Amikor többen vannak a pocakban

Ha nem is minden kislány álma az, hogy egyszer majd ikergyerekekei születnek, azért sok nő elmondhatja, hogy mindig is ikrekre vágyott. Erről aztán, amikor a nőgyógyász csibészesen mosolyogva közli, hogy "Hoppá, ott van még egy petezsák!", valahogy nagyvonalúan elfelejtkezik mindenki, csak a hirtelen döbbenet marad, hogy "Tessék? Hogyan tetszett mondani?", és lemerevedve bámul a nő kettő, vagy három homályos foltocskára a monitoron. Az ember lánya pedig hamarosan szembesül azzal a ténnyel, hogy ikreket nevelni - legalábbis a kezdeti időkben - korántsem olyan könnyű, mint azt sokan képzelték, sőt, a kihordásuk sem egyzserű.

Pedig sokan, függetlenül attól, hogy mire vágytak, valóban ikreket fognak szülni, nagyjából minden nyolcvanadik terhesség ikerterhesség ugyanis. Számos oka lehet a két, vagy három, esetleg többes ikrek fogantatásának, s amellett, hogy alapvetően veszélyeztetett állapot ikreket várni, a természet csodájának tartják a legtöbben.

Nem mindegy azonban, hogy egy-, vagy kétpetéjű ikrekről beszélünk, az előbbire ugyanis jóval kevesebb eséllyel pályázhatunk, ezer szülésből mindössze 2-3 egypetéjű terhesség jut . Egypetéjű ikerterhesség akkor jön létre, amikor egy spermium termékenyít meg egyetlen petesejtet, mely ezután osztódik ketté és két magzat fejlődik tovább. Ez esetben az ikrek csak egyneműek lehetnek, azonos lesz a szemük színe és a vércsoportjuk is, a genetikai anyaguk ugyanis azonos. Mivel egy petesejtből fejlődtek ki, egy méhlepényük van és általában egy magzatburkokkal fejlődnek, de lehet belső, saját magzatburkuk is, a külső, közösen kívül.

Két-, vagy többpetéjű ikrek esetében egyszerre több petesejtet termékenyít meg több hímivarsejt, vagyis mindegyiket egy. Ilyenkor a gyerekek hasonlósága nem annyira látványos, vagyis lehetnek teljesen különbözőek, pont úgy, mintha csak testvérek lennének, s különböző neműek is lehetnek.

Mint már fent említettük, az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, hiszen a szervezet alapvetően egy utód kihordására van felkészülve, s mindenképpen megterhelő két, vagy több magzat kihordása. Az utóbbi években azonban a mesterséges megtermékenyítésnek is köszönhetően, egyre több ikerterhesség fogan (1990 óta a kettes és hármas ikerterhességek száma megduplázódott), ami a genetikai ikerszüléseken (öröklött hajlam) kívül emeli a statisztikát. Az orvostudomány fejlődése nem csak az ikerterhességek számának növekedéséhez járult hozzá, hanem a magzatok egészséges megszületéséhez is hozzásegítette az anyákat. Az ikerterhesség ugyanis sokszor hamarabb befejeződik, a babák általáben nem töltenek 40 hetet a pocakban. Szerencsére jóval nagyobb esélyekkel indulnak a korábban és kisebben született gyerekek, mint régen, s egyes orvosok szerint, ha minden körülmény adott (babák méhen belüli helyzete is), az ikrek átlagosan kisebb súlya miatt akár könnyebb is lehet a szülésük, mint egyke társaiknak. A vajúdás ideje megegyezik egy normál terhességet lezáró szülésével, s a kitolás, azon kívül, hogy több gyereket kell világra hozni, nem nehezebb, vagy fájdalmasabb folyamat. Ennek ellenére mégis több ikerterhesség végeződik császármetszéssel, mint az egyes terhesség.

Az ikerterhességre először az ultrahangon derülhet fény, de néhány dolog utalhat rá, még ha ezek nem is bizonyíték erejű információk. Ilyen például a magas HCG szint, vagy az emelkedettebb AFP érték, mely utóbbinál az egypetéjű ikrek esetében magasabb a koncentráció, mint a kétpetéjű ikreknél (mire azonban eddig eljut a kismama, már UH-n kiderült az ikerterhesség). S bár sokan érzik olyan nagynak a pocakjukat, hogy komolyan elmerengnek azon, hogy esetleg több baba van odabent, a mai terhesgondozás mellet gyakorlatilag lehetetlen nem észrevenni az ikreket.

A többes terhességre nem csak akkor van nagyobb esélye a nőnek, ha a családban már előfordult ikerszülés, vagy olyan készítményt szed, ami egyszerre több pete érését teszi lehetővé. A statisztikák szerint 35 év fölött gyakoribb az ikerterhesség, s ezzel együtt megterhelőbb is ebben a korban a kihordásuk.

Ha nem is vágyik minden nő arra, hogy egyszerre több tappancs és kéz bokszolja szét belülről, s kevés anyának hiányzik a kezdeti időszak kaotikus állapota, egy ikertestvért majdnem mindenki elfogadna. Az ikrek között szövődő misztikus kötelék, amire már az anyaméhben is bizonyítékokat lelünk, végigkíséri őket egész életükön keresztül. Olyan hihetetlen szoros kapcsolat alakulhat ki közöttük, amit racionális gondolkodással nehéz elhinni, mégis el kell fogadni, hogy több ezer kilométerre is „érzik” a testvérük rezdüléseit.

Ikergyerekek szüleinek lenni persze nem csak megtiszteltetés, hogy szemtanúi lehetnek az ikrek különleges életének, hanem rendkívül nehéz feladat és rengeteg speciális problémával kell megküzdeniük. Az egyszerre síró és enni, inni, tisztába kerülni, játszani akaró babák ellátása nem csak testileg, de szellemileg is rendkívül kimerítő, még akkor is, ha tudjuk, hogy hamarosan két, vagy több, egymást remekül elszórakoztató kisgyerekünk lesz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra