hatottak. Hozzásegíthet megszabadulni ezek terhétől, hogy a mérgezés következményeit feldolgozva és elengedve, a mérgező szülőknek is megbocsássunk. Mélyebb önismerethez és önreflexióhoz segíthet hozzá bennünket, ami nagyon kell ahhoz, hogy szabadabb, felnőttebb, pozitívan önérvényesítő és gyermeknevelésre alkalmasabb, érett személyiséggé válhassunk.

Olvasása felér egy méregtelenítő kúrával!

Susan Forward: Mérgező szülők – Háttér Kiadó, Lélek kontroll-sorozat, 2000 – jelenleg is kapható

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek