A hipszterherendi létezik, és imádjuk!

Aki figyeli a hazai design luxuscikkekről és a hungaricumokról szóló híreket, esetleg a két halmaz közös metszetét, alighanem észrevette, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra az utóbbi években kijött egy jó erős trendi vonallal. A hagyományos „nagyis” porcelánok után, elkezdtek fiatalok nagy műgonddal berendezett lakásaiba szánt, menő holmikat gyártani, ezen a vonalon Meixner Etelka iparművész tervei váltak tárgyakká. 

Designer porcelánt gyártani saját szakállra elég megdöbbentő vállalkozás. Ez nem olyan, mint mondjuk a szénrajz, itt hihetetlen mennyiségű anyagra, erőre és energiára van szükség, tonnákat kell közben megmozgatni, és több ezer fokon kiégetni. A porcelánművész szeptember 15-én megnyílt kiállításának a témáját is erről az oldalról fogja meg: mekkora ünnep egy hét után kinyitni a kemencét, és mekkora öröm jó tárgyakat kiszedni belőle. 

A tárlaton Meixner Etelka a Herenden megkezdett és a londoni Designjunction iparművészeti szemlén is bemutatott gourmet tálkísérletek folytatását mutatja be. Témája a vízmélység és egyéb víztulajdonságok, amiket megdöbbentően érzékeltet rétegekkel, interferenciákkal, rétegérzékeny mázakkal, kobaltos türkizes színekkel. A terv pedig az, hogy ezek a tálak fine dining éttermek halas menüsorai alatt találják meg a helyüket.

A vizes tematika mellett a falakon légies vásznak jelennek meg, ezek már Kusnyár Eveline munkái, mindenütt álomszerű nyulakkal. A Fiatal Iparművészek Stúdiója jól döntött, hogy a két művész munkáit közös kiállításon mutatja be: a színviláguk, a témájuk és a hangulatuk tökéletesen passzol egymáshoz. Lebegés, ez jut eszébe az embernek, amikor belép.

Fotó innen: http://eveline.kusnyar.com/
Fotó innen: http://eveline.kusnyar.com/

Bónusz élményként a megnyitón stílusosan Meixner Etelka designstúdiója, az Ecce Home egyik termékében, a matrac alakú poharakban kínálták az italt, ilyenekben: 

 

A Tengerszem című kiállítás a FISE Galériában tekinthető meg 2015. szeptember 25-ig, hétfőtől péntekig 13-18 óra között. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek