Újabb Hieronymus Bosch festményt azonosítottak a kutatók

Meglepő, de a világ egyik legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett művészének, a holland Hieronymus Boschnak mindössze 25 műve ismert (ezekből öt az Egyesült Államokban található), de úgy tűnik, hogy a gyűjteményhez most egy újabb alkotás is csatlakozik. A hír az artportal.hu-n jelent meg a Kansas City-i Nelson-Atkins Museum of Art hétfői bejelentésére hivatkozva, és a lényeg, hogy úgy tűnik, a Szent Antal megkísértése című festmény, amiről eddig azt feltételezték, hogy csak a mester műhelyének egyik műve, valójában maga Bosch festette.

A félig-meddig hivatalos bejelentés azért is számít akkora szenzációnak, mert február 13-án nyitják meg a nagyközönség előtt a mester halálának 500. évfordulójára rendezett kiállítást Jheronimous Bosch – Visions of Genius címmel. A Bosch szülővárosában, 's-Hertogenboschban megrendezésre kerülő kiállításra 9 éve készülnek a szervezők, 20 Bosch festményt és 19 rajzot, köztük az újonnan beazonosított Szent Antalt is meglehet nézni a Het Noordbrabants Museumban.

Íme a 26. Bosch festmény.
Íme a 26. Bosch festmény.Robert G. Erdmann for the Bosch Research and Conservation Project

A vélhetően 1510-1520 körül festett, 38,1 x 25,4 cm méretű festményt – ami feltételezhetően egy triptichon darabja lehet – az évi 30 millió dollár költségvetéssel gazdálkodó múzeum 1935-ben vásárolta egy New York-i galériától, de arról nem adtak ki információt, hogy mennyiért jutottak hozzá -írja a New York Times. A kép hitelességére végül a nemzetközi Bosch Research and Conservation Project (BRCP) által derült fény. A kiváló művészettörténészekből, kutatókból és restaurátorokból álló csapat célja többek között az, hogy tanulmányozza, dokumentálja és restaurálja a holland mester életművét. A művészettörténész Matthijs Ilsinknek e közös munka során ugrott be, hogy a Nelson-Atkins Museum of Art egyik 2003-as katalógusában is van egy Bosch műhelynek tulajdonított festmény.

Erre bukkantak a művészettörténészek Kansas-Cityben.
Erre bukkantak a művészettörténészek Kansas-Cityben.Robert G. Erdmann for the Bosch Research and Conservation Project

Ilsink ezután kért egy nagy felbontású fotót és egy infra képet a műről, majd a BRCP kutatócsoportja (a Getty alapítvány, a Gieskes-Strijbis Alap, a Jheronimus Bosch illetve a 's-Hertogenbosch város által finanszírozott projekt) utazott Kansas Citybe, hogy közelebbről is megvizsgálják a festményt. Mindössze két napon belül megállapították, hogy a Szent Antal megkísértése majdnem biztosra vehetően eredeti Bosch mű. Az évi félmillió látogatót számláló múzeum azonnal kijelentette, hogy sosem kíván megválni a festménytől, ami ezentúl a 40-50 ezres gyűjteményüket gazdagítja majd. Az épületben többek között Caravaggio, Gauguin és Monet festmények is láthatóak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra