Az orrszívók napjaink szörnyei

Amikor még nincs gyerekünk, elképzelhetetlennek tűnik, hogy a takony, azon kívül, hogy kellemetlen, bármiféle problémát tudjon okozni. A megoldás minden esetben a papírzsebkendő. Aztán teherbe esünk és valakinek a tanácsára veszünk orrszívót is, de csak az egyszerűbb, kézi pumpás fajtát, mert hát az is elég lesz biztosan. Mikor pedig a kéthetes gyerek egész fejét elönti a takony és a kis pumpa annyit segít, mint erdőtűznek a vízipisztoly, rádöbbenünk, hogy ennél fontosabb dolog igazából nincs is, talán csak a zenélő forgócska a kiságyon.Beleássuk hát magunkat a témába és rájövünk, hogy tulajdonképpen az egész világ szívja a gyerekének az orrát, és eddig is szívta, csak mi nem tudtuk, így hamarosan egy porszívóra csatlakoztatható szerkezettel leszünk gazdagabbak, amivel rendszeresen kínozzuk majd a gyereket (és ezzel magunkat is). Mert orrot fújni ugye nem tud szegény, de a váladéknak valahogy távozni kell, különben mindenféle baja lesz tőle, az arcüreg-, homloküreg gyulladáson kívül, számos szövődmény döntheti le a lábáról, ezt pedig persze mi sem szeretnénk. Aztán, ahogy nő a gyerek és néhány kistesó is kerül a házhoz, arra is rájövünk, hogy számos alternatív módszere van az orrszívásnak, esetleg olyan is, amihez nem kell a szobányi méretű porszívót csatlakoztatni, amire éjszaka három kerülettel arrébb is felébrednek.

Ami különben nem rossz találmány, mert hatékony, de tapasztalatom szerint néha már a készülékek jelenléte is többet tud ártani, mint amennyit használ. Az orrszívó szerkezet egy két végén műanyag résszel végződő gumicső, aminek az egyik végét a porszívó csövéhez, a másik végét pedig a gyermek orrához kell tenni. Egyszer kipróbáltam én is, hogy mégis milyen érzés lehet ez az orrszívás, tényleg kell-e annyira üvölteni tőle és végül egyet kellett értenem a gyerekkel, én is üvöltenék, mert nagyon vacak érzés, ahogy a vákuum tépi ki a váladékot. Azt azonban mindenképpen meg kell állapítanom, hogy a leghatásosabb orrszívás tényleg ennek köszönhető. Többféle típus közül válogathatunk, nekünk Csöpi (1.200 forinttól kapható) orrszívónk volt, s egy idő után minden nagymamánál hagytunk egyet, hogy ne kelljen cipelni. Ebből a márkából olyan, hasonló felépítésű orrszívót is vehetünk, ami a vízcsapra szerelhető, s a vízsugár erőssége szabályozza a szívó hatást (2.800 forinttól).

pisze

Szintén porszívóra szerelhető szerkezet ezen kívül a Pisze orrszívó, ami a Csöpi továbbfejlesztett változata újszülötteknek. Kisebb szívóerővel és a gyerek orrához csatlakozó rész szűkebb nyílásával készült, megvásárolható üveg, vagy műanyag változatban egyaránt. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan tudjuk fertőtleníteni, s míg az üveg ugyan törékenyebb, eredményesebben tudjuk sterilizálni.

Ha még mindig a porszívót szeretnénk bevetni a gyerek takonytalanításához, az Arianna porszívó orrszívót is kipróbálhatjuk, ami majdnem úgy néz ki, mint a fenti típusú szerkezetek, s 1900 forint körül vásárolhatjuk meg.

Nem mindenki olyan elhivatott azonban, hogy egy egész porszívóval vágjon neki egy vidéki útnak például, ezért kifejlesztettek a porszívót mellőző módszereket. A Physiomer orrszívó csecsemőknek készült és hasonló felépítésű, a porszívós társaihoz, ezt azonban szájjal kell szívni. Ugyan egy kicsit bizarr az elképzelés, a termék leírásában hangsúlyozzák, hogy rendkívül higiénikus a szerkezet, ráadásul egyszer használatos, eldobható filterrel működik (15 darabos utántöltőt is vásárolhatunk hozzá, a készülékhez öt darabot kapunk).

Ha a gépi erőben jobban bízunk, akkor az ideális választás a Pesztonka orrszívó lehet, amit a fejőgépek közül is ismerhetünk. Előnye az eddig említett orrszívókkal szemben, hogy viszonylag nagy erővel szívja a váladékot, de mégsem annyira hangos, mint a porszívó, ráadásul kisebb is, könnyebb szállítani. Elemmel is működik, hálózatról is, s átlagosan 10.000 forint körül vásárolhatjuk meg.

living

Hasonló elvek szerint működik egy újfajta készülék, a Living Lab elektromos orrszívó, ami nagyon kicsi, halk és vízálló, s szintén elemes megoldás. 10.000-14.000 forint között vásárolhatjuk meg, háromféle flexibilis szívócsúccsal. A legkisebbek számára kiválóan alkalmas és hatékonyan tisztítja az orrot, a nagyobb korosztálynak (nálunk 2 éves korban már nem volt elég) már nem tudja maradéktalanul kiszívni a váladékot.

Mint látjuk, számtalan megoldást találhatunk az orrszívás problémájára, s mindenki kiválaszthatja azt a típusú szerkezetet, ami a leghatékonyabb és legszimpatikusabb a saját és a gyerek számára. Abban ugyanis mindannyian egyetértünk, hogy a náthától jobb megszabadulni egy kis kellemetlenség árán, mint komoly szövődményekkel küzdeni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra