"A legnagyobb bánatom, hogy nem vihettem be a gépfegyveremet"

Jó  alakú, csinos fiatal lány egy videojáték-vásáron, tetőtől talpig testre simuló jelmezben: "mi mindent nem adnak manapság a modellekre!" - gondolná a néző. Csakhogy a lány nem modell, hanem cosplayes: jelmezének minden egyes darabját maga tervezi meg és készíti el, a ruháktól kezdve a szükséges páncélokon, fegyvereken át a különleges ékszerekig. A magyar cosplay-szcéna egyik legismertebb alakja, a Cosplay.hu alapító tagja, Yuriko az általa szervezőként és műsorvezetőként is jegyzett Őszi Cosplay Party és Fantasy Expo előtt adott nekünk interjút. 

Mi az a cosplay?

A cosplay a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadóművészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő illetve viselő személyek, a cosplayesek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll.

A jelmezötletek legjellemzőbb forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videojátékok illetve filmek alkotják, de bármilyen fiktív forrásból vagy akár a való életből vett elképzelés jó alapul szolgálhat egy cosplaynek. Találkozhatunk élettelen dolgokat antropomorf formában megjelenítő kosztümökkel, valamint nem ritka a crossdressing, crossplay sem, melynek során a jelmezt viselő személy egy a sajátjával ellenkező nemű karaktert alakít. A cosplay kultúra részét alkotó egyik népszerű ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenéséről és/vagy kihívó ruházatáról.

Forrás: Cosplay.hu

Szia Yuriko! Honnan van a neved?

A keresztnevem, Judit, és az egyik 15 évvel ezelőtti kedvenc japán rajzfilmszereplőm nevének a kombinációjából származik. Akkor még nem is tudtam, hogy a Yuriko egy valóban létező japán női név is (valamint a Marvel-képregények egyik gonoszáé - a szerk.).

Mikor készítetted az első jelmezed?

2005-ben, akkor még nagyrészt anyukám segítségével, mert nem tudtam varrni.  Aztán egyre több dolgot tanultam meg elkészíteni egyedül, és megtanultam azt is, hogyan lehet a „páncélokat” és egyéb kiegészítőket is előállítani.

Akkoriban nehezen lehetett hozzáférni olyan információkhoz, melyek a cosplay jelmezek készítésben segítséget nyújtottak volna. Nagyrészt mindent magunknak kellett kitalálnunk, a többit pedig próbáltuk külföldi oldalakról összebogarászni (nem létezett még  a Facebook, és viszonylag kevés cosplayesnek volt saját weboldala, ahol tippeket-trükköket osztott volna meg). Ma már rengeteg leírás, videó, hasznos információ található az interneten ebben a témában is Facebook-oldalak és csoportok, Youtube oktatóvideók, saját weboldalak formájában – az elmúlt 10 évben hatalmasat változott a világ.

Mihez kell értenie egy cosplayesnek? Milyen készségekre van szüksége?

Ez egy nagyon kreatív hobbi és nagyon sokoldalú tevékenység. Nem csak a varráshoz kell érteni, a kiegészítők, páncélok, egyéb kellékek készítése során számos technikával és alapanyaggal megismerkedünk: papírmaséval, műgyantával, műanyagokkal, fával, különféle festékekkel. Egy-egy bonyolult darab elkészítése pedig szellemileg is kihívás, hiszen a ruhadarabok sokszor formában, méretben, textúrában is teljesen ellentmondanak a fizika törvényeinek...

De nem minden cosplayes készíti saját maga a jelmezét, van, aki inkább megvásárolja. Vannak cosplayes jelmezekre specializálódott boltok (főleg Japánban), de van olyan cosplayes is, aki vállal szabadidejében jelmezkészítést másoknak. Az ilyen egyedi megrendeléseknek persze igencsak megkérik az árát.

Hogyan lehet mindezt megtanulni? Honnan lehet pl. leírásokat, szabásmintákat szerezni?

Ma már sokkal könnyebb dolga van azoknak, akik kezdőként belevágnának ebbe a hobbiba. Számos fotó, leírás, rajz, cikk, videó található az interneten a különféle technikákról, alapanyagokról, melyek még a tapasztaltabbaknak is tudnak újat mutatni.

Ruha szabásminták esetében használhatunk segítségnek magazinokat és egyéb, nem cosplayes kiadványokat is, pl. Burda, Simplicity, stb. Még ha az ezekben található szabásminták értelemszerűen nem cosplayes kosztümök, azaz nem teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a jelmez, ami nekünk kell, egy jó alap némi átalakítással nagy segítség lehet.

A Youtube és Facebook oldalak, a Deviantart, személyes blogok… mind-mind hatalmas tudástár, ahol a megfelelő keresőszavak segítségével szinte bármiről találunk már információt. Idehaza pedig a Cosplay.hu weboldalon érhető el magyar nyelven rengeteg, cosplayeseket segítő leírás.

Átlagosan mennyi ideig dolgozol egy jelmezen? Honnan szerzed be hozzá az anyagokat?

Mivel hétköznapokon főállásban dolgozom, így a jelmezkészítés inkább hétvégékre szorul. Egy-egy jelmez elkészítése így hetekig-hónapokig is eltarthat, egy igazán bonyolult és technikás darabbal pedig akár fél évig is el tudok bíbelődni, mire minden elkészül a ruhától a kiegészítőkig (páncél, fegyver, ékszer, stb). Több szabadidő mellett persze valószínűleg néhány hét is elég lenne.

Alapanyagok tekintetében a fő források egyike a méteráru-rövidáru boltok, kreatív hobbi boltok. Speciális szakboltokban is vásárolok, pl. ha minőségi testfestékre van szükségem, vagy éppen műgyanta öntvényeket szeretnék készíteni. A kimondottan cosplayeseknek fejlesztett  alapanyagokat korábban külföldről szereztem be, mivel idehaza sokáig nem lehetett kapni. Ma már a Playground csapat segítségével Magyarországon is megvásárolhatom a kedvenc alapanyagaimat (ilyenek például a hőre lágyuló műanyagok, és a különböző vastagságú EVA habok).

Hol kezdesz neki? Melyik a legnehezebben és leghosszabban elkészíthető része egy jelmeznek? Hányszor veszed fel őket?

Minden a referenciaképek gyűjtésével indul: hogyan néz ki az adott karakter ruhája előröl, hátulról, oldalról, milyen a páncélja (ha van), frizurája, ékszerei, kiegészítői, stb. Ezután neki lehet fogni a tervezésnek. Ha mindez megvan, akkor el lehet kezdeni elméletben elemeire bontani a jelmezt, és megtervezni papírból a mintákat és sablonokat – számomra mindig is ez volt a leghosszabb és legnehezebb része az egész folyamatnak.  A legjobban a festést, a finom részletek kialakítását és a díszítést élvezem.

Egy évben legalább 8-10 kisebb nagyobb rendezvényen veszek részt, hol szervezőként, vendégként, hol látogatóként. Igyekszem olyan alapossággal elkészíteni a jelmezeimet, hogy minél többször felvehetőek legyenek. Idővel azért felújításra szorulnak, mivel a népesebb rendezvényeken akarva-akaratlanul is beleütközhetnek a látogatók a jelmezbe, elkophat, karcolódhat, stb.

Mi volt a legnehezebben elkészíthető jelmezed? És melyik a kedvenced (saját magadtól)?

Minden eddigi jelmezemben volt valami kihívás, így talán nem is tudnám nehézség alapján sorrendbe rakni őket. A számomra legkedvesebbek közé tartozik  Nova  (a Starcraft / Heroes of the Storm c. játékból),  a Faun (melyet saját magam terveztem), és a  Miqo’te  karakterem az egyik online játékból (Final Fantasy XIV).

És mi volt a legszebb cosplay jelmez, amivel találkoztál, ami inspirált?

Rettenetesen sok csodaszép jelmez létezik, nem is tudnék olyat megnevezni, amit az összes fölé tudnék emelni. Számomra minden olyan alkalom, amikor kilátogatok a kedvenc külföldi rendezvényeimre (természetesen szintén jelmezben), és saját szememmel láthatom ezeket, hatalmas inspirációval szolgál – mindeközben pedig új embereket ismerek meg, tapasztalatot cserélhetek.

Eredetinek kell lennie egy cosplaynek egy versenyen? Lehet például eBayről rendelt kiegészítőket használni hozzá?

Bár a varratott ruha, mással készíttetett jelmez és kiegészítő nem zárja ki a versenyzőt, a zsűri azért ezeket is figyelembe veszi az értékelésnél. A házilag nem előállítható kiegészítők, parókák, kontaktlencsék, cipők vásárlása persze megengedett, és nem jelent hátrányt egy versenyben.

Mi alapján választanak jelmezt a profi cosplayesek? Milyen világokat, mitológiákat fednek le? Van valami specializációjuk? Például csak marveles cosplay találkozó, ilyesmik?

Mindenki más alapján választ ruhát és karaktert. Vannak, akik a minél nagyobb kihívásokat keresik, míg mások kedvenc karakterük bőrébe szeretnének bújni.

Vannak tematikus rendezvények is (főleg külföldön), melyek egy-egy kimondott univerzumra vagy filmre fókuszálnak, mint például a Star Wars, Star Trek, Gyűrűk Ura, stb. Ezek a rendezvények nem csupán cosplayes találkozók, hanem általánosabban, a rajongóknak szólnak, a szervezők számos egyéb programmal várják a látogatókat.

Idehaza is több olyan Cosplay Klub is akad, akik szintén valamely témára fókuszálnak (Gyűrűk Ura Cosplay KlubCsillagkapu Cosplay Klub, Trónok Harca, Harry Potter, Bosszúállók, stb.).

A cosplayes női karakterek erősen túlidealizáltak, átszexualizáltak, szinte kivétel nélkül playboynyuszi alkattal rendelkeznek (ami átlagember számára szinte rekonstruálhatatlan), a mangákban pedig teljesen irreális testalkatúak a lányok. Tapasztaltabb cosplayesként, aki sok kiskamaszlánynak vagy a példaképe, hogy látod ezt a problémát? Van-e testalkat miatti megszégyenítés vagy irigykedés a közösségen belül, vagy épp ellenkezőleg? Találkoztál-e már azzal a jelenséggel, hogy valakit épp a saját, nem előnyösnek tartott testalkata tartana vissza a cosplaytől, vagy bizonyos kosztümöktől?

A cosplay célja az adott karakter minél hitelesebb visszaadása, ezért célszerű mindenkinek a testalkatához, adottságaihoz megfelelő karaktert választani. De tény, hogy sok karakter valóban olyan testalkattal, arányokkal, méretekkel rendelkezik, ami nem életszerű. Ezeket a különbségeket és hiányosságokat azért át lehet hidalni, ez szintén kreativitást és ügyességet igényel.Ilyen trükkök lehetnek például optikai "csalások" a ruha szabásával, izmok kiemelése, arcforma alakítása sminkkel, stb. Néhány cosplayes hihetetlen és pozitív értelemben megdöbbentő átváltozáson tud keresztülmenni egy-egy jelmez, smink, stb. segítségével.

Sajnos előfordul azért az is, hogy egy-egy cosplayes erős bírálatot kap az alkatával kapcsolatban, főleg a rajongók tudnak kedvenc karaktereik esetében nagyon érzékenyek és kritikusak lenni. Előfordulhat az is, hogy a bírálat hátterében féltékenység bújik meg (ez persze nem csak a cosplayes közösségben közismert jelenség), szóval fontos felismerni a kritika és kritika közötti különbségeket. Kis tapasztalattal már lehet tudni, melyiknek van valóságtartalma, mely tanácsot érdemes megfogadni, és mi az, ami csak pusztán rosszindulatból adódik, és nyugodtan lehet ignorálni és túllépni rajta.

Hány cosplayes van Magyarországon? És hol állunk a nemzetközi cosplayes viszonylatban?

Magyarország szépen megállja a helyét nemzetközi szinten, annak ellenére is, hogy információk és alapanyagok beszerezhetősége terén jó pár év hátránnyal indultunk.

2005-ben rendezték meg idehaza az első magyar cosplay versenyt egy anime-manga rendezvény keretein belül, melyen akkor még csak 10-15-en indultak, és a jelmezek nagy része kezdő szintű volt. Annak ellenére, hogy ez volt az első nagyobb próbálkozás, a látogatók létszáma messze meghaladta a szervezők várakozásait: a becsült 200 fő helyett több mint 600-an voltak kíváncsiak rá. Ettől kezdve hatalmas fejlődésnek indult ez a kultúra, évente 2-3, később még több rendezvénnyel, és egyre több látogatóval – mára a nagyobb rendezvények látogatószáma meghaladja az 5.000-10.000 főt is.

Kik a leghíresebb magyar cosplayesek? Részt vesznek hazai cosplayerek nemzetközi megmérettetéseken? Milyen eredménnyel?

Bár jó néhány magyar cosplayes megfordult már nemzetközi versenyeken (köztük jómagam is), ez mégsem jellemző olyan mértékben, mint mondjuk a nyugati országok esetében. Ennek leginkább talán a cosplayesek anyagi helyzete szab határt. Egy jelmez elkészítése nem olcsó, sokan nem engedhetik meg maguknak a drágább alapanyagokat sem, így külföldi utazásra keveseknek marad pénze. De vannak nemzetközi szinten ismert magyar cosplayesek, pl. Enji NightDudus, AoimeCassidy, Elyon Cosplay, Okkido, és én is elmondhatom magamról, hogy nem egyszer felismertek már külföldi rendezvényeken.

Léteznek olyan évente megrendezett, nagy nemzetközi versenyek, melyre a tagországok kijuttathatják legjobb cosplayesüket (a kiutaztatás és kint tartózkodás költségét a szervezők fedezik). Az elődöntő hazai keretek közt zajlik. A két ilyen leghíresebb európai verseny a londoni Eurocosplay és a párizsi  European Cosplay Gathering. Magyarország 2010 óta tagja az Eurocosplay-nek, a magyar versenyzők minden alkalommal szép eredménnyel végeztek, különdíjak mellett pedig sikerült 4., 3. és 2. helyezést is elérni.

Te milyen nemzetközi cosplayes eseményeken, konferenciákon, vásárokon voltál kint?

Az elmúlt 10 év alatt számos európai rendezvényen megfordultam már, hol látogatóként, hol hostessként, vendégként, zsűritagként, előadóként.

Az egyik számomra legkedvesebb a hollandiai  Elfia  (Elf Fantasy Fair), mely egy középkori fantasy tematikára épülő, gyönyörű helyszínen megrendezett fesztivál, nagyjából 35.000 látogatóval. Minden évben rendszeresen visszatérek ide. Ha meg kellene neveznem a legnagyobb rendezvényt melyen valaha jártam, egyértelműen a németországi  Gamescom  lenne a nyertes, mely egyben a világ legnagyobb Game Show-ja is, az idei látogatószáma átlépte a 360.000 főt. Főleg a videójátékoké a főszerep, legelőször 2013-ban jártam kint, az egyik videójátékfejlesztő cég cosplayes hostesseként. Novaként vettem részt rajta. Ebben az évben is voltam, csak azt sajnálom, hogy nem vihettem be a gépfegyveremet: ez azonban érthető volt, a rendezvény közelmúltjában történt a müncheni lövöldözés, ezért a szervezők kitiltották a replikákat, nehogy véletlen pánikot keltsenek. Én egyébként a fegyvermásolatok utaztatásánál erre külön figyelni szoktam...

Ezek a rendezvények viszont nem csak cosplayeseknek szólnak, tehát nem kötelező a beöltözés, és a cosplay mellett számos egyéb programot találunk. De a cosplayesek azok, akik munkájukkal, jelmezeikkel színesítik ezeket a rendezvényeket.

Körülbelül mennyibe kerül egy jelmez előállítása?

Minden jelmez költsége nagyban függ annak bonyolultságától, és attól is, hogy az adott cosplayes mennyire tapasztalt, milyen alapanyagokat használ.

Én előnyben részesítem azokat az alapanyagokat, melyekkel tartós és szép eredményt lehet elérni, ennek érdekében pedig hajlandó vagyok a drágább kategóriából válogatni. De azért mindig keresem az árban kedvezőbb lehetőségeket ha van rá lehetőség. A bonyolultabb jelmezeim összköltsége minden esetben 5 számjegyű, és volt már rá példa, hogy megközelítette a 6 számjegyet is.

Van polgári foglalkozásod, vagy ebből élsz? Lehet ezzel egyáltalán pénzt keresni?

Sajnos nem tehetem meg, hogy a hobbimból éljek, így időm nagy részét ugyanúgy a munkahelyemen töltöm, mint sokan mások. Kollégáimnak csupán egy szűk köre tudja, mivel is foglalkozom szabadidőmben, ennek főleg az az oka, hogy idehaza, Magyarországon ez nem túl ismert hobbi. Bár az utóbbi időben már kezd a média is felfigyelni rá, az emberek egy része még mindig hajlamos furán nézni, ha találkozik vele, vagy egyszerűen csak gyermetegnek tartják. Több fiatal hazai cosplayestől hallottam már, hogy szüleik kimondottan ellenzik, hogy ezzel foglalkozzanak, ami szerintem hiba – egyrészt ez egy kreatív tevékenység, sokoldalúan fejleszt – a varrástól a festésen át sok hasznos dolgot megtanul az ember –, másrészt egyáltalán nem gyerekes hobbi.

Hogy lehet-e vele pénzt keresni? Bizonyos esetekben igen. Hogy meg lehet-e belőle élni? Az esetek túlnyomó többségében nem. Ez egy hobbi, így mindenki más szinten űzi. Az igazán jó cosplayesek kaphatnak felkéréseket rendezvényektől, cégektől hogy jelmezes hostessként vegyenek részt eseményeiken, de ez nem garantált. A cosplay egyáltalán nem ritka hobbi európai- és világszinten, így a cégek megtehetik, hogy válogassanak.

Akadnak azonban olyanok, akiknek sikerült ezt a hobbit olyan szintre vinni hogy jól keressenek belőle – vagy mert „celeb" státuszt sikerült elérniük (ehhez sokszor jó adag szerencse is kell), vagy mert megrendelésre is készítenek jelmezeket, kiegészítőket.

Van olyan, hogy egy cég vagy stúdió felkér egy cosplayest, hogy dolgozza fel a figuráját?

Igen, a cégek hamar felismerték a tehetséges cosplayesekben a lehetőségeket, az együttműködés pedig mindkét fél számára hasznos lehet. Programokat építenek rájuk, jelenlétükkel színesítik a rendezvényeket (akár látogatóként, akár meghívott vendégként érkeznek). Egyáltalán nem ritka hogy neves vagy tehetséges cosplayeseket kérnek fel, hogy beöltözzenek valamely általuk tervezett karakternek, és segítsenek népszerűsíteni az adott játékot, filmet, stb.

Én is hasonló keretek között jutottam ki életemben először a németországi Gamescomra. Egy külföldi játékfejlesztő cég felkeresett, hogy vállalnám-e egy most készülő játékukhoz egy adott karakter ruhájának elkészítését, viselését. A cég elégedett volt a munkámmal és a végeredménnyel, így kiutazhattam velük a rendezvényre, ahol fizetett hostessként dolgoztam néhány más cosplayessel együtt (ezáltal új nemzetközi barátokra is szert tettem). Természetesen ehhez a munkához elengedhetetlen feltétel volt a nyelvtudás, minimum angolul vagy németül kellett tudni beszélni (ha mindkettő, még jobb), mivel a hostess munka megkövetelte a látogatókkal való kommunikációt.

Amellett hogy szívesen veszek részt látogatóként is baráti társaságban különféle rendezvényeken, mindig is élveztem a cégekkel való közös munkát. A magyar mellett folyékonyan beszélek németül és angolul, így külföldön sem okoz problémát hostessként a látogatókkal, médiával való kommunikáció. Szeretem amikor pezseg egy rendezvény, jó a hangulat, és sok emberrel megismerkedhetek.

Kik a világ leghíresebb cosplayesei? Kik azok, akik téged inspirálnak?

Több is akad belőlük, a leghíresebbek egyike vitathatatlanul  Jessica Nigri  – szinte nincs olyan ebben a szubkultúrában aki ne találkozott volna a nevével vagy valamely fotójával (még ha névről nem is ismeri). Rajongói tábora a filmsztárokéval vetekszik, a Facebook oldalán 4.5 millió követője van. Mielőtt belevágott a cosplaybe, pályafutását modellként kezdte – rossz nyelvek szerint sikerét is főleg inkább külsejének és kebleinek köszönheti, de erről megoszlanak a vélemények.

Sok-sok tehetséges és nagyszerű cosplayes inspirál, nem is tudnék csak 1-2-őt kiemelni. Számos további olyan cosplay csillagot tudnék említeni, akik a maguk módján cosplay-történelmet írtak: Kamui CosplayYaya Han ezen a területen maradandót alkottak, új technikákat találtak ki, vagy emlékezetes volt a jelenlétük a szubkultúrában

Milyen itthon a cosplayes élet? Látom, te benne vagy az Őszi Cosplay Party és Fantasy Expo szervezői között. Mik a terveitek a jövőre nézve?

A cosplay már kb. 15 évvel ezelőtt elkezdett érdekelni, de akkor még én is csak az interneten találkoztam vele először, Magyarországon még egyáltalán nem volt jelen a cosplay, mint jelenség. Végül 2005-ben „tört meg a jég”, ősszel ugyanis a Magyar Anime Társaság megrendezte az első hazai cosplay versenyt. Innentől kezdve váltak rendszeressé az ilyen események, s ezzel együtt szépen lassan terjedt a cosplay is.

Néhány barátommal szerettük volna összefogni és fejleszteni a cosplayes közösséget, szerettünk volna egy helyet, ahol mind kezdők, mind haladók magyar nyelven találhatnak információkat, cikkeket, értesülhetnek az eseményekről, stb. Ezért 2007-ben megalapítottuk a Cosplay.hu weboldalt (jövőre leszünk tehát 10 évesek), később pedig az ehhez tartozó Facebook oldalt. Kezdetben időszakosan, majd rendszeresen kezdtünk cikkeket írni, tudósítunk belföldi és külföldi rendezvényekről, cosplayes galériákat hozunk létre, videókat is készítünk (a Youtube csatornánkon már több mint 1000 videó érhető el), stb.

Csapatunk rendszeresen szervez cosplayes programokat, versenyeket, előadásokat, workshopokat, bemutatókat különféle rendezvényeken. Gyakran vezetek színpadi programokat, tartok előadásokat, bemutatókat cosplay témában. Ezen kívül rendszeresen írok cikkeket és készítek videókat az általam meglátogatott rendezvényekről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra