Mindenki Lisa Stanfieldet akarja az idei Veszprémfesten

Múlt héten tartották az Opus Jazz Clubban a Veszprémfest sajtótájékoztatóját, ami minket elsősorban azért érdekelt, mert ez azon kevés fesztiválok közé tartozik hazánkban, ami nem feltétlenül és csak a zenehallgatás közbeni totális lerészegedés élményével ajándékozza meg a látogatót (értsd: idősebbeknek is ajánlott). Idén például a Buena Vista Social Klub Omara Portuondojával nyitnak, majd Lisa Stansfielden, Greg Porteren és Jamie Cullumön át a Thievery Corporationnal zárnak, és bár csak egy hónap múlva kezdődik, érdemes már most megvenni a jegyeket, mert gyorsan fogynak.

A sajtótájékoztatót Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató moderálta, aki az elmúlt éveket méltatva elmondta, a július 13-tól 17-ig tartó Veszprémfest nem titkolt célja a közösségépítés, és hogy a fesztivál immár a városi identitás szerves részévé vált – bármit is jelentsen ez. Hozzátette, hogy az igazság az, hogy Veszprém városát nehezebb megtalálni, mint megszeretni és ebben lehet valami, bár mi már elég régen felfedeztük magunknak, de kétségtelen, hogy sokat nyom a latban, hogy a hozzá tartozó fesztivál tényleg menő sztárokat vonultat fel évről évre. 

Mint Veszprém polgármestere, Porga Gyula kifejtette, a város 2023-ban indul az Európa kulturális fővárosa címért, ezért aztán tényleg igyekeznek nagyon odatenni magukat. Nem is lesz nehéz mindenkinek megtalálnia a szívének kedves zenét, annál is inkább, mert idén a Nagyon Balaton rendezvénysorozat is beszállt a programszervezésbe, erről már Löbenwein Norbert beszélt, akik a huszadik születésnapját ünneplő Thievery Corporationt szervezték a fesztivál utolsó, július 17-ei napjára. A Thievery ugyan vasárnap lép fel, amitől tartanak egy kicsit, de látván, hogy a különböző városokból már buszos utak is szerveződnek az eseményre, nem izgulnak nagyon. 

Olyannyira nincs is miért izgulniuk, hisz a jegyek hatvan százaléka már el is fogyott, sőt a nagy visszatérő Lisa Stansfieldre alig pár nap alatt elkelt az összes jegy. Ez a szervezőket is meglepte, ezért úgy döntöttek, ezt a koncertet áthelyezik a Veszprém Arénába, amit mi megértünk, de őszintén szólva sajnálunk, hiszen a fesztivál varázsát éppen az adja, hogy a helyszín egyébként gyönyörű környezetben, a Veszprémi Vár érseki palotájának gyönyörű barokk épülete előtti területen van.

Stansfielden kívül fellép még a kubai Buena Vista Social Club dívája, az idén 85 éves Omara Portuondo és Diego El Cigala; Gregory Porter, amerikai jazzénekes; Jamie Cullum, a kissé őrült brit zongorista, és a már említett Thievery Corporation is. A washingtoni banda klasszikusan érzéki és belassult hangzásukat kedvenceiktől, a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzik, hogy új zenei világba illesszék ezeket, nem mellesleg igen nagy sikerrel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek