A dohányzás káros hatása megszűnik, ha a 15. hétig leszokik a kismama

Köztudott, hogy a terhesség alatti dohányzás káros a magzatra, mert károsítja az érrendszerét, és a kutatók a bölcsőhalállal is összefüggésbe hozták a kismama dohányzását. A legújabb kutatások szerint az anyai dohányzásnak az újszülöttre gyakorolt káros hatásai bizonyos mértékben csökkennek, ha a kismama a terhesség 15. hete előtt leszokik a cigarettáról. Erről a British Medical Journal című orvosi szaklap közölt pénteken tanulmányt.

Korábbi kutatások egyértelműen bebizonyították már, hogy dohányos anyáknál gyakoribb a koraszülés és a baba sokszor kis súllyal születik. Ausztráliai és új-zélandi orvosok 2.500 terhes anyát vizsgáltak meg a terhességük 15. hetében, rögzítették dohányzási szokásaikat, majd figyelemmel kísérték a szülés kimenetelét.A kismamák 80 százaléka nem cigarettázott, 10 százalék korábban dohányzott, de abbahagyta, 10 százalék pedig a vizsgálat időszakában dohányos volt, számol be a Független Hírügynökség. A dohányos kismamák 10 százalékának idő előtt született meg a gyermeke, és 17 százalékának kis súlyú volt a babája.

Viszont nem volt különbség azok között, akik sosem cigarettáztak és azok között, akik azelőtt dohányoztak, de a 15. hétre már leszoktak róla. Mindkét csoportban 4 százalék volt a koraszülés és 10 százalék a kis születési súly gyakorisága.

Az adatokból a tanulmány levonja a következtetést, hogy a dohányzás súlyos káros hatásai visszafordíthatók, ha az anya a terhesség korai szakaszában leszokik a cigarettáról.

Korábbi tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti dohányzásnak más káros következményei is vannak: vetélés, torzszülés, halvaszülés vagy az újszülött halála, írja a Független Hírügynökség.
Mustra