Maroknyi moziimádó mentheti meg a Bem mozit

Hamarosan ismét szélesvásznon kereshetjük a különbséget a Jó és a Rossz között, valamint azt is eldönthetjük, jogosan kapta-e nevét a Csúf, ugyanis január 21-én, csütörtökön Sergio Leone örökzöldjével, A Jó, a Rossz és a Csúf című klasszikus westernnel nyitotta meg kapuit a pár éve bezárt, az utóbbi időkben csak romkocsmaként funkcionáló Margit körúti Bem mozi. A vetítőgépeket felújító és a mozitermet rendbe hozó csapat egyik tagja a Díványnak elárulta: egyelőre heti pár vetítést terveznek, de szóba jöhetnek az éjféli előadások és a mozimaratonok is. A jelek szerint igény az lenne rá: a csütörtöki vetítésre annyi volt a jelentkező, hogy vasárnap duplázniuk is kell belőle.

bem mozi belül

A Díványnak nyilatkozó Szomszéd Gergő szerényen kezdte, mikor azt írta, köszöni a megkeresést, szívesen válaszol, bár egyelőre sok mindent nem tud mondani, annyira gyerekcipőben jár még az egész projekt. Aztán persze sorra derültek ki a dolgok a 108 éves moziról, amely csütörtökön újra kinyitott - egyelőre alkalmanként, de legalábbis színesíti a hely eddig csak kocsmát felmutatni tudó, ezzel együtt sem érdektelen portfólióját.

35 milliméteres, akárcsak a Saul

A legfontosabb, hogy mozit újra életre keltő csapat egyszerű moziimádónak definiálja magát, akik szeretnének igazi filmről (tehát nem digitálisan) igazi filmeket (tehát nem CGI meséket) vetíteni az igazi mozit (tehát nem a torrent-laptop kombót) szerető nézőknek. Hiányolták ezt a fajta filmvetítést Budapesten, ezért mindenki beletette azt, amije van: a vetítőhelyet, a mozigépészi szaktudást vagy éppen a filmek beszerzését. A vetítésekre a 2009-ben bezárt mozi jelenlegi üzemeltetője, egy magánszemély adott engedélyt. Nem gondolkoznak hosszútávon, csak hétről hétre, aztán majd meglátják, van-e igény ilyesmire, azaz a 35 milliméteres mozikópiára (az Oscar-díjra jelölt, az utóbbi hetekben hihetetlen és szívet melengető diadalutat maga mögött tudó Saul fia is ilyen formátumban készült el).

Üres volt, hát beköltöztek

A Facebook-oldaluk szerint van rá igény: a tervezett heti egy vetítésből az lett, hogy a csütörtöki nyitány után vasárnap még kétszer láthatja a nagyérdemű A Jó, a Rossz és a Csúf kalandjait, a jegyek pedig már mind elkeltek a közepes méretű nézőtérre. És hogy miért pont a Bem? Szomszéd Gergő szerint, aki több éve kezdett helyszínt keresni Magyarország első “repertory” mozijának, azért, mert nem nagyon van más üres mozi már Budapesten – ők legalábbis nem találtak.

A kis Vuk és a csókolózás

Nincs különösebb érzelmi kötődésük a Bemhez, bár egyikük életében itt járt először moziban, sőt később dolgozott is itt mozigépészként. E sorok írója pedig többször is itt csókolózott Katival, a középiskolás osztálytársával (akkor még nyomda nyomta a jegyeket, nem printer), és sok évvel később a fiai is itt drukkolták végig a kis Vuk kalandjait. Így múlik el a világ dicsősége, mondanánk, de szerencsére nem mondhatjuk, hisz a Bem mozi újra kinyitott. Menjünk a moziba be, tudok egy olyan mozit, hogy valami csuda!

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek