no

Ősztől meleg pasik fenekét nyomják a levelekre Finnországban

Azon senki sem lepődik meg, ha az Egyesült Államokban bélyegre nyomják az egyik legismertebb melegjogi aktivista, Harvey Milk arcképét, aki egyben az első, homoszexualitását nyíltan felvállaló polgármester volt az USA-ban.

Azt viszont mindeddig nehéz volt elképzelni, hogy hasonlóképpen nyíltan állnak a témához a korántsem ennyire toleráns Finnországban, ahol egyelőre még elég távoli álom melegek számára a házasság legalizálása, a nemváltoztatást pedig csak akkor ismerik el hivatalosan, ha már a megfelelő műtéteken is átesett a delikvens. Ennek tudatában valóban merésznek tűnik, hogy idén szeptemberben a Finn posta, az Itella Posti Oy piacra dob egy bélyegívet a meleg pornográfia egyik legbefolyásosabb illusztrátorának, a finn Touko Laaksonen – művésznevén Tom of Finland – homoerotikus rajzaival  – írja a slate.com.

TFsheet 34574
Tom of Finland

Tom of Finland hipermaszkulin macsói a meleg kultúra szimbólumává váltak az egész világon. Ha eszébe jutott valaha, honna vette imidzsét a Village People vagy Freddie Mercury, íme a magyarázat: Laaksonen fantáziavilágából.

TFstamp1 34577
Tom of Finland

Az 1991-ben elhunyt művész karrierje alatt készült több, mint 3500 rajzból a Tom of Finland európai kapcsolattartója, Susanna Luoto és Timo Berry grafikus választották ki a számos, bajuszos, cigarettázó, kigyúrt félmeztelen vagy egyenruhás pasit ábrázoló kép közül a három legszofisztikáltabbat a posta részére. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a művész munkássága az ennél jóval meredekebb ábrázolásairól lett ismert.

TFstamp2 34579
Tom of Finland

„A képek az érzéki életerőt jelenítik meg, illetve azt, hogy büszkén vállaljuk fel önmagunkat. Amivel sajnos nem vagyunk túl sokan ebben az északi országban. Tom of Finland hangsúlyozottan homoerotikus rajzai ikonikussá váltak ebben a műfajban és nagy hatással voltak a popkultúrára és a divatra is” – mondja Timo Berry a művész humorral átitatott, ironikus munkáiról, melyek kapcsán szeptember 6. és március 29. között ki is állítják a finn illusztrátor egész pályafutásának legmeghatározóbb alkotásait a Centre Vapriikki múzuemban.

TFstamp3 34581
Tom of Finland
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra