Balesetveszélyesek a magyar játszóterek

Elszomorító a magyar játszóterek állapota – olvasható a Hoffmann Research International felmérésében, amelyben a megkérdezettek nagy része elavultnak, balesetveszélyesnek ítélte a játszótéri eszközöket. A korszerűsítés nem várathat magára, 2008. december 31-ig az összes hazai játszóteret EU-szabványoknak megfelelővé kell tenni.


A felmérés eredménye szerint a 14 éven aluli gyermeket nevelő felnőttek 98 százaléka kiemelkedően fontosnak vagy fontosnak tartja a játszótér-kérdést. A közvélemény-kutatásban a megkérdezetteknek 1-től 7-ig tartó skálán (1 = nagyon rossz; 7 = kiváló), általánosságban kellett értékelniük a magyarországi játszóterek állapotát. Az átlag 3,4 pont lett.



A 14 év alatti gyermeket nevelők mindössze 2 százaléka vélte úgy, hogy a játszóterek kiváló állapotban vannak, ehhez képest 38 százalék szerint rossz vagy nagyon rossz a játszótéri helyzet. Azok szerint, akik rossznak vagy nagyon rossznak minősítették a játszóterek állapotát, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a játékok elavultak, sok megrongálódott állapotban van. 25 százalékuk szerint a játékok egyáltalán nem biztonságosak, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy kevés és rossz minőségű eszköz áll a gyermekek rendelkezésére.

Hogyan néz ki egy ideális játszótér? A csúszdát, homokozót, mászókát, padokat és szemeteskukákat a válaszadók több mint 80 százaléka említette az alapvető felszerelések között. A megkérdezettek háromnegyede az ivókutat is fontosnak tartaná, több mint 50 százalékukban pedig a WC igénye is felmerült. Többen látnának szívesen kosárlabda-pályát, ping-pong asztalt is, sőt a manapság nagyon divatos gördeszkapálya is felkerült a listára.

A régi játszóterek korszerűsítése mellett újak építésére is szükség van. A válaszadók 90 százaléka úgy gondolja, hogy ezek elhelyezése nem iskolák és óvodák udvaraiban, hanem közterületen kívánatos, hiszen így bárki hozzájuk férhet és szünidőben is lehet azokat használni.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek