De mi köze a West Side Storynak a menekültekhez?

Az Erkel Színház komolyan veszi, hogy idén Shakespeare Évadot tart, és ez nemcsak abból látszik, hogy 32 premiert fognak ülni a 2015-16-os évben az Operaházzal karöltve, hanem abból is, hogy Shakespeare-kötődésű színművel kezdik a szeptembert. De nem ám holmi Rómeó és Júliával, hanem megdöbbentő módon egy a fenti dráma alapján íródott, ámde musicalként elhíresült művel, Bernstein West Side Story-jával indítanak szeptember tizenegyedikén.

Ókovács Szilveszter főigazgató az évadnyitó sajtótájékoztatón elmondta, a híres mű színpadra állítása a műfajából adódóan ugyan úttörő vállalkozás, ám a West Side Story egy nagyon összetett mű, egy fiatalos darab sok tánccal, amit bonyolultsága és az évek egy komoly huszadik századi zeneművé érlelt.

Az előadást Novák Péter rendezi, aki után (Ókovács szerint) kiáltott a West Side Story. A rendező bonyolult koncepcióját is megosztotta az egybegyűlt újságírókkal, eszerint annyira nem meglepő módon ők operaként kezelik a művet, így a dalokat eredeti nyelven, magyar felirattal adják elő, a szerepeket pedig prózai színészek játsszák és operaénekesek éneklik, viszont táncművészetis középiskolás néptáncosok táncolják balettművészekkel karöltve. Novák szerint erre azért is van szükség (túl azon, hogy így végre minden hangot rendesen elénekelnek majd a musicalból), mert a West Side Story ugyan kamaszokról szól, de az elénekléséhez érett hangra van szükség, ezért aztán számíthat némi meglepetésre az, akinek sikerül jegyet váltania az előadásra, amitől az elemeltség egyáltalán nem fog távol állni. 

Így fordulhat mindenesetre elő, hogy Maria énekhangja Miklósa Erika lesz, aki a korából adódóan maga is bizonytalan volt eleinte, de aztán meggyőzte Novák lelkesedése. A rendező közérthető formanyelvet kíván teremteni a történettel, ami elmondása szerint "mindenhol játszódik" és a korkülönbségek egy olyan plusz szövetet adnak neki, amitől generációk sokaságának válik majd fogyaszthatóvá. 

Az előadásból részletet is bemutattak, mi mást, mint az America című nagysikerűt slágert, és az ebben történő menekültügyi helyzetre történő utalások ugyan egyértelműen csak a véletlen művei, a jelen politikai helyzetben az áthallás drámai. Erről Novák csak annyit jegyzet meg, hogy nem tehet róla, hogy alájuk csúszott a történelem, mindenesetre távol állt tőlük politikát csempészni az előadásba, nem is tehetnék a szigorú szerzői jogok miatt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra