Amiket tudnia kell, mielőtt hirtelen ötlettel elindulna fesztiválozni a hétvégén

Ma első napos a Bánkitó fesztivál, az EFOTT pedig két napja startolt el, és ahogy közeledik a hétvége, úgy indulnak egyre többen, hogy csatlakozzanak az önfeledt fesztiválozókhoz. Mielőtt azonban sietősen bepakolna a túrazsákjába, érdemes néhány dolgot indulás előtt ellenőrizni. Mutatjuk, mivel érdemes utazni, hol tud szállást lőni és hogyan tud még jegyhez jutni.

Bánkitó Fesztivál (2016. 07. 13-17)

Ilyen látvány fogadja, ha végre leér Bánkra
Ilyen látvány fogadja, ha végre leér BánkraBence Szemerey

Bár a héten pokol szintű hőség volt városszerte, azért pakoljon be meleg holmit meg esőkabátot, ugyanis a várható időjárás, meg úgy egyáltalán a Bánkitó klímája miatt (estére le tud hűlni rendesen a levegő ) biztos kelleni fog a több réteg ruha meg a meleg hálózsák a sátorban. És jó, ha elolvassa, mit kell tennie, ha lecsap a vihar a legnagyobb buli közepén, mert ezt is elmeséltettük a Katasztrófavédelmisekkel.

Az időjárás-előrejelzés viszont senkit se tartson vissza, a fesztiválra ugyanis rengeteg kulturális program alkotói, képzőművészek, szervezetek és színházak készültek, őket kár lenne elszalasztani egy kis eső miatt. Idén a rendezvény fókuszában a “határ” fogalma áll, amire így vagy úgy az összes program reflektál majd. De nézzük, miket érdemes átgondolni, figyelembe venni, mielőtt elindul Bánkra.

  • Jegyeket online kedd éjféltől már nem lehet vásárolni, csak a helyszínen, de azok is csak korlátozott számban kaphatók. Érdemes tehát érdeklődni aznap, hogy van-e még jegy, nehogy aztán ott érje a kínos meglepetés. 

  • Aki a közelben lakik, annak érdemes bringával érkezni, ez megkönnyíti a fesztiválon való közlekedést is, amellett, hogy környezetbarát és kis helyet foglal.

  • A sátorhelyek és szállások mindig nagyon korán elfogynak, ezért akinek még nincs, az keresse az Alsópetényi Fesztiválkempinget, ott még van szabad hely.  A fesztivál és a kemping között egész nap ingyenes buszjárat közlekedik.

  •  Mindenki hozzon magával meleg ruhát éjszakára! Éjjel bánki mikroklímának köszönhetően a hőmérséklet akár 15 fok köré is hűlhet.

  • Honnan szór legjobban a WIFi?
    - Tábor főépüle
    - Tópart stábiroda előtt
    - Kisrét, Színházi Sátor mellett
    - Harcsa- Bowling Pizzéria
    - Nádas Kemping

  • Lejutás:

- A MÁV Budapest és Vác között sűrűn (10-30 percenként) indít vonatokat, Vácról 6 közvetlen Volánbusz járat közül lehet választani, egy rétsági átszállással pedig óránként indulnak a buszok
- A Volán Budapest Újpest-Városkaputól indít buszjáratokat a délelőtti időszakban óránként, délután pedig félóránként. A menetidő nagyjából másfél óra, járattól függően lehet számítani átszállásra Vácon, Alsópetényben vagy Rétságon. Mindenképp érdemes indulás előtt ellenőrizni a Volán információit.
- Ha messzebbről Autóval a legkényelmesebb, az Oszkár Telekocsival ráadásul fillérekből kijöhet az oda-vissza út, ez a sofőrnek és az utazóknak is olcsó verzió, ráadásul környezetbarát megoldás.

Ezeket ajánljuk az első napon:

Jó kis programokkal készültek idén is a szervezők, indításnak érdemes ellátogatni a Kisrétre, ahol minden nap gyerekprogramokkal, tudatos gazdálkodással, reciklálással kapcsolatos programok várnak.

Érdemes benézni a Színházi Sátorba is, ahol  A Nem – De hogy nem? című előadás a családon belüli erőszak és annak szomorú aktualitásaival kapcsolatos kérdéseket feszegeti.  Nem túl vidám téma, de mégis arra biztatunk mindenkit, hogy nézze meg. Délután kár lenne kihagyni a Mentőcsónak Egység – Menekülj okosan! MigrAction c. interaktív színházi társasjátékát, ami a menekültválságot dolgozza fel, vagy a Tanközlöny szerkesztőség beszélgetését, ha meg akarjuk tudni, hogyan látják a magyar oktatás helyzetét azok, akiket legjobban érint - a diákok.

Délután már kicsit könnyedebb programokkal szórakoztathatjuk magunkat, ekkor már úgyis beindul a fröccsözés,. a Tószínpadon Barabás Lőrinc és az iamyank live band játszanak a tóba ugrálás alá (feltéve, ha nem szakad le az ég, meg az ígért 25 mm csapadék). Aztán az Északi Színpadon fellép a két favorit banda, akik a veretős Soundon kívül szinte minden fesztiválon ott voltak: a Fran Palermo és Ivan &The Parazol. A többit pedig a programfüzetből kilesheti.

EFOTT - Velence (07. 12-17.) 

Idén is Velencén lehet az EFOTT-hoz csatlakozni, aminek két egyetem megosztva lesz a házigazdája: a Debreceni Egyetem a kulturális és civil programokért, míg a Testnevelési Egyetem a sportprogramokért felel. A klasszikus diákfesztiválon ott lesz a legtöbb közkedvelt előadó, a régiek és az újak közül egyaránt, mint a Tankcsapda, a Kiscsillag vagy (itt is) az Ivan&Parazol, vagy egy teljesen más vonalról Halott Pénz. Ha úgy dönt, hogy a napokban lemegy Velencére, akkor az alábbiakat vegye figyelembe.

  • Jegyeket online nem, csak a helyszínen tud vásárolni.

  • Lejutás:
    - Ha van napi- vagy hetijegye, és a fesztivál idején szeretne a környező településekre utazni, akkor érdemes EFOTT vasúti bérletet vásárolnia. Hogy ezt az oda-vissza utazáson kívül milyen viszonylatokban tudja használni, arról itt tud tájékozódni pontosabban. Az ifjúsági bérlet ára 4550 Ft (ezt a 26 éven aluliak vehetik igénybe), a felnőtt bérlet pedig 9100 Ft.

    - Itt is jó megoldás a Telekocsi, de érdemes időben elkezdeni a keresgélést, nehogy aztán autó nélkül maradjon.

    -  A velencei vasútállomás és a fesztivál bejárata között EFOTT fesztiválbusz közlekedik, a buszjegy ára 300 Ft. Az ISIC hetijeggyel rendelkezők az ISIC buszt az ISIC kártya felmutatásával ingyenesen vehetik igénybe. Ha taxizni szeretne, akkor válassza a szerződtetett EFOTT taxikat, akik nem fogják súlyos ezrekkel lehúzni.

  • Szállás:
    - Már csak a környező településeken érdemes keresgélni, a fesztivál kempingjében esélytelen helyet vadászni. Érdemes azért figyelni az esemény Facebook oldalát, ahová írni szoktak azok, akik valamiért mégsem tudnak menni a fesztiválra és át akarják ruházni a sátorhelyüket.

  • Szerintünk:
    Akárhány napra megy, ne hagyja otthon az esőkabátját, a meleg pulcsiját, meg azt a cipőjét, amit nem fog sajnálni a saras dagonyában, ugyanis nagy eséllyel lesz némi csapadék Velence környékén is az elkövetkező napokban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra