Bob Dylan dalszövegei irodalmi Nobel-díjat értek

Bob Dylan kapta csütörtökön a Svéd Akadémiától az irodalmi Nobel-díjat, ezzel ő az első amerikai szerző,Toni Morrison 1993-as díja óta, aki megkapta ezt az elismerést - írja a Washington Post.

Dylan ugyan nem irodalmárként ismert, de a Nobel bizottság indoklása szerint a díjat azzal érdemelte ki, hogy új költői nyelvet vitt az amerikai dalszerzői hagyományokba. A díj egy 18 karátos aranymedál mellett 8 millió svéd koronának megfelelő (kb. 257 millió forint) pénzjutalomból áll.

A díjat 1901 óta ítélik oda, de arra még nem volt példa, hogy az irodalmi szekcióban költőkön és írókon kívül más művész nyerhesse a díjat. 

Az idén 75 éves Dylan a 60-as évektől kezdve aktív, olyan híres slágerek kötődnek a nevéhez, mint a Like A Rolling Stone, a Tambourine Man, vagy a Knockin' On Heavens Door. Stílusában leginkább az egyszerű folk-, country-hagyományokat vitte tovább, rendszeresen fogalmaz meg dalaiban társadalmi problémákat, a legtöbbször a polgárjogokról, az esélyegyenlőségről és a háborúellenességről énekel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek