Hajdu Szabolcs Délibábja Fabricius Sintérjével együtt debütál Torontóban

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember ötödikén kezdődő progjamja már hivatalos, eszerint nemcsak  Hajdu Szabolcs új filmjét, a Délibábot mutatják be a „Contemporary World Cinema” kategóriában, de Fabricius Gábor rövidfilmjét, a Sintért is levetítik a Short Cuts című válogatásban.

Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal után a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a magyar Pusztán. Az újszerű film irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella – a forgatókönyv a rendező, valamint Jim Stark amerikai filmes és Lovas Nándor közös munkája. A westernfilm műfaját újragondoló alkotás főszereplője a világhírű Isaach De Bankolét sikerült megnyerniük. Az elefántcsontparti születésű francia színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, de szerepelt Lars von Trier Manderlay-ében és a Casino Royale című James Bond-filmben is.

A hortobágyi rabszolgatelep urát Răzvan Vasilescu román színész alakítja, a női főszerepben szokás szerint Hajdu állandó színésznője (és felesége) Török-Illyés Orsolya, mellette Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik a filmben. A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A filmet tavaly nyáron többszáz jellegzetes hortobágyi haszonállat, jelentős mennyiségű lőfegyver és számos kaszkadőr részvételével forgatták a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A Délibáb a tervek szerint novemberben érkezik a magyar mozikba. 

Fotó: Szilagyi Lenke / Mirage Film Stúdió
Fotó: Szilagyi Lenke / Mirage Film StúdióSzilagyi Lenke / Mirage Film Stúdió

Fabricius Gábor rövidfilmje, a tizenkét perces Sintér (Skinner) vetítése a torontói filmfesztivál újonnan létrehozott „Short Cuts” programjában lesz. A történet szerint Sintér pénzbehajtó, aki bár sportoló volt, arra kényszerül, hogy behajtóként dolgozzon, mert ma csak így tud túlélni – legalábbis ez a kézenfekvő. A Sintér főszereplője a valóban kidobóként dolgozó Szőke Tibor, további szerepekben Petrik Andrea és Rába Roland látható. A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek