Bodó Viktorék az első független színházas áldozatok

A Szputnyik Hajózási Társaság évad közben kényszerül arra, hogy befejezze működését, adta hírül a társulat. Bodó Viktor, a Szputnyik vezetője és Tóth Péter ügyvezető hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a társulat életében is ez a legemberségesebb megoldás. A hét éve működő csapat (10 színész, 7 stábtag) nem kíván magyarázkodni, csupán tényszerűen szeretnék felsorolni, mik vezettek oda, hogy ezt a döntést meghozták.

A társulat ellehetetlenítésében közrejátszott, hogy a produkciók létrehozására két éve nem kaptak hazai pályázati támogatást, ezért azokat a működési támogatásból kellett kigazdálkodniuk. Ebben nem sokat segített, hogy "a költségvetés egyharmadát jelentő működési pályázati támogatás a legjobb esetben is csak az adott év júliusában érkezett meg, minden tavasszal forráshiányt okozva". És bár a Szputnyik 2009 óta tesz eleget olyan külföldi meghívásoknak, amely koprodukciók ugyan fedezték a költségvetés kétharmadát, ám a forráshiány mégis komoly szervezési nehézségeket okozott. Egyrészt minden esetben csak a társulat egy része tudott dolgozni egy-egy ilyen helyzetben, így a csapat kétfelé szakadva játszott itthon és külföldön (több külföldi előadás esetében ez már komoly logisztikát jelentett az egyeztetésnél és a műsorterv elkészítésénél), másrészt ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett a Szputnyik életében, hiszen az egész társulat együtt nem tudott itthon dolgozni.

Részlet az Anamnézis című darabból
Részlet az Anamnézis című darabbólBarakonyi Szabolcs

A hazai jegybevételek csupán az adott előadás fenntartását és továbbjátszását biztosították, többletbevétel nem keletkezett, ráadásul szponzori támogatást (állítólag a társulat méretéből adódóan) sem sikerült szerezni.

A Szputnyik Hajózási Társaság saját előadásait (akezdetvége, Baal (kritikánk a darabról itt), A heilbronni Katica) március 31-ig láthatják még a Jurányi Házban, a Vígszínházzal együttműködésben létrejött két előadás - köztük a most készülő Koldusopera - és Grazban a Motel pedig az évad végéig biztosan műsoron lesznek.

Előreláthatólag nem lesz mindez hatással a Szputnyik MENTŐCSÓNAK Egységére, ami a tervek szerint önfenntartó módon folytatja színházi nevelési munkáját, ami jó hír: legutóbb a Szociopoly borzolta fel kedélyünket, hasonló dolgokat nagyon is szívesen néznénk.

Fabian szocipoly ea 02 domolky daniel WEB 011
Dömölky Dániel / Szputnyik

Elmondható tehát, hogy a sikeres, ámde állami támogatás nélkül maradt független társulatok között elsőként pont az a Bodó Viktor kényszerül feladni, akinek Revizor rendezése nemrég hangos sikert aratott a Vígszínházban. Szomorú, de a társulat vezetősége jelenleg nem lát tiszta körülmények között megpályázható színházat, ahol folytathatná munkáját. "Azért, hogy a Szputnyik Hajózási Társaság eddig is eljuthatott, köszönetet mond Anna Badorának, Karin Beiernek, Polgár Andrásnak, Török Andrásnak, Arnold Istvánnak, Gauder Milánnak, Faragó Balázsnak, a MASZK-nak, Leszták Tibornak és a MU-nak, Kulcsár Viktóriának és a FÜGÉnek, valamint Eszenyi Enikőnek és a Vígszínháznak" - búcsúzik a társulat a közleményben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek