Nem csak pasik lehetnek ám a Szilícium-völgy számítógépes zsenijei!

Lea Coligado a Stanfordi Egyetemen tanul számítástechnikát, és nagyon hamar szembesült vele, hogy sokan még mindig férfi szakmaként tekintenek a tudomány-technika világára. Ekkor pattant ki a fejéből a Women of Silicon Valley (A Szilícium-völgy női) fotóblog ötlete is  – számolt be a fotóblogról a Buzzfeed. 

"Az elmúlt években számtalan olyan nagyszerű nővel találkoztam, akik hozzám hasonlóan a tech világában tevékenykednek. A vége mindig az volt, hogy eltöprengtem rajta: miért nem hallottam róluk korábban?!" - magyarázta az oldal születését Coligado. Az oldalon a feltöltött portréfotók mellé személyes történetek társulnak: akad, aki az előítéletek leküzdéséről számol be (legyen szó származás- vagy nembeliről), és olyan is, aki elmondja, milyen nehezen lehet érvényesülni nőként. Ebben sokban emlékeztet Brandon Stanton fotóművész 2010 óta futó projektjére, a Humans of New York fotóblogra.

Mi az a HONY?

Humans of New York Facebook oldalt Brandon Stanton indította, ma pedig már közel 13 millió követője van. A fotós (legtöbbször) New York utcáit járva fotóz le számára ismeretlen embereket és osztja meg a történeteiket képaláírásban. Ezek a legtöbbször – a hozzászólások tanúsága szerint – elképesztően elgondolkodtatóak. Staton projektje 2010-es indulása óta óriási sikertörténet, olyannyira, hogy a DKNY kisebb botrányba is keveredett, amikor kiderült, hogy ellopta a fotóit.

Coligado fotós projektje annyiban más, hogy nem random ismeretleneket fénynképez az utcán, a legtöbb ajánlás a barátain és a követőin keresztül érkezik hozzá. "Tudva, hogy ezek a nők ugyanazokon mentek keresztül, mint én – gondolok itt például a lealacsonyító megjegyzésekre –, nekem erőt adnak ahhoz, hogy minél nagyobb optimizmussal folytassam a Silicon Valley-t" – mondta. "Tudom, milyen kulcsfontossságú, hogy ha egyetlen nőként dolgozol egy kizárólag férfiakból álló munkakörnyezetben, fel tudj nézni valakire [aki szintén nő]. Ez átsegít a nehéz időszakokon, és képesek vagyunk átérezni, hogy mi is a részesei vagyunk az egésznek" – tette hozzá.

"My founder story starts from a garage in Palo Alto in 2008. I had just got my second baby and hired a small group of...

Posted by Women of Silicon Valley on Monday, 9 March 2015
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra