Virágként kibomló selyemszobor-csillárt minden mennyezetre!

Akadnak olyan virágok, amelyek (legtöbbször védekezésként, és hogy spóroljanak az erőforrásaikkal) éjszakára összezárják a szirmaikat. Ezt a folyamatot hívják niktinasztiának, és ez inspirálta a holland Studio Driftet is a Shylight névre hallgató világítótesteik megalkotása során. Amik tulajdonképp csak másodsorban világítótestek, valójában kinetikus szobrok, és elképesztően gyönyörűek lett, aki arra jár, a Rijksmuseumban meg is csodálhatja őket. Akiknek meg nem esik útba Amszterdam mostanság, azoknak hajtás után itt van róluk egy videó, amire érdemes kattintani.

A csillárok a virágok nyíló-záródó mechanizmusát elevenítik meg – egyébként olyan csodás módon, hogy mi már a folyamatot bemutató mozgóképekről is alig tudtuk levenni a szemünket. A Shylight azért is formabontó (szó szerint), mert ahhoz szoktunk hozzá, hogy a legtöbb, otthonunkban megtalálható berendezési tárgy statikus – pláne, ha lámpákról van szó –, miközben a természetben az élőlények nagyon is mozgás-, sőt változásképesek, és folyamatosan alkalmazkodnak környezetükhöz.

A gyönyörű darabok megszületését 5 év kutatómunka (2010-től 2014-ig) előzte meg: végül több réteg selyem, valamint elképesztően bonyolult és aprólékos, precíziósan működő vázszerkezetek felhasználásával alkották meg őket. A legjobb bennük pedig, hogy mozgásuk iPhone és iPad segítségével irányítható, akár koreográfiát is előállíthatnak az eszközök segítségével. A legjobban persze nagy belmagasságú terekben mutat jól: a szerkezet ugyanis 9 métert képes "zuhanni".

A videón megnézheti, hogyan készültek és mutatnak "élesben" a Shylight lámpatestek? szobrok? – szánja rájuk azt a 2 percet, megéri. Tényleg. Ha pedig önnek is annyira bejöttek, mint nekünk, érdemes megnéznie a Studio Drift weboldalát, mert további elképesztő dolgokat találni náluk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra