Semmi sem védi a Bud Spencer graffitit

Gyorsan reagált a június 27-én elhunyt olasz színész, Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli halálhírére a street art szcéna: már másnap el is készült a filatorigáti legál falon egy fotorealisztikus stílusú graffiti az emlékére. A mű egy TakerOne nevű graffitis alkotása, és nemcsak a sajtót járta be a híre, de azóta már Bud Spencer unokái is ezt állították be Facebook-borítófotójuknak. Az óbudai falrészlet azóta zarándokhellyé vált, rajongók járnak ide leróni a kegyeletüket és fotózkodni vele. Ha önnek is volnának ilyen tervei, azért jobb, ha siet: mint az alkotótól megtudtuk, az önkormányzat ugyan nem fog hozzányúlni a képhez, de akárki más akármikor megteheti.

Filatorigátnál keresse az élethűre sikerült graffitit!
Filatorigátnál keresse az élethűre sikerült graffitit!facebook.com/takeronegraffiti

Pontosan hol található a Bud Spencer fal?

Nem egészen a HÉV megállóban van a rajz, hanem kicsit arrébb, a graffitisek körében jól ismert “filatorigáti legál falon”. Szóval nemcsak szerintem, hanem mindenki szerint, aki tud róla, legális helyen van. Ebből következik, hogy az önkormányzat egészen biztosan nem tüntetni el, az viszont szintén kábé 100%, hogy záros határidőn belül valaki más ráfest – vagy inkább valaki összefirkálja, aztán valaki ráfest. Ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

Steve Jobs is megihlette a művészt.
Steve Jobs is megihlette a művészt.facebook.com/takeronegraffiti

Az ismertebbé vált rajzokra is simán ráfestenek? Nincs valami íratlan szabály egymás közt erre?

Előbb-utóbb mindenképp. Az íratlan szabály az volna, hogy olyanra fessél rá, aminél jobbat tudsz festeni, de hát ennek finoman szólva is esetleges a betartottsága. De a korrektség kedvéért megjegyezendő, hogy ezek megítélése nyilván szubjektív.

Palvin Barbarának is szorítottak helyet a falon.
Palvin Barbarának is szorítottak helyet a falon.facebook.com/takeronegraffiti

Tudod már, hogy ki lesz a következő, akit megrajzolsz?

Alapvetően önmagában nem célom, hogy ismert embereket fessek, ha mégis úgy alakul, akkor ilyen vagy olyan oka mindig van. Legközelebb egyébként most szerdán, azaz július 6-án festek, a K11 nevű helyen nyílik egy graffiti kiállítás, és ott készítek egy képet élőben a nap folyamán, de ezúttal nem portrét festek majd. Az ezt követő tervekről pedig még nem beszélnék – mondta el a Dívány érdeklődésére TakerOne, akinek munkája olyannyira népszerű lett, hogy Bud Spencer mindkét unokája is ezt állította be a Facebook oldala borítófotójaként.

Gyakran fest szerethető állatokat.
Gyakran fest szerethető állatokat.facebook.com/takeronegraffiti

A fotórealisztikus graffitikben utazó 29 éves TakerOne egyébként nem ismeretlen ebben a világban, munkái több kiállítást is megjártak már. Az elmúlt években megfestette többek között Steve Jobsot, Lana Del Reyt és Palvin Barbarát is, és ha felkeltette a kíváncsiságát a munkássága, ide vagy ide kattintva követheti be.

Lana Del Reyből is falrajz lett.
Lana Del Reyből is falrajz lett.facebook.com/takeronegraffiti
Oszd meg másokkal is!
Mustra