Boldog 100. szülinapot, gumimaci! De tényleg disznókollagénből és múmiaragasztóból vagy?

GettyImages-183823777

Az idén 100 éves gumimaci egyik fő alapanyagát, a gumiarábikumot már az ókori egyiptomiak is használták a múmiapólyák összeragasztására. De ez még mindig egy kevésbé visszataszító részlet ezzel a cuki nyalánksággal kapcsolatban. Az, hogy ma már inkább disznókollagénből van, még rosszabbul hangzik. Bár úgy tűnik, még így is bukunk a kicsi, színes, ruganyos „medvehúsra”.

Az Egyesült Államokban ugyan csak 1982 óta, de Európában, és hazájában, Németországban pontosan 100 éve hasít az édességpiacon ez a kis ragacsemlős, amit egy Hans Riegel nevű bonni cukrász talált ki. Ekkortájt még Arábia és Nyugat-Ázsia bizonyos vadon élő akácfafajtáinak gumiszerű váladékát gyűjtötték össze hozzá. A pajkos kismedve formát pedig annak köszönheti az egy évszázados édesség, hogy a Haribo-gyárat is megalapító Herr Riegel úgy gondolta, meglovagolja a régi idők láncra vert, és kényszerből, de mégis jópofán táncoló medvéinek népszerűségét.

Na de hogy is készül, és miből is van?

Amióta ismeretes, hogy a rúzs vörös színe egy tetű kivonatából van, és mégis van igény csókálló rúzsra, azóta tulajdonképpen meg sem kellene lepődni azon, hogy a gumicukor népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a rugalmasságát ma már inkább a kollagénből készült zselatinnak köszönheti. A zselatint hidrolízis útján nyerik abból a kollagénből, amit szarvasmarha-, ló- vagy sertéskötőszövetből, -csontból, -bőrből, -körömből vonnak ki.  A mackóforma, amibe teszik, kukoricakeményítőből van, majd amikor ebben szilárd állagúra hűtik, és úgy 15 óra elteltével kiszabadítják a sablonból, még olajjal átkenik, hogy szép fényes legyen.

A sokáig divatos táncoló medvék után lett mackó formájú a gumimaci
A sokáig divatos táncoló medvék után lett mackó formájú a gumimaciHulton Archive / Getty Images Hungary

Népszerűség

Pedig nemcsak hogy töretlen a népszerűsége, hanem egyenesen szárnyal, és ez már a kezdetektől így volt. A bonni cukrász és felesége alapította kétszemélyes vállalkozás egy évtized alatt másfél száz fős vállalattá duzzadt, majd a második világháborúig a négyszáz főt is elérte az alkalmazottak száma.

Vegán medvehús

A ma már jelentős piacot lefedő vegán gumimaci-rajongók, vagy szigorú táplálkozási rendet követő muzulmán vallású ínyencek örömére tengeri moszat és tengeri hínár felhasználásával már vegán kismedvék is tarkítják a kínálatot, így akit a hozzáadott sertés rettentett el, az most megnyugodhat.

Színes, vidám, népszerű a gumimaci szinten minden generáció körében
Színes, vidám, népszerű a gumimaci szinten minden generáció körébenkaanates / Getty Images Hungary

Az a vicc, hogy a zselatin maga egyébként azon kevés élelmiszerek közé tartozik, amelyek emésztése több energiába kerül, mint amennyi belőle felszabadul, fehérjetartalma pedig elképesztően magas (98-99%). De mivel teljes mértékben hiányoznak belőle az esszenciális aminosavak, a csak zselatinnal való fogyókúrázás halálos kimenetelű lehet, míg mással együtt fogyasztva a zselatin az egészségre mindeddig nem bizonyult károsnak.

Összefoglalva, ez a kis édesség tartalmaz egy kis sertést vagy moszatot, esetleg hínárt, némi ételszínezőt, végül kap egy kis olajlazúrt. Mégis imádjuk!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra