Hazatért a Saul fia!

Óriási ováció fogadta Nemes Jeles Lászlót a Toldi moziban ma kora délután rendezett sajtótájékoztatón. A sajtómunkásokkal telt mozi következő felhördülése az a pillanat volt, amikor Nemes Jeles kitette az asztalra az Oscart (ami elmondása szerint nagyon nehéz, majd’ 4 kiló), majd Sipos Gábor, producer az Independent Spirit Awards-ot, és végül Zányi Tamás, hangmérnök Golden Reel díja is az asztalra került. 

Rögtön az elején a forgalmazó nevében Böszörményi Gábor száraz tényként közölte, a Saul fia a mozikban átlépte a 180 ezres nézőszámot, így lett az elmúlt öt év legsikeresebb magyar filmje, de természetesen ők továbbra is azon dolgoznak, hogy minél tovább legyen műsoron. 

A stáb az elmúlt pár órában érkezett vissza Magyarországra, így elég megviseltek voltak, sőt Sipos Gábor producer arra is kérte a résztvevőket, hogy mivel nagyon sokat szerepeltek az elmúlt időben a sajtóban, így szeretne eredeti kérdéseket hallani, ennek a kérésnek a végére toppant be Röhrig Géza főszereplő is.

Volt buli? Nahát!

Azonnal lerohanták a Saul fia rendezőjét, például arról kérdezték, hogy mit fog csinálni az élete további részében, ha elsőfilmesként már Oscart nyert. Nemes Jeles erre elmondta, már kinézett egy házat Beverly Hillsben, majd komolyra fordítva a szót hozzátette, hogy számára minden film egy kihívás, amihez csak ambícióval lehet hozzáállni és nem szabad elkényelmesedni. "Nem tudom hány filmet csinálok a jövőben, de úgy tervezem, mindegyik nehéz lesz. Szerencsére jó emberek vesznek körül, akik segítenek."

Nemes Jelesnek (és a stáb többi részének) fogalma sem volt arról, hogy Magyarországon csomóan virrasztottak az Oscar éjszakáján, de borzasztóan meghatódtak, amikor az Index elárulta nekik. Egyedül Röhrig Géza követte ezt figyelemmel, aki elmondta, hogy nagyon sok üzenetet kapott, akár olyan hatodikos gyerektől is, akinek megengedte a mamája, hogy fent aradjon, így ő már a díjátadó előtt úgy érezte, hogy 15 millió Saul vár a díjra.

Az MTVA-t leginkább az izgatta, hogy Spielbergnek tetszett-e a film, de szerencsére pozitív választ kapott rá. Jeles ugyanis bevallotta, Spielberg azt mondta neki, hogy filmje nagy mértékben hozzájárul a kollektív emlékezethez a Holocausttal kapcsolatban, így ez egy emlékezetes alkotás, bár nem gondolta volna, hogy ilyen sokat kell várni a Schindler listája után arra, hogy ez a film megszülessen. Amúgy a két rendező az Akadémia elnökének fogadásán beszélgetett, és Nemes Jeles örült az elismerésnek, azért is, mert pont a gála előtt nézte, hogyan vette át annak idején Spielberg a díjat a Schindlerért. "Az volt a különbség, hogy nekem csak 45 másodpercem volt az ő közel három perce helyett. 

Jetlag

“Elég nehéz a díj” – válaszolta újságírói kérdésre a rendező, akitől azt akarták megtudni, hogy "mennyire nyomja agyon az Oscar". Ezen mindenki nevetett, de persze Nemes Jeles elmagyarázta, hogy jobban érzi magát most, hogy megnyerték, mintha nem nyerték volna meg. "Ha már egyszer ott vagyunk... Persze valahol lehet ez mérgezett ajándék is, de remélhetőleg nem fog agyonnyomni. Bölcsesség meg szerencse is kell hozzá. Pont az a jó ebben, hogy minden lehet, az is, hogy soha nem csinálok több nézhető filmet ezután." 

A rendező a hollywoodi felhajtásban úgy érezte, hogy az egész nem is történik meg. Módosult tudatállapotban vészelte át az estét, olyan is volt, hogy viszontlátta magát fotókon híres emberekkel, akikről tudta, hogy kik, de akkor mégsem volt tudatában. A film főszereplője már nem volt elragadtatva, szerinte az "idiotizmus orvosi esete, ami ott történt". "Azok a viccek! Nem lehet a nézőtér foghíjas, tehát ha valaki vécére megy, akkor valakinek pótolnia kellett az üres helyet. Én részemről kint vártam inkább, hadd élvezhesse az, akinek ez élmény. Hát, nem az én világom."

"Az én székemre is le akart ülni valaki, pedig ott álltam!" – kontrázott rá Nemes Jeles újra hozzátéve, hogy ő bizony az egészből nem emlékszik semmire.

Volt szó ezen kívül az új filmről, aminek előkészületei már javában zajlanak, sőt Zabezsinszkij Éva casting director elmondta, téves az az elképzelés, hogy ők csak amatőröket várnak a castingra, mert színészeket is nagyon szívesen keresnek. "Világhírű színésznőt akarunk csinálni egy fiatal magyar nőből!” – reflektált Nemes Jeles, aki továbbra is minden fronton keresi új filmje főhősnőjét.

A jövő

A jövőről annyit tudni, hogy a következő filmnek reményeik szerint komoly bástyája lesz a Filmalap, de az Oscarral természetesen más lehetőségek is megnyíltak, ezt már Sipos Gábor producer nyilatkozta. Nemes Jeles sem látja még ennyire tisztán a jövőt, csak abban biztos, hogy más nyelven is akar filmet forgatni, de azt még nem tudja, hogy ez milyen formában valósítható meg. 

Szó volt még a Saul fia mitológai alapjairól, aminek Nemes Jeles azért örült, mert így a filmről is beszélhetett, nem csak arról, hogy kivel tudott kezet fogni az Oscart követő partin. Zányi Tamás hangmérnök is őrült cukin mesélt saját elismeréséről és arról, milyen furcsa volt, ahogy a Mad Max hangmérnökei is neki akartak gratulálni. 

Röhrig Géza zárásul elmondta, jó lenne, ha ez a nagy összetartozás nem csak egy pillanatig tartana, és reméli, hogy megéli még, hogy egy, a rendszerváltás után született miniszterelnök beiktatásakor elrugaszkodik majd az ideológiáktól, és akkor megérti ez az ország, hogy csak egymásra számíthatunk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra