Ezeket olvassa el a Könyvhétről!

Megnyílt a 87. Ünnepi Könyvhét, (ami alatt még pár hónapja rezgett a léc), így soron következő könyvajánlónkat erre húztuk fel. Ahogy megszokhatták, válogatásunkban nem csak a szépirodalom magaslataiból ajánlunk, lesznek köztük könnyedebb, de tartalmas darabok is, amelyeket simán magával vihet nyaralásra is.

konyvek

Hidas Judit: Seb (Kalligram)

Tavasszal jelent meg Hidas Judit Seb című első regénye, ami három, a társadalmi létra különböző szintjein álló család történetét meséli el 250 oldalon. Az írónő – mint azt már Hotel Havanna című novellásköteténél is megszokhattuk – kíméletlen őszinteséggel beszél a párkapcsolatok keszekuszaságáról, megcsalásról, kihasználásról és arról, milyen kevés kell ahhoz, hogy egy élet romba dőljön. Mindezek ellenére – a lendületes cselekményszövésnek hála – az írónő egy könnyedén olvasható, a társadalom elé görbe tükröt tartó regényt dobott össze, ami a sok tragédia ellenére is bőven okozhat vidám perceket olvasójának.

Háy János: Ország, város, fiú, lány (Európa)

"Gyere velem, nézd meg, hogy merre járok, légy a kísérőm, állj mellém, s nézd azt, amit én látok. Amerika, London, Párizs, mondd, hogy nem vagyok normális, hisz te nem azt látod. Mondd azt, hogy nem, India nem olyan, Prága nem olyan, Nápoly és Moszkva nem olyan, azok az emberek, akik előttem vannak, nem olyanok, vagy egy kicsit mégis olyanok. Tényleg, most veszed észre, hogy olyanok. Magadat fedezed fel bennük. Vitatkozol velem és vitában állsz magaddal. Utazol velem és gondolkodsz, ahogy én is utazom és gondolkodom, hogy hol is vagyunk mi, és kik vagyunk mi, és kik azok, akik mások?" - írja a könyv ajánlójában Háy, mi pedig nem tudjuk nem ajánlani ezt a könyvet, hiszen már megírtuk, mennyire szeretjük

Háy ország- és városjáró esszékötete nem nettó helytörténeti útikalauz, annál jóval több és személyesebb. Régi-új saját történetekkel, hangos eszmefuttatásokkal megtűzdelve mutatja be az ő saját Párizsát, Londonját, Prágáját és még jó sok turistacélpontot szerte a világon – teszi persze mindezt olyan önreflexíven és a kegyetlenségig önironikusan, hogy az együgyű olvasónak az az érzése támad, Háy nagymamájának igaza volt: az utazás eleve egy hülyeség; ha valaki otthon nem jön rá valami lényeges dologra, külföldön biztos nem fog, mert teljesen leköti az agyát a menetrend és a térkép. Ön azért vigye magával ezt a kötetet, ha útnak indul, aztán bizonyítsa be, igaza volt-e a nagyinak! 

Zoltán Gábor: Orgia (Pesti Kalligram)

Zoltán Gábor regénye a nyilasok rémtetteiről szól, ráadásul a gyilkosok, kínzók szemszögéből, akik sokszor nem csak a parancs miatt kegyetlenkedtek, hanem pusztán élvezetből. Zoltán Gábor abban a Maros utcában nőtt fel, ahol a nyilasok tömeggyilkosságokat rendeztek, de csak 2010 után tudta rászánni magát, hogy elkezdjen foglalkozni a témával, ami kikerülhetetlen volt számára. Olyat nem mondhatunk, hogy a könyv olvasása kötelező, de kétségtelenül erősen ajánlott.

4. Esterházy Péter: Hasnyálmirigy napló (Magvető)

"Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez 10 kg mínusz karácsony óta. Rák nélkül szupi volna."

Egy éve tudjuk, hogy Esterházy Péter a rák egyik legagresszívabb fajtájával, a hasnyálmirigyrákkal küzd. Maga az író sem titkolta a betegségét, októberben nyilvánosan is beszélt róla, most pedig egy naplószerű könyvben vall arról, milyen együtt élni és harcolni a rákkal. Személyes, nehéz, de a szokott öniróniától sem mentes olvasmányra számíthatunk. Valahogy úgy, ahogy az író a Könyvhetet is megnyitotta.

Závada Pál: Egy piaci nap (Magvető)

Závada Pál legújabb regénye szerint 1946 májusában egy nagykunsági község hetipiacán asszonyok vesznek üldözőbe, majd kínoznak halálra egy zsidó tojáskeresőt. A gyilkos hangulat futótűzként terjed el a faluban, és a feldühödött emberek nem kímélik a gyerekeket sem. Ehhez hasonló történet a valóságban is megtörtént Kunmaroson, 1946. május 20-21-én, amikor egy több száz fős tömeg megtámadta a zsidó lakosokat. Závada könyve bár reflektál a valóságban is megtörtént eseményekre, mégis egy fikciós történetet mesél el, melyen keresztül azt vizsgálja gyomorszorító realitásérzékkel, hogy milyen egyszerűen manipulálhatóak az emberek és válhatnak egymás ellenségeivé.

Gergely Ágnes: Oklahoma ezüstje (Európa)

Gergely legújabb könyvében az olvasó nem egyetlen, saját történetet kap, hanem mindjárt huszonnégyet. Portrékat: pályatársakét, elérhető klasszikusokét és barátokét. Az első találkozás élménye elevenedik meg Füst Milánról, beszélgetések Hajnal Annával, levelezések Szabó Magdával, de kapunk történetmorzsákat Vas Istvánról és Pilinszkyről, Hajnal Annáról, Zelk Zoltánról, Nemes Nagy Ágnesről, Weöres Sándorról és Székely Magdáról, Rába Györgyről és másokról. A végén pedig egy önarckép is kibontakozik a 24 portré mellett.

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány története (Libri)

Megígértük, hogy ajánlunk néhány olyan olvasmányt is, amelyek tartalmas, de egyúttal könnyed szórakozást ígérnek. Ilyen Az utolsó boszorkány története is, ami már most a bookline sikerlistája élén áll.  A regény története a sötét 1700-as években játszódik, amikor a kegyetlen boszorkányüldözés Magyarországra is elér. Egy tizenöt éve lány, Sárosi Felícia kénytelen végignézni, ahogy nagynénjét megalázzák és kivégzik. Mielőtt azonban a nő meghal, egy súlyos titkot bíz a lányra: a boszorkányok örökségét. Felícia később kuruzslást tanul és javasasszonyként ne másnak mint Mária Teréziának lesz a bizalmasa. 

Carrie Snyder: A futónő (Libri)

Erre a könyvre már azóta fáj a fogunk, mióta kiderült, hogy Magyarországra is megérkezik. Carrie Snydert valós történelmi események inspirálták, hogy megírja a könyvét, vagyis a 104 éves egykori olimpikon futónő történetét, aki jelenleg elfeledve él egy nyugdíjasotthonban. A főszereplő életét végig meghatározta élete első aranyérme, amit az ominózus 1928-as, amszterdami olimpián szerez, amikor először szerepeltek női atléták az olimpiai játékokon.

A könyv, nemcsak arról szól, hogyan lesz az ünnepelt sztárból mellőzött senki, vagy hogyan próbálja a média, a filmes szakma ilyen-olyan módon kihasználni, manipulálni a sztárokat, hanem magáról a női emancipáció történetéről és a konvenciók elleni küzdelemről is beszámol.

Toby Litt: Halvaboncolás (Libri)

Izgalmas krimi, igazi bosszúdráma a Londonban játszódó regény, ahol az egyre népszerűbb modellt három lövéssel meggyilkolja egy biciklis futárnak öltözött gyilkos, amikor a lány épp az exével vacsorázik. Bár a lány azonnal meghal, a fiú, aki szintén kap egy lövést, túléli és miután magához tér, csak az foglalkoztatja, hogy vajon kinek állt érdekében megölni a volt barátnőjét. Amikor elhatározza, hogy megkeresi a gyilkost, még nem tudja, hogy eközben szembe kell néznie majd azzal is, hogy újraértékelje a kapcsolatát egykori szerelmével, és úgy egyáltalán viszonyulását a világhoz. Mindezt Litt a maga szatirikus humorával írja meg, kicsit karikírozva mindazt, amit a hírnévről, a szépségről, meg az erőszakról gondolnánk.

Toby Litt (1968) angol írót 2003-ban a Granta magazin a húsz legtehetségesebb fiatal prózaíró közé választotta. Regényeiben a legkülönfélébb műfajokkal és témákkal kísérletezik. A hazai közönség ismerheti a Gátlástalanok című könyvét is.

Bosnyák Viktória: Elképesztő (Kolibri)

Ez itt a bónusz ajánlat gyerekeseknek, ha ugyanis szeretne egy kis nyugalmat, akkor ezzel a könyvvel lefoglalhatja a kölköket, és legalább abban is biztos lehet, hogy nem a neten lógnak. Ebben máris hasonlítanak a könyv főhőseire, ugyanis Jóhegyi Lacinak, Dórinak és Sárinak – a népszerű Tündérboszorkány-trilógia szereplőinek – is tiltott lesz az internet és a mobil használata, legalábbis arra az időre, míg egy ismeretlen suli gólyatáborában vesznek részt. Bár eleinte még azon is vacillálnak, hogy elmenjenek-e egy olyan helyre, ahol "kőkorszaki" körülmények között kell lenniük; másfelől azért kíváncsiak is: mi van ha pont emiatt életük legjobb nyara lesz? Mi van, ha olyan élményekre tehetnek szert, amiktől az állandó internetezés amúgy megfosztaná őket?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek