Hat menő épület, amiket nők terveztek

A külföldi lapokl időnként közölnek összeállításokat arról, hogy milyen menő épületek vannak, amiket nők terveztek. Ezekből szemezgettünk, ahol egyezéseket találtunk, azokat többnyire beválogattuk, így összejött egy olyan hatos lista, amiről azért építészethez nem értőként is viszonylag bátran ki merjük jelenteni, hogy királyak lettek. A listán több múzeum épülete is szerepel, de akad rajta iskola és persze üzleti negyed is. A tervezőnők között pedig van iraki, japán és holland is.

Új Múzeum (New York)

154504544
Universalimagesgroup

Az épületet a japán Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa tervezte, akiket az utóbbi idők egyik legújítóbb tervezői közé sorolnak. 2010-ben meg is kapták a híres Pritzker-díjat, az építészet legfontosabb elismerését. Az Új Múzeumot még 1977-ben alapították, és 2007 december elsején költözött át az ötvenmillió dolláros, azaz 11,5 milliárd forintos új épületbe. A tervezőpáros egyébként olyan márkáknak is tervezett már épületet, mint például a Prada, a Dior és a Rolex.

Porsche Múzeum (Stuttgart)

118384059
Bloomberg

Az épületet az osztrák Delugan Meissl cég tervezte, aminek egyik építésze és társalapítója Elke Delugan-Meissl is. Erről a múzeumról is többnyire azt szokás elmondani, hogy nagyon futurisztikus, és hogy roppant erőteljes. Az eredeti költségtervek szerint egyébként 60 millió euróba került volna, de az átadás előtti napokban beismerték, hogy végül 100 milliót is elköltöttek rá, azaz valamivel több, mint 30 milliárd forintot. A múzeum persze nem csak kívülről, hanem belül is lenyűgöző, itt lehet olvasgatni róla.

Cheonan Galéria (Cheonan)

Fotó: UNStudio
Fotó: UNStudio

A Cheonan Galériát egy amszterdami tervezőiroda alkotta meg, amelyet Caroline Bos és Ben van Berkel alapítottak. Az UNStudio nevű cégről azt írják, hogy a terveik mindig okosak, energikusak, gyönyörűek és kifinomultak. A Cheonan Galéria pedig mindennek a tökéletes szintéziséből született meg. Terveztek ők különböző középületeket, mint például iskola, koncertterem, de foglalkoztak bútorokkal is, és még egy benzinkút is befért a menetrendbe.

Galaxy Soho (Peking)

170498869
View Pictures

Az iraki születésű építészlegenda, Zaha Hadid tervei alapján készült a pekingi iroda- és üzletközpont, a Galaxy Soho. Hadid volt az első nő, aki megnyerte a legrangosabbnak tartott építész díjat, a Pritzkert, és emellett természetesen begyűjtött egy csomó másik elismerést is. A futurisztikus épületeiből a szomszédos Ausztriában is lehet látni, ő tervezte például a innsbrucki Hungerburgbahn állomásait, és a szintén itt található síugrósáncot is. Nem sokon múlt, hogy Budapestre is jusson tőle épület, a Szervita téri parkolóház helyére szeretett volna a tulajdonos ingatlanfejlesztő cég az ő tervei alapján irodaházat építeni. Bár Hadid üvegcsigája az elvi engedélyezésig jutott, a tulajdonos végül mégis a felújítás mellett döntött.

METI Iskola (Rudrapu)

Heringer meti school
Wikipedia

Anna Heringer német tervező, aki rengeteg nemzetközi díjat megnyert. Az itt látható bangladesi iskola valószínűleg az eddigi főműve, amit Eike Roswaggal közösen terveztek. Heringer érdeklődése akkor fordult az ország felé, amikor 1997-ben egy évet önkéntesként dolgozott itt. Az épületet a helyi közösséggel együtt húzta fel, és a környék hagyományos építőelemeit használták, mint például a bambuszt és az agyagot. 168-an tanulhatnak az iskolában.

Hydra Pier (Haarlemmermeer)

hydra

A mólót az az Asymptote Architecture tervezte, aminek az igazgatója Lise Anne Couture, így természetesen övé is az érdem (egyébként egy Hani Rashid nevű férfivel dolgozik együtt). A cég állítólag mindig is a technológia újítások élharcosa volt a dizájn és a tervezés területén is. A móló természetesen - mint minden ebben az összeállításban - díjat is nyert. A cég másik lélegzetelállító épületének többek között az Abu Dzabiban található Yas Viceroy Hotel tűnik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra