Leonardo DiCaprio a 200 legfontosabb műgyűjtő között

Az Artnews.com idén is nyilvánosságra hozta a leglelkesebb és legtehetősebb műgyűjtők listáját, melynek átböngészése közben megakadt a szemünk a 40 éves színészen, Leonardo DiCaprión, aki a forrás szerint előszeretettel költ képregényekre, kortárs művészeti alkotásokra, valamint könyvritkaságokra. A színészt – aki állítólag Leonardo da Vinciről kapta a nevét – a világ egyik legtermékenyebb műgyűjtői között tartják számon, egyik első nagy vétele egy Basquiat rajz volt, de az évek során betárazott többek között Egon Schiele, Pablo Picasso, Andreas Gursky, Takashi Murakami, Ed Ruscha, Elizabeth Peyton, valamint Sarah Lucas munkáiból is. Utóbbinak azt a művét vette meg, amit a 2015-ös Velencei Biennálé brit pavilonjában állítottak ki.

A többi tehetős emberhez hasonlóan DiCaprió nemcsak költi a pénzt, de szívesen mutatkozik különféle aukciókon, jótékonysági rendezvényeken és környezetvédelmi eseményeken is. 2013-ban például 38 millió dollárt gyűjtött össze 13 művész munkájának az eladásából a Christie's aukciósházban, a bevetél teljes összegét pedig a globális természetvédelmi projektek támogatására ajánlotta fel. A színész lelkes támogatója a LACMA-nak is, melynek nemrég egy olyan 3D-s installációt vásárolt meg, amit a gigantikus számítógépes szimulációiról ismert dublini művész, John Gerrard készített. A klímaváltozás káros hatásaira figyelmeztető „Solar Reserve (Tonopah Nevada)” néven futó munka több helyszínen, köztük a svájci Art Baselben, Los Angelesben, illetve a New York-i Lincoln Centerben is ki lesz állítva a közeljövőben.

Leonardo DiCaprio műgyűjtő és környezetvédő
Leonardo DiCaprio műgyűjtő és környezetvédőAndrew Burton / Europress / Getty

Az artnews.com 2015-ös listájára felkerült az amerikai divatcég, a Guess Jeans egyik alapítója, Maurice Marciano is, aki az 1990-es években kezdett el impresszionista műveket gyűjteni. Nem sokkal ezután rájött, hogy a legtöbb ilyen jellegű alkotás a múzeumok tulajdonában van, így érdeklődése elfordult a kortárs alkotások irányába. Mára olyan jól ismert művészek munkái vannak a birtokában, mint Takashi Murakami vagy Sterling Ruby, de Marciano nagy rajongója a feltörekvő kaliforniai művészeknek is.

Nagy műgyűjtőként tartják számon a Kering tulajdonosát, Francois-Henri Pinault is, aki elsősorban arról ismert, hogy ő Salma Hayek férje továbbá az ő vállalatának irányítása alá tartozik a Gucci és az Alexander McQueen is. A francia üzletember 1995 óta szinte minden évben felkerül az Artnews.com listájára, elismerten is az ő tulajdonában van a világ egyik legnagyobb modern művészeti gyűjteménye, legalábbis a mennyiséget tekintve. Pinault szinte mindent beszerzett már, ami egy profi műgyűjtőtől elvárható, van képe Damien Hirst, Takashi Murakami és Urs Fischer kollekcióiból is. 2005-ben pedig megvette a Palazzo Grassit Velencében.

Miuccia Prada inkább régiségeket gyűjt.
Miuccia Prada inkább régiségeket gyűjt.David M. Benett / Europress / Getty

A divatvilág valóban odavan a művészetekért, így azon már meg sem lepődtünk, hogy a listán milyen előkelő helyet kapott Miuccia Prada, aki az elmúlt tíz évben szállt be komolyabban ebbe a költséges hobbiba. A tervezőnő és férje, Patrizio Bertelli idén egy múzeumot is nyitott Milánóban, melynek belső terét Rem Koolhaas tervezte .Megszállott műgyűjtőként tartják számon a 42 éves bagdadi születésű, de Londonban élő reklámszakembert, Charles Saatchit is, aki azon kívül, hogy övé az egyik legmenőbb londoni galéria, előszeretettel támogat fiatal és feltörekvő művészeket is.

Saatchi állítása szerint gyermekkora óta rajong a populáris kultúráért, beleértve a képregényeket, illetve a zenegépeket is. Az amerikai minimalizmus megszállottjaként a gyűjteményében tudhatja Sol LeWitt szobrait, Robert Mangold, Anselm Kiefer, Andy Warhol, valamint Julian Schnabel munkáit is. A fiatal brit művészek közül elsősorban Damien Hirstért és Marc Quinnért rajong. Saatchi 2010-ben több mint 200 műalkotással együtt a brit népnek adományozta az általa alapított és felépített Saatchi galériát. Ide kattintson, ha érdekli az Artnews.com teljes listája.

A reklámszakemberből lett műgyűjtő, Charles Saatchi.
A reklámszakemberből lett műgyűjtő, Charles Saatchi.Niki Nikolova / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek