Oscart ért a Saul fia

GettyImages-512951420
Jeff Kravitz / Europress / Getty

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője, éjjel átvette a  legjobb külföldi filmért járó aranyszobrot, ezzel 35 év után újra magyar film került az Oscar-díjas alkotások listájára, De nem csak neki örülhettünk, végre Leonardo DiCaprio is kitört a jelöltek sorából, és hazavitte legjobb férfifőszerepért járó díjat. Az idősödő Sylvester Stallone  elismerés nélkül maradt, ezzel szemben a Mad Max - A harag útja pofátlanul tarolt, de mondjuk a részleteket a folytatásban.

Nemes Jeles összeszedett volt és velősen fogalmazott

"Szeretném megosztani ezt a díjat Röhrig Gézával, és a stábbal, akik akkor is hittek a filmben, amikor mások nem. A legsötétebb óráiban is van egy belső hang, ami lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk" - ezekkel a szavakkal vette át az az idegennyelvű kategóriáért járó aranyszobrot Nemes Jeles László. Mutatjuk mi történt, míg eljutottunk idáig.

Röhrig azt üzente az itthoni szurkolóknak, hogy ne fogjuk vissza magunkat, ha nyernek, ugyanis Magyarországnak örömre van szüksége.

Tévén és online is nézhettük az élő közvetítést, a városban több helyen, az AnKertben és az Ötkertben is egész estés eseményt építettek az Oscar-gálára, vagyis aki vállalta, hogy hajnalig bírja ébrenléttel, annak nem volt hiány lehetőségekben, hogyan és hol is tegye meg a szurkolást. A több órás ceremónia itteni idő szerint éjfél előtt tíz perccel vette kezdetét, és hat óra tájt ért véget.

A Duna TV- n például teljesen rendben volt az élő közvetítés, a vágások között a budapesti stúdióban Dudás Viktor és Szőllőskei Gábor osztott meg érdekes információkat a gáláról, filmekről és a rendezvény szabályairól. Mindeközben közel 90 percen keresztül érkeztek az A listás és a kevésbé ismert sztárok a vörös szőnyegre. Láthattuk Nemes Jeleséket is, ahogy épp interjút adnak, Cate Blanchett, aki a női főszereplő kategóriában indult szobrocskáért  is mondott pár szót, a Dán lány főszereplője, Eddie Redmayne egy kisfiú lelkesedésével osztotta meg a hírt, hogy hamarosan megérkezik első gyermeke, és hogy egy kicsit rossz ötlet volt a bársony zakó, ugyanis izzad alatta mint egy ló. A cukiságot a Szoba a kilenc éves sztárja Jacob Tremblay maxolta ki,  aki büszkén állította, hogy ma kirúghat a hámból, ugyanis kivételesen nem kell nyolckor lefeküdnie.  

Tudta?

Idén az volt a terv, hogy köszönőbeszédeket feliratozva mutatják, hogy a díjazottak magvasabb gondolatokat is mondhassanak a köszönömön kívül, de végül ugyanaz történt mint szokott.

A vörös szőnyeg baloldalán csak a kiemelt sztárok közlekedhetnek, akik időközönként megállnak interjút adni a riportereknek, jobb oldalon a további meghívottak vonulnak, megállás nélkül, és természetesen nem mehetnek át az A listás sztárok oldalára.

Rasszista-e Hollywood?

Egyértelmű volt, hogy Chris Rock, az est műsorvezetője reflektálni fog a maga szarkasztikus módján az Oscar-gála körül kialakult botrányra, ami abból robbant ki, hogy a 88. díjátadón a jelöltek között az egyetlen színes bőrű csupán Alejandró G. Inarritu volt. Chris olyan mondatokkal sziporkázott, mint "Ez a Fehér Emberek Választása-díjátadó", de voltak egészen morbid beszólásai is, például ez: "Biztos korábban is volt olyan Oscar, amin nem voltak fekete jelöltek, de akkoriban a feketék nem tiltakoztak, hiszen akkoriban pont meglincselték vagy megerőszakolták őket. Amikor nagyanyád lóg a fáról, nehéz a legjobb rövid dokumentumfilmen vitatkozni!". Csipkelődő monológja után kezdetét vette a show, de a kategóriák között azért újra és újra előkerült a diverzitás hiányának topikja, hol viccesebb, hol komolyabb módon. 

GettyImages-512949706
Kevin Winter / Europress / Getty

Ők nyertek

Legjobb eredet forgatókönyv:

Beigazolódott a papírforma és a Spotlight- Egy nyomozás részletei hozta el a díjat.A legjobb adaptál forgatókönyv:A nagy dobás forgatókönyve bizonyult a legjobbnak, ami Charles Randolph és Adam McKay munkáját dicséri.

A legjobb női mellékszereplő:

Mi nem tudtuk eldönteni, hogy Roodie Marának szurkoljunk, vagy a Dán lány izgalmas festőnőjének, Alicia Vikandernek. Végül Alicia került ki győztesen, aki szerethető őszinteséggel vette át a díjat.

A legjobb jelmez:

Itt vette kezdetét a Mad Max - A harag útja szoborbeszedése Jenni Beavan vehette át az első díjat, akit már a jelöltek a Király beszéde című filmért  2011-ben, idén pedig a Bafta díjat is neki ítélték. Jenny azzal kezdte mondandóját: "Ez egy újabb csodás nap" - majd ezzel folytatta: "A Mad Max lehet egyszer valóság is, ha nem figyelünk oda egymásra, és a környezetünkre.

A legjobb díszlet:

Szintén a Mad Max - A harag útja lett a befutó. Colin Libson és Tina Tomphson együtt lépett a színpadra, Colin a sokszínűségnek kínálta fel az Oscar díjat.

A legjobb smink:

Igen, a Mad Max, pontosabban Lesley Vanderwalt, Elka Wardega és Damian Martin munkája bizonyult a legjobbnak.

A legjobb fényképezés:

Del Toro és Jennifer Garner adta át a legjobb operatőri munkáért járó díjat, és várható volt, hogy a mesterien fényképezett Visszatérővel Emanuel Lubeczki fogja vinni a díjat, akinek eddig ez volt a 8. Oscar jelölése és a harmadik aranyszobra.

A legjobb vágás:

Margaret Sixel a Mad Max - A harag útjáért vehette át a díjat, akinek egyben ez volt az első Oscar-díj jelölése. 

A legjobb hangvágás:

Mad Max - A harag útja. A díjat Mark Mangini és David White vették át, akik láthatóan tényleg euforikus állapotba kerültek az elismeréstől.

A legjobb hangkeverés:

Tényleg tarolt a Mad Max, ugyanis ennek a kategóriának a díját is neki ítélték, pontosabban Chris Jenkinsnek, Gregg Rudloffnak, Ben Osmónak.

A legjobb látvány, vizuális effektek:

Az est meglepetése, ugyanis ezt a díjat a Mad Max helyett Ex Machina csapata nyerte. Az erőssége az újításokban, és a finomabb megoldásokban rejlett. 

A legjobb animációs rövidfilm:  Bear Story 

Gabriel Osorio és Petra Escala vette át a díjat, ezzel Chile is beírta magát az Oscar-díjasok sorába.  

A legjobb animációs film:

A kategória befutója az Agymanók készítői lettek, Pete Docter és Jonas Rivera.

A legjobb mellékszereplő:

Az este második nagy meglepetése Mark Rylance A kémek hídjai férfi mellékszereplője volt, aki kétség kívül nagyot alakított, Sylvester Stallone ezzel viszont újra messzire került az aranyszobortól.

A legjobb rövid dokumentumfilm:

A kategóriát “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” Sharmeen Obaid-Chinoy filmje nyerte, aki savval leöntött pakisztáni nők sorsáról forgatta a filmet.

A legjobb dokumentumfilm:

Az AMY című film, amelyet Asif Kapadia, James Gay-Rees készítette a 27 évesen elhunyt Amy Winehouse-ról. Egy rövid szünetben megszólalt az Amerikai Filmakadémia elnöke Charlotte Rampling  is, aki szintén az Oscar-gálát érintő sokszínűség hiányából fakadó botrányára hegyezte ki, és felhívta a figyelmet, hogy az Oscar-díjjal, a  filmkészítéssel együtt felelősség is jár, az ő feladatuk is biztosítani, hogy a filmszakmának minden ágazata sokszínű legyen.Végül Martin Luther King egyik idézetével zárta a beszédét: "Az ember végső mércéje nem az, hogy hol áll kényelem és komfort közepette, hanem az, hogy hol áll kihívás, és küzdés közepette."

Folytassuk a díjazottak sorát:

A legjobb idegennyelvű film:

Beváltak a számításaink és a Saul fia feltette az i-re a pontot: elhozta nekünk az Oscar díjat. Nemes Jeles László így köszönte meg az elismerést:
"Szeretném megosztani ezt a díjat Röhrig Gézával, és a stábbal, akik akkor is hittek a filmben, amikor mások nem.A legsötétebb óráiban is van egy belső hang, ami lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk."

 A legjobb eredeti filmzene:

Az aljas nyolcas filmzenéje nyerte a kategória díját, amely a legendás legendás filmzeneszerző Ennio Morricone nevéhez fűződik, aki összesen 527 filmzenei kreditet tudhat maga mögött. 

A legjobb eredeti betétdal:

Sokan az Ötven szürke árnyalata című filmre tippeltek, de helyette a “Writing’s On The Wall” betétdala nyert.

A legjobb rendezés:

A Visszatérő rendezője Alejandró G. Inarritu vehette át a díjat, aki a köszönőbeszédében arra kért minket, gondoskodjunk arról, hogy a bőrszín annyira irrelevánssá váljon, mint a hajunk színe.

A legjobb női főszereplő:A szoba című filmben nyújtott alakításáért megkapta Brie Larson az aranyszobrocskát, első jelölés, első díj.

A legjobb férfi főszereplő:

És megtörtént, Leondardo DiCaprio az ötödik jelölése után végre haza is vihette az aranyszobrot a Visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. Az ő beszéde nem sikerült olyan velősre, mint Nemesnek, de legalább beszélt a környezetszennyezésről, a globális felmelegedésről, és azokról, akik az elmaradott területeket támogatják.

GettyImages-513001384
Larry Busacca/VF16 / Europress / Getty

A legjobb film:

Spotlight - Egy nyomozás részletei lett az Oscar-gála legnagyobb befutója.

A stáb köszönőbeszédével véget is ért az Oscar-gála 2016, ami kétségkívül maradandó emlék marad mindannyiunk számára. És nem a Spotlight miatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra