Mi jót tud tanácsolni végzős diákoknak a polgárpukkasztás pápája?

tumblr np90txzvfJ1u8r5tto4 540.gif
Tumblr

A napokban búcsúztatták el a Rhode Island- i designer iskola végzős növendékeit, az eseményre pedig több megmondóembert és egykori diákot is meghívtak a szervezők, köztük a provokatív kultuszfilmjeiről ismert 69 éves rendezőt, John Waterst is. A trashfilmek mestere nem is lett volna méltó a nevéhez, ha nem egy parádés beszéddel tüzelte volna fel a hangulatot a Talking Heads egykori alma materében - számol be róla a nerdist.com.

Az ellentmondásos rendező, akinek a nevéhez olyan klasszikus trash alkotások fűződnek, mint a százötven kilós transzvesztita énekesnő, Divine főszereplésével készült  Rózsaszín flamingók, a Poliészter vagy a Hajlakk, egy vidám hangulatú, de bölcs üzenetet közvetítő beszéddel készült az iskolát elhagyó diákoknak.

"Ebben a korban nem elég a rasszizmus, a szexizmus, az életkorból fakadó diszkrimináció és egyéb előítéletek ellen harcolni. Kívülállónak lenni annyira 2014-es? Hát akkor háborítsátok fel a kiégett kritikusokat! Hágjátok át a szabályokat a technológia segítségével, le a hervasztó társasági élettel! Engem is idegesítsetek fel!"

"Ideje feldühíteni az idősebb generációt, de ne olyan zenével vagy művészeti alkotással, amit akár két vagy három évtizeddel ezelőtt is megalkothattak volna. Feszegessétek a határaitokat, olyan dologban gondolkodjatok, amilyet még senki nem látott azelőtt. Ez nem fog megtörténni, ha csak a szelfizgetünk. Csak mondom."

"Gazdag vagyok. Nem anyagi vagy egzisztenciális értelemben - úgy értem, hogy rájöttem, hogyan kerülhetném el a seggfejeket a munkám során és a magánéletben. Számomra ez a gazdagság. Valahogy már ötven éve megélek abból, amit a legjobban szeretek csinálni, anélkül, hogy valaha is lett volna egy igazi munkahelyem. Ha nem lettem volna képes keményen dolgozni saját magamnak, akkor el kellett volna mennem dolgozni valaki másnak. Plusz dolgozhattam volna egy irodában ülve, ahelyett, hogy a saját házamban maradtam volna egy szál alsógatyában” – mondja Waters, aki szerint nemcsak igazi munkát nem kell szereznünk, de a kudarcoktól sem szabad megijednünk és el kell fogadnunk, ha kezdetben visszautasítanak.

„Elvégezted a főiskolát. Nem lettél öngyilkos, drogfüggő vagy nem kapták idegösszeomlást. De emlékezzünk meg azokról is, akik igen. Mostmár az ideje elkezdeni dolgozni. Rajtad a sor, hogy bajt keverj, de ezúttal a való világban és ezúttal belülről” – fejezte be beszédét az European Graduate School professzoraként is ismert művész, aki szerint kulturálisan érzékenynek és nyitottnak kell lennünk az életben. Nem szabad beállnunk a mások által kijelölt sorba és meg kell néznünk minden olyan filmet, amit lehúz például a New York Times kritikusa és magunktól kell rájönni arra, hogy mit csinált rosszul az a rendező. Rengeteget kell olvasni, olvasni és olvasni, figyelni az embereket az utcán és hallgatózni. És minél inkább öregszünk, annál nyitottabbnak kell lennünk az új dolgokra" - tanácsolja a rendező, és aki nem tudja, miért lett híres-hírhedt például az 1972-es Rózsaszín flamingók című filmje, ide kattintva megnézheti. Igen, az valódi kutyaszar, és Divine, a százötven kilós transzvesztita, de többet nem árulunk el.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra