Andy Warhol 12 képben

IMG 20131015 135826[1]

A pop-art hercegeként is emlegetett Andy Warhol rajzai és festményei már jónéhányszor megjárták Magyarországot (sőt, a művész maga személyesen is járt kicsiny országunkban, mégpedig éppen 1956-ban). Ám a Campbell leveskonzervről készült képét, vagy Marilyn Monroe színpompás portréit egészen biztosan az is vágja, aki 1991-ben kihagyta a Műcsarnokban megrendezett kiállítást, és 2009-ben sem jutott el megnézni a szegedi tárlatot. Három éve a csúcstechnológia és a művészet házasításaképpen 3D-ben is megcsodálhattuk műveit a Szépművészeti Múzeumban, és bár sokan méltatták a kiállítást, egy eredeti festménnyel egy hat nyelven beszélő Warhol-hologram se vehetné fel a versenyt.

Erről a héten személyesen is meggyőződhettem, a Tel Aviv Museum of Art ugyanis "Wanted" címmel időszakos kiállítást nyitott, a falakon pedig Andy Warhol legendás művei lógnak. A híres Dupla Elvistől és "20 Monroe"-tól a Jackie Kennedyt megörökítő kollázson és a híressé tett leveskonzerv megannyi változatán át egészen a gyémántporral készült, női cipőket ábrázoló képig számtalan remekmű került egy fedél alá. A kiállítás címe, a Wanted pedig Warhol '64-es botrányos kiállításának címére utal, melynek során tizenhárom körözött bűnöző portréját prezentálta pop-art köntösben.

A zseniális kurátoroknak köszönhetően az ikonikus festmények között sétálgatva rengeteg újdonságot tudtam meg Warholról, és - mivel a legutóbbi szegedi próbálkozás állítólag nem sokat árult el róla -, úgy határoztam: a tizenkét kedvenc képemről készült fotó mellé tizenkét izgalmas, mókás, és hihetetlen sztorit mesélek el Andy Warholról. Íme...

1. Andy Warhol egyike a kevés számú, már életében is elismert művésznek. Vagyonára már halála előtt is sokat áhítoztak, és az akkori bulvárlapok előszeretettel emlegették őt, mint a művészt, aki még a saját alsógatyáját is képes pénzre váltani. Ez persze igaz is, ám jó tudni, hogy Warhol vagyonának jelentős részét már akkor begyűjtötte, amikor még nem képzőművészként, hanem grafikus tervezőként dolgozott. Warhol már kamaszként olyan ügyesen rajzolt, hogy kizárták a középiskola művészeti szakköréről, mert senki más nem rúghatott labdába mellette. Amikor Pittsburghből New Yorkba költözött, egy teljes évtizeden át végzett "rendes, polgári" munkát, ezelatt pedig olyan felkapott grafikus lett, hogy rövid időn belül házat vásárolhatott magának New Yorkban, és ha kedve szottyant, hónapokra szabadságra mehetett - ezt pedig rendszerint világkörüli utazással töltötte.

2. Nagy utazóként óriási rajongója volt az európai, különösen a francia konyhának - olyannyira, hogy akármerre járt, recepteket gyűjtögetett, és elhatározta: egy nap piacra dobja saját szakácskönyvét. Miután éveken át ígérgette a barátainak a recepteskötetet, 1959-ben végül elő is állt egy "Vadmálna" (Wild Raspberries) című könyvvel, ám a mű (a konyhatündérek talán nem is nagy meglepetésére) szakácskönyvként használhatatlan volt. "Végy egy kétnapos piskótát, és áztasd sörben pontosan harminchat órán át", áll az egyik receptben, egy másik arra biztat, hogy kuglóf formájú gyümölcszselatint bacon-talapzatra állítva, vázának használva rakjuk tele salátalevelekkel, a disznósült pedig "Malacka" néven szerepel a kötetben. Mindezt természetesen saját rajzokkal prezentálta. Szerzőtársa, Susie Frankfurt később úgy nyilatkozott egy interjúban: "Úgy éreztük, mestermű lett, és több ezret adunk majd el belőle. Talán huszat, ha megvettek".

3. Azt mindenki tudja, hogy Warhol azért hagyta ott a grafikus pályát, hogy a reklám- és plakáttervezés helyett a valódi művészetre tudjon koncentrálni, azt azonban már kevesen, hogy miután hivatásos képzőművész lett, előszeretettel vállalt szerepet reklámfilmekben. Többek között egy légitársaság és egy üzleti tanácsadó cég arca is volt, de egy a japán televízió számára készült Vidal Sassoon hajlakk reklámban is szerepelt - ami már csak azért is ironikus, mert...

4. Warhol valójában kopasz volt. A legtöbben azt hiszik, hogy a híres-neves ezüstös üstök a művész sajátja volt, ám a valóságban szinte mindig parókát viselt. Mindössze huszonöt éves volt, amikor kopaszodni kezdett, és megvásárolta az első pepit. Eleinte saját hajszínéhez passzoló, barna darabokat viselt, majd amikor rákapott a platina parókákra, szándékosan arra kérte a parókakészítőjét, hogy fessen barna lenövést a vendéghaj tövére a valósághű hatás kedvéért. Később viszont már egyáltalán nem csinált titkot a turpisságból, mi több, néhány parókáját bekeretezve árusította, mint művészeti objekteket.

5. Warhol három saját tévéműsorral büszkélkedhetett élete során. Az elsőt 1979-ben mutatták be a Manhattan kábeltévén "Divat" címmel. Második show-ja az "Andy Warhol TV" volt, utolsó, ikonikus műsora pedig az a bizonyos "15 perc" - amelyben bárki híressé válhatott röpke negyedórára. A show legutolsó epizódja Warhol temetését mutatta be - természetesen maga a művész rendelkezett így halála előtt. Warhol egy húszórás filmet is "rendezett", "Alvás" címmel, amelyben közeli barátját, John Giornot dokumentálta, amint az mélyálomba merülve szundikál. Mindennek tükrében érdekes belegondolni, hogy a valóságshow műfaja valóban a cyberkor és a kereskedelmi televíziózás vívmánya-e.

6. Barátai Drellának, azaz szabadfordításban "Drakupipőkének" szólították - a név a Dracula és a Cinderella összevonásából született meg. Warhol halála után két évvel az egykori Velvet Underground zenekar tagjai megjelentették a "Songs for Drella" című lemezüket, amellyel barátjuk emlékének adóztak. Az albumon egyes szám első személyben énekelnek Warhol nevében, néhány dalban "Drella" életének legfontosabb, legviccesebb, és legérdekesebb eseményeit mesélik el, máskor pedig egyszerűen csak úgy kedvesen sztorizgatnak néhai barátjukról.

7. Warhol igazi boltkóros volt, és nem múlt el nap úgy, hogy ne ment volna shoppingolni. Ám nem csak ruhákat szeretett vásárolgatni, hanem gyakorlatilag mindent, ami a kezébe akadt. Imádta a fém sütisdobozokat, parfümöket (amelyeket mindig csak félig használt el, de az üvegeket sosem dobta ki), rengeteg pénzt költött filmsztárok autogramjával ellátott fényképekre, odavolt a cowboy csizmákért, az art deco bútorokért, és akármerre utazott a világban, töménytelen mennyiségű szuvenírt cipelt haza különféle bazárokból és piacokról. Szüksége is volt minderre, hiszen...

8. Egyik hobbija időkapszulák készítése volt - különös szokására pedig csak halála után derült fény. Warhol több, mint hatszáz kartondobozt pakolt tele élete során, amelybe rajzokat, számlákat, magazinokat, újságkivágásokat, polaroidfotókat, levelezéseket, könyveket, képeslapokat halmozott, majd gondosan lezárta őket. Ezeket az időkapszulákat azóta rendszeresen retrospektív kiállításokon mutatják be szerte a világon.

9. Warhol volt az első művész, aki videóinstallációt állított ki művészeti tárgyként. Ám diktafonját a kameránális jobban szerette: midenhová magával vitte, és random párbeszédeket rögzített vele, amelyeket később filmjeinek, könyveinek, és színházi előadásainak szövegírásakor használt fel. Ha bárki megkérdezte, miért van nála állandóan a diktafon, szemrebbenés nélkül mutatta be a szerkezetet beszélgetőtársának: "Ó, de udvariatlan vagyok, elnézést. Ismerkedjetek meg, ő itt Diktafon, az én kedves feleségem."

10. Mrs. Diktafon Warhol volt egyébként egyetlen igazi és felvállalt társa: a művész nyíltan homoszexuális volt, ám nem beszélt magánéletéről. Bár sosem tagadta, hogy vonzódik a férfialhoz, és művei egyik fő inspirációs forrása a New York-i gay underground szcéna volt (sőt, "Szopás" címmel rendezett rövidfilmet is, amelynek főhőse egy orális kielégítésben részesülő fiatalember), egy nyolcvanas években készült interjúban, túl az ötödik x-en is szűznek vallotta magát. Igaz, sokak szerint csak azért, hogy békén hagyják végre a hülye kérdésekkel.

11. Warhol imádott egyedül enni - egyik meg nem valósult álma az volt, hogy megnyissa a világ első éttermét magányosaknak, ahol kizárólag egyszemélyes asztalok lesznek. Inni ugyanakkor szeretett társaságban: legjobb barátaival elhatározta, hogy a millenium beköszöntét kézerer üveg Don Perignonnal köszöntik. A méregdrága pezsgőkollekció össze is gyűlt, és Warhol rezidenciáján várta 1999 szilveszter éjszakáját, ám...

12. Tizenkét évvel a világraszóló mulatság előtt Andy Warhol örökre elhagyta a világot. Ötvenkilenc évesen, szívritmuszavarban hunyt el - álmában érte a halál. Temetésén egyik legjobb barátja, Paige Powell a művész saját magazinjának, az Interview-nak egyik lapszámát, és Estée Lauder "Beautiful" nevű parfümjét helyezte a koporsó tetejére. A feltankolt kétezer üveg Dom Perignonnak rövid úton nyoma veszett, ám sok évvel Warhol halála után a pezsgőmanufaktúra kreatív igazgatója tisztelete jeléül a milleneum alkalmából limitált szériás Andy Warhol kollekcióval adózott a pop-art kishercegének emléke előtt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra