2016, elloptad a karácsonyt :(

Go home, 2016, you are drunk. Oké, elvetted David Bowie-t, Prince-t, Leonard Cohent, és még egy rakás olyan hírességet (nem a celebritási értelemben), akik már magukban is épp elég nagy veszteségek lettek volna, mindez még hagyján. De hogy képes voltál épp karácsony másnapján George Michaelt is lekaszálni, akitől minden karácsonyi dalok legjét, a legimádottabb és leggyűlöltebb Last Christmast kaptuk, az tényleg mindennek a teteje.

Íme, a legszomorúbb karácsonyi klipválogatás azokból a dalokból, amelyeket 2016-tól kezdve már soha többé nem tudunk ugyanúgy hallgatni :(

David Bowie & Bing Cosby: Little Drummer Boy

Kezdjük ott, 2016, hogy igen erősen nyitottál. Még épphogy csak magunkhoz tértünk 2015 tragikus évvégéből, január 10-én a pár nappal korábban megjelent új Bowie-lemeznek örvendező rajongók mindennél durvább meglepetést kaptak: rá kellett jönniük, hogy az enigmatikus hangulatú Black Star valójában végrendelet volt, a halálos betegségével teljes titokban küzdő David Bowie bölcs és nagyszabású búcsúajándéka. Bár Bowie-nak saját karácsonyi dala nemigen volt, ez a Bing Cosbyval közösen előadott klasszikus ráadásul minden idők egyik legfurább duója, ma már teljesen saját jogon kerül a lejátszókba karácsonykor.

Eagles: Please Come Home for Christmas

Ha a január 18-án elhunyt Glenn Frey neve önmagában nem mondana eleget, kontextusba helyezzük: Eagles. Igen, a Hotel California és egyebek, bizony. Frey a zenekar énekes-gitárosa és ennek a dalnak a szerzője volt, és bár a számot azóta már Bon Jovi vagy Cee Lo Green is feldolgozták, íme az eredeti (amiből nem található egyetlen normális eredeti videó az egész interneteken, szóval ezért a borzalmas képi világ, bocs – higgyék el, ez itt még a vizuálisan legkevésbé fájdalmas verzió).

Prince: Another Lonely Christmas

A karácsonyi dal, ami nemigen szerepelt a karácsonyi szupermarket-háttérzenék közt, ugyanis a zenész talán egyik legdepresszívebb szerzeménye egy karácsonykor elhunyt exről. Soha nem derült ki, személyes élményből született-e, és már nem is fog, mert 2016, te úgy láttad jónak, hogy némi szusszanás után április 21-én Prince-t is kiiktasd az élők sorából. Arról persze már nem te tehetsz, hogy sajnos ehhez sem létezik épkézláb videó, szóval önök inkább csak csukott szemmel hallgassák.

Leonard Cohen: Hallelujah

Persze, ez nem kifejezetten karácsonyi dal, és lehet vitatkozni, mennyire illik a sorba egy olyan énekes-zeneszerző műve, akinek egyetlen saját karácsonyi dala sem volt, az azonban kétségtelen, hogy Cohen istenkereső szerzeményeinek egyik legerősebbjéről van szó, ami hangulatát tekintve is megállja a helyét a karácsonyi dalok sorában. És üzenetében nem kevésbé: amúgy is épp eleget ostorozzák a karácsony mai szellemiségét amiatt, hogy mi sem áll távolabb tőle, mint a hit és befelé figyelés üzenete (ami Cohennél meg eleve a kiindulási alap volt mindig), szóval akik az ünnep vallásos üzenetét is figyelembe veszik, azok eddig is nyugodt szívvel vették be a karácsonyi playlistbe ezt a dalt, és ezután is megteszik majd. Csak talán kicsit szomorúbban, mert te, 2016, egy kis nyári nyugalom után ősszel igencsak ráerősítettél. 

Emerson, Lake & Palmer: I Believe in Father Christmas

A progresszív rock egyik legnagyobb zenekarát valamiért különösen utálhatod, 2016, mert márciusban előbb öngyilkos lett Keith Emerson, aztán december elején rákban elhunyt az ELP másik alapembere, Greg Lake is (az énekes-gitáros a King Crimsonnak is tagja volt). Itt megnézheti az eredeti, 1975-ös verziót a dalból, de ebbe az összeállításba most ezt a különlegességet választottuk, amit Lake 2011-ben a Jethro Tull énekes-fuvolás frontemberével, Ian Andersonnal adott elő. Utóbbitól el a kezekkel, jó?! 

Wham: Last Christmas

Szóval 2016, akkor most hagyd abba. Önök tudták, hogy épp idén karácsonykor lett 30 éves a Tökéletes Karácsonyi Dal? Bizony, George Michael és Andrew Ridgeley 1986 karácsonyán lőtték a köztudatba, és azonnal a slágerlisták élére is, és azóta minden évben már októbertől elkezdik játszani az üzletek és a rádiók, ezért gondolja mindenki már bőven karácsony előtt, hogy elege van belőle. De nem, igazából nincs. A Last Christmas olyan mesterien gyúrja egybe a nosztalgiát és a giccset, hogy nagyjából nincs értelme a karácsonyi dal műfajban próbálkozni azóta, ennél tökéletesebbet már senki nem fog tudni alkotni. És ami ezentúl még nosztalgikusabbá fogja tenni a hangulatát, az a tény, hogy a dal szerzője, George Michael 2016. karácsonyán hunyt el. Kegyes egybeesés vagy hülye vicc ez tőled, 2016? Ezt eldönteni nagyjából ugyanaz, mint azt, hogy félig tele vagy üres a pohár, mindenesetre ha eddig nem hallgatta volna meg, most mindenképp nyomjon egyet a Play gombra, mert Last Christmas nélkül most már tényleg nem lehet karácsony soha többé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra