Lakjon van Gogh festményében 10 dollárért

Az Art Institute of Chicagónak támadt ez a hatalmas ötlete, hogy újonnan nyíló, Van Gogh hálószobája című kiállításuk beharangozásaként három dimenzióban megvalósítja a holland festő, Vincent van Gogh, „A hálószoba” elnevezésű műalkotását. Ez önmagában csak egy klassz ötlet, zseniáliás marketingfogássá az teszi, hogy a szobát az AirBnB-n bárki befoglalhatja 10 amerikai dollár fejében (2750 forint). A projekt ma indul, és abszolút nem kételkedünk benne, hogy óriási lesz rá a kereslet. A helység kialakítása pedig tényleg pontosan megegyezik az eredeti festményen láthatóval, ami ugye nem kis teljesítmény.

Van Gogh's Bedroom

Chicago, IL, Egyesült Államok
This room will make you feel like you're living in a painting. It's decorated in a Post-Impressionist style, reminiscent of Southern France and times gone by. Its furniture, bright colors, and artw...
Chicago rövid távra kibérelhető lakásai

Vincent van Gogh szobája Arles-ban

A művész három, csaknem egyforma festményének magyar címe Van Gogh szobája Arles-ban. Angolul általában Bedroom in Arles, franciául La Chambre à Arles, hollandul Slaapkamer te Arles néven szerepelnek a katalógusokban. A művész maga egyszerűen csak Hálószoba (fr: La Chambre à coucher) néven említette őket. A három autentikus változat könnyen megkülönböztethető egymástól a falon látható képek alapján. A képek Van Gogh szobáját ábrázolják az Arles-ban, a Lamartine tér 2. szám alatt volt fogadóban, amely épület - szintén Van Gogh képei alapján - a Sárga ház néven vált híressé. Forrás: Wikipédia.org

Az installáció középpontjában a festő 1888 és 1889 között készült három festménye áll, amelyek az alkotó életterét mutatják be. A három festmény közül az első változatot Van Gogh nem sokkal a „Sárga házba” való költözése után alkotta. 1889 áprilisában azonban, a Rajna áradásakor a kép megsérült, mire a festő, testvére javaslatára 1889 szeptemberében újrafestette. Ez lett az „ismétlés”, legalábbis a festő így nevezte saját művét. A harmadik ezen sorozat közül pedig úgy született, hogy 1889 nyarán van Gogh elhatározta, hogy legkedvesebb képeit újra megfesti kisebb változatban édesanyja és nővére számára – és ezek közé került be a „Hálószoba” is. Ez utóbbi nem teljesen pontos másolat, erre ugyanis az ágy fölé saját miniatűr önarcképét festette.

Ha Chicagóban, jár semmi esetre se hagyja ki a kiállítást, amely a festő 36 munkáját mutatja be (és küldjön nekünk fotókat róla!), május 10-ig tárt karokkal várják a látogatókat. 

GettyImages-464446245
Heritage Images / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra